Cara Tukar Line Maxis Ke Celcom Secara Online dan SMS

Posted on

Sekiranya Anda satu dari mereka yang sering terfikir, “Eh, macam mana nak tukar line dari Maxis ke Celcom ni?” Chill je, aku sini nak kongsi cara senang, straight to the point!

Memang la, kadang-kadang kita rasa tertekan dengan perkhidmatan lama. Entah la, kadang-kadang line slow macam siput sedut, atau credit abis tanpa perasan.

Lepas tu, bila nak tukar ke Celcom, terasa macam satu proses yang rumit. Tak tahulah betul ke tak langkah yang kena buat, kan? Mesti ada juga yang pening kepala fikir nak buat apa dulu.

Dah tahu nak tukar line, tapi mula-mula tu memang la agak blur, kan? Nak kena pastikan line aktif, bil semua clear, pastu macam-macam lagi. Apa lagi, kena pilih pelan yang sesuai dengan kegunaan kita.

Taknak la bayar lebih-lebih je kalau tak guna habis-habis. Teruskan baca, sebab aku akan share pengalam dan langkah-langkah yang senang nak tukar line dari Maxis ke Celcom.

Tukar Line Maxis Ke Celcom
Tukar Line Maxis Ke Celcom

Sebelum Memulakan Proses

Sebelum kita start, make sure Anda check list benda ni dulu, okay?

  1. Pastikan Talian Aktif: Kalau Anda prabayar, confirmkan talian masih active dengan kredit yang tak expired lagi.
  2. Jelaskan Bil Bertangguh: Pastikan takde bil tertunggak dengan provider lama Anda. Bayar semua hutang dan settle contract kalau ada.
  3. Pastikan Talian Daftar atas Nama Anda: Confirmkan talian tu daftar atas nama Anda. Nak verify, buat langkah-langkah ni:
LineFormat SMS
U MobileHantar "Verify " ke 28011
MaxisHantar "CHECK <601xxxxxxxx>" ke 22011
DigiHantar "CHECKID " ke 20000

Jadi, bila Anda nak tukar line Maxis ke Celcom, Anda taip ni ye CHECK<space><601xxxxxxxx> hantar ke 22011.

Pilih Pelan Baru Anda

Sebelum Anda mula, decide dulu nak ambil pelan Celcom yang mana sesuai dengan Anda punya keperluan.

PostpaidPrepaid
XPAX Postpaid Unlimited 75Xpax Prepaid 5G
XPAX Postpaid 60Xpax Prepaid Unlimited 40
XPAX Postpaid 40Xpax Prepaid Unlimited 35
-Xpax Prepaid Unlimited 25

Semasa Proses Pemindahan

  1. Aktifkan SIM Baru: Time proses nak port masuk, scanlah QR Code dalam email “Your Order is On Its Way” atau Order History page Anda.
  2. Jangan Masukkan SIM Baru Dulu: Jangan teruja nak masukkan SIM baru tu lagi.

Tunggu SMS pengesahan port keluar dari provider lama Anda, then reply ikut arahan dia dalam tempoh yang dia bagi (ingat, SMS reply ni kena sensitive case).

  • U Mobile: Reply dengan “PortOut Yes 601xxxxxxxx”
  • Maxis: Reply dengan “PortOut Yes 601xxxxxxxx”
  • Digi: Reply dengan “PortOut YES 601xxxxxxxx”

Bila dah confirm port masuk berjaya dan line dengan provider lama putus, baru masukkan SIM Celcom baru Anda. Lepas tu, boleh la start connect dengan kawan-kawan baru Celcom!

Ni langkah-langkah cara beli internet Celcom yang boleh Anda ikuti agar tak tersalah ye.

Jadi, dengan ikut langkah-langkah ni, Anda boleh senang je tukar line dari Maxis ke Celcom.