Cara Mengatasi Ugutan AEON Credit Call Datang Rumah

Posted on

Eh, apa khabar semua? Aku sini nak cerita pasal satu benda yang mesti ramai dari kita pernah alami, iaitu ugutan dari AEON Credit. Jangan risau, Aku faham betul perasaan tu.

Kadang-kadang kita dah cuba bayar hutang, tapi masih dapat call dan ugutan dari pihak AEON. So, mari kita tackle isu ni bersama-sama.

Macam mana boleh jadi camni? Ada yang dah pening kepala sebab takut terjejas kredit history.

Bila call tak berhenti, mesti kita rasa geram dan stres. Macam-macam fikiran datang, takut kantoi dengan family, malu dengan kawan-kawan.

Kesian tengok yang dah cuba nak atasi hutang, tapi kena ugut lagi. Jadi, Anda tak sendiri.

Ugutan AEON Credit
Ugutan AEON Credit

Cara Mengatasi Ugutan AEON Credit

Ok, mari kita cerita pasal penyelesaiannya. Pertama sekali, Anda kena komunikasi dengan betul dan tegas.

Kalau Anda dah bayar, pastikan bukti pembayaran ada. Jangan takut nak tunjuk. Aku pernah kena, tapi kita kena kuat.

Melalui Facebook

Kalau nak semakan lanjut akaun, AEON cadangkan Anda bagi maklumat akaun dan nombor telefon di ruangan private message di Facebook diorang.

Mudah je, kan? Tapi pastikan private message, jangan reply dalam komen, nanti semua orang tahu urusan kewangan kita.

Surat Rasmi

Kalau rasa-rasa nak lebih formal, boleh hantar surat rasmi untuk stop call. Surat tu kena tandatangani oleh pemegang akaun.

Jangan risau, tak payah tulis surat macam surat cinta, yang penting berikan maklumat yang lengkap.

Nak hantar surat tanpa perlu keluar rumah? Anda boleh hantar surat tu melalui alamat email di customer.service@aeoncredit.com.my.

Jangan lupa letak maklumat akaun yang jelas agar senang diorang nak follow up.

Pergi ke Cawangan AEON

Kalau nak serius sikit, Anda boleh pergi terus ke cawangan AEON Credit yang berdekatan. Memang lebih pantas dan mudah nak settle di kaunter juga Anda boleh bertanya caj lewat bayar AEON Credit.

Boleh jumpa staff diorang terus dan bagitau hal. Biasanya diorang akan tolong check dan selesaikan dengan cepat.

Langkah seterusnya, kalau Anda rasa tak selesa nak cakap lepas kena ugutan, Anda boleh call polis. Aku selalu buat macam ni, senang je.

Semak Baki Hutang AEON Credit

Sekiranya Anda terlupa cara semak baki hutang AEON, aku nak share cara yang senang ni, tak payah pening kepala.

1. Melalui Khidmat Pesanan Ringkas (SMS)

Kalau malas nak online, boleh je semak baki AEON guna SMS. Macam mana? Senang je, follow langkah-langkah ni:

  • Application Status – AEON STS 1234:* Nak check status permohonan, taip AEON STS 1234* dan hantar.
  • Outstanding Balance – AEON BAKI 1234:* Kalau nak tahu baki hutang, taip AEON BAKI 1234* dan hantar. Terus diorang bagitau baki hutang Anda.
  • Payment Amount – AEON BAYAR 1234:* Nak tahu berapa nak bayar bulan ni, taip AEON BAYAR 1234* dan hantar. Confirm dapat info terkini.
  • Final Payment Date – AEON AKHIR 1234:* Kalau nak tahu tarikh bayaran terakhir, taip AEON AKHIR 1234* dan hantar. Lepas tu, relax je tunggu info masuk.

*1234 = Nombor terakhir IC atau passport Anda

Contoh: AEON CCBAL 1234 hantar ke 63633

Rates & Charges

  • Normal Charges: RM0.15 untuk setiap SMS yang Anda terima.
  • Unsuccessful SMS: Kalau SMS Anda tak berjaya, diorang charge standard SMS rates, mengikut plan Anda dengan provider.

Lepas tu, tunggu je SMS balas dari AEON. Dalam tu, diorang bagitau baki hutang Anda. Senang kan?

2. Perkhidmatan Livechat AEON

Kalau suka yang lebih interaktif, boleh try livechat AEON. Macam ni je:

  1. Masuk ke www.aeoncredit.com.my
  2. Cari button livechat yang mesti melekat kat situ
  3. Chat dengan diorang, tanya pasal baki hutang

Memang cepat, tak payah tunggu lama-lama.

3. Daftar Masuk ke AEON Web

Kalau Anda suka cara yang lebih detailed, boleh try daftar masuk ke AEON Web. Macam mana nak buat?

  1. Masuk www.aeoncredit.com.my/login
  2. Daftar masuk dengan ID dan password Anda

Dalam akaun tu, Anda boleh semak baki hutang, transaksi, apa saja lah. Memang macam tengah tengok buku akaun sendiri.

So, macam mana? Senang je, kan? Anda boleh pilih mana-mana cara yang Anda rasa selesa. Jangan lupa, selalu semak baki hutang. Takut nanti ada extra charges pulak.