Cara Tukar Had Transaksi Affin Bank Transaction Limit

Posted on

Mesti ada masa kita nak buat urusan kewangan yang lebih besar dari had yang ditetapkan, kan? Macam nak transfer duit lebih banyak atau bayar bil yang besar.

Nah, itu sebabnya kami ada perkongsian ni untuk bagitahu Anda cara tukar had transaksi Affinbank. Affinbank ni satu lagi bank popular di Malaysia, dan kadang-kadang, had transaksi yang mereka tetapkan mungkin tak mencukupi untuk keperluan Anda.

Had transaksi tu macam pengawal kecil yang menentukan berapa banyak duit Anda boleh keluarkan atau pindahkan dalam satu masa.

Kalau dah mencapai had tu, transaksi Anda akan kena tolak. Jadi, untuk memudahkan urusan kewangan Anda, penting untuk tahu macam mana nak tukar had transaksi Affinbank ni.

Dalam artikel ni, kami akan kongsikan langkah-langkah mudah dan pantas untuk Anda tukar had transaksi Affinbank ikut keperluan Anda.

Cara Tukar Limit Transfer Affin Bank
Cara Tukar Limit Transfer Affin Bank

Kenapa Perlu Tukar Transaction Limit

Sebelum kita mula, ada baiknya kita faham mengapa kita perlu tukar limit transfer Affin Bank. Terdapat beberapa sebab utama:

  • Anda mungkin memerlukan limit yang lebih tinggi untuk membuat pembayaran besar seperti bayaran kenderaan atau pembelian hartanah.
  • Anda ingin menghadkan jumlah wang yang boleh dipindahkan untuk mengelakkan pengeluaran berlebihan.
  • Mengelakkan risiko scammer atau penggunaan akaun yang tidak dibenarkan.

Cara Tukar Had Transaksi Affin Bank

Ikuti langkah-langkah cara tukar limit transfer Affin Bank:

  1. Buka Affin Bank online / AffinAlways https://www.affinalways.com/
  2. Klik AffinAlways (Personal)
  3. Masukkan Username akaun Anda. Klik Login.
  4. Sahkan Secure Word and Image.
  5. Masukkan Password akaun Anda. Klik Login.
  6. Klik menu Services.
  7. Klik Online Banking Limit.
  8. Kemudian, pilih Transfer to Other Bank atau Transfer To Affin 3rd Party Account atau FPX Payment. Cara Tingkatkan Had Transaksi Affin Bank
  9. Pada Transfer to Other Bank, Anda dapat menambah atau mengurangkan had harian Anda dalam RM1,000 daripada RM1,000 kepada RM50,000 (maksimum)
  10. Pada Transfer to Affin 3rd Party Account, Anda boleh menambah atau mengurangkan had harian Anda dalam RM1,000 daripada RM1,000 kepada RM10,000 (maksimum)
  11. Masukkan Had Harian pilihan Anda.
  12. Masukkan Nombor Kad Pengenalan Anda. Cara Tukar Limit Transaksi Affin Bank
  13. Klik Continue.
  14. Sahkan butiran yang dimasukkan.
  15. Seterusnya, klik Request TAC.
  16. Masukkan TAC yang dihantar ke nombor handphone Anda.
  17. Klik Confirm.
  18. Selesai.

Cara Tukar Limit Transaksi Affin Bank di Cawangan

Berikut adalah langkah-langkah untuk menukar limit transaksi Affin Bank di cawangan:

  1. Pastikan membawa kad pengenalan atau dokumen pengenalan diri seperti pasport untuk pengesahan.
  2. Cari kaunter perkhidmatan pelanggan atau kaunter yang bertugas untuk urusan pembaharuan limit.
  3. Nyatakan tujuan Anda untuk menukar limit transfer Affin Bank.
  4. Pegawai akan meminta butiran akaun Affin Bank Anda. Sila berikan nombor akaun dan sebarang maklumat tambahan yang diperlukan.
  5. Pegawai akan memproses permintaan Anda untuk menukar limit transfer.
  6. Selepas pemprosesan selesai, pegawai akan memberikan pengesahan bahawa limit transfer telah berjaya diubah.
  7. Simpan resit atau dokumen pengesahan yang diberikan oleh pegawai sebagai bukti bahawa perubahan telah dilakukan.

Kami harap info yang kami kongsikan hari ni dapat membantu Anda dalam urusan kewangan Anda.

Ingatlah, pengurusan kewangan yang baik adalah kunci kepada kestabilan kewangan dan pencapaian matlamat kewangan Anda.

Jika ada sebarang soalan lanjut atau bantuan yang diperlukan, sila menghubungi Affin Bank melalui Contact Centre +603-8230-222, Credit/Debit Card: +603-2028-6300 atau Bankcard: +603-2028-6262.