Terdesak Perlukan Duit Segera Untuk Kecemasan Online

Posted on

Anda pernah tak mengalami situasi terdesak perlukan duit segera? Ya, situasi sebegini memang boleh membuatkan kepala pening.

Bayangkan Anda baru sahaja menerima bil elektrik yang tinggi dan tarikh pembayaran sudah semakin hampir. Atau mungkin Anda menghadapi masalah kesihatan yang memerlukan kos rawatan segera. Itulah sebabnya Anda terdesak perlukan duit dengan cepat.

Terdesak Perlukan Duit Segera
Terdesak Perlukan Duit Segera

Cara Dapatkan Pinjaman Wang Segera

Mungkin Anda akan bertanya, apa yang boleh Anda lakukan dalam situasi sebegini? Salah satu cara adalah dengan meminta pinjaman daripada rakan atau keluarga.

Kadang-kadang, meminta bantuan daripada orang terdekat boleh menjadi jalan terbaik. Walaupun mungkin memalukan atau membebankan, mereka yang benar-benar mengambil berat tentang Anda pasti akan membantu.

Selain itu, Anda juga boleh mempertimbangkan untuk menjual beberapa barang yang tidak lagi Anda perlukan. Buat rumah kemas dan cari barang-barang yang boleh Anda jual.

Dengan laman web dan aplikasi jualan dalam talian yang popular pada masa kini macam Shopee, Lazada dan banyak lagi.

Anda juga boleh mencari kerja sampingan atau projek sambilan yang boleh membantu menambah pendapatan Anda.

Terdapat banyak peluang kerja sambilan yang boleh Anda cuba, seperti menghantar makanan, menjadi tutor, atau menjalankan perkhidmatan pembersihan rumah.

Pinjaman Duit Segera dari Institusi Kewangan

Anda tahu tak, ada cara mudah dan pantas untuk dapatkan duit segera tanpa perlu pening kepala dengan dokumen berbelit-belit? Yup, jawapannya adalah pinjaman dari institusi kewangan.

Pinjaman Bank

Sebenarnya, jangan underestimate pinjaman peribadi daripada bank. Ramai yang fikir prosesnya lama berbelit-belit, tapi sebenarnya ada banyak pilihan pinjaman bank yang boleh berikan keputusan dalam masa yang pantas.

Ada yang memberikan jawapan permohonan Anda tak lebih dari 24 jam hari bekerja. Contohnya:

  • RHB Easy boleh luluskan pinjaman Anda dalam tempoh 24 jam
  • CIMB Cash Plus
  • Maybank Personal Loan
  • Hong Leong Personal Financing yang menawarkan keputusan permohonan tak lebih dari 48 jam hari bekerja
  • Bank Rakyat
  • Bank Islam
  • Dan banyak lagi

Tapi, jangan lupa syarat-syarat untuk memohon pinjaman bank ni agak ketat sikit berbanding institusi kewangan lain.

Terutamanya jika Anda punya skor kredit rendah atau rekod kredit yang tak begitu baik peluang Anda lulus mungkin lebih tipis.

Pinjaman Koperasi

Kalau Anda nak alternatif lain, pinjaman koperasi adalah pilihan terbaik. Pinjaman ni juga boleh berikan jumlah yang besar dan keputusan yang pantas.

Senarai Koperasi Pinjaman

KoperasiJumlah Pinjaman
Pembiayaan Koperasi Konsumer Malaysia Berhad (KKMB)RM5,000 - RM150,000
Pembiayaan Koperasi Polis Diraja Malaysia BerhadRM1,000 - RM150,000
Pembiayaan Peribadi-i KOWAJARM3,000 - RM200,000
Pembiayaan Ekspres Koperasi TenteraRM500 - RM20,000
Pembiayaan Peribadi Koperasi TenteraRM1,000 - RM200,000
Pembiayaan Persendirian-i Lestari Co-opbank Pertama (Bank Persatuan)RM1,000 - RM200,000
KOPUTRI Pembiayaan TawarruqRM1,000 - RM100,000
KOBETA Speed-iRM2,000 - RM250,000
KOWAMAS e-WawasanRM3,000 - RM200,000
KOBETA Cash-iRM2,000 - RM250,000
UKHWAH Cash-iRM2,000 - RM200,000

Pelan daripada koperasi ni pun terjamin macam bank sebab koperasi yang menawarkan pinjaman adalah koperasi berdaftar dengan Suruhanjaya Koperasi Malaysia.

Tapi, kebanyakan pelan pinjaman segera koperasi ni lebih ditujukan kepada pekerja sektor awam seperti kakitangan kerajaan, syarikat berkaitan kerajaan, dan badan berkanun.

Jadi, kalau Anda pekerja sektor awam, senang je. Anda cuma perlu tengok senarai pelan pinjaman yang ditawarkan oleh koperasi dan mohon online untuk permohonan dan keputusan yang cepat.

Pinjaman Wang Segera Berlesen

Selain daripada bank dan koperasi, ada lagi satu cara popular untuk dapatkan pinjaman segera. Ia adalah daripada institusi kewangan kredit komuniti yang lebih dikenali sebagai pinjaman berlesen.

Banyak orang menggunakannya sebagai alternatif apabila susah nak dapat pinjaman bank atau tak layak untuk pinjaman koperasi.

Syarat-syarat untuk mohon pinjaman daripada syarikat pinjaman berlesen ni lebih mudah berbanding bank atau koperasi.

Malah, kebanyakan syarikat ni terima permohonan daripada individu dengan skor kredit rendah, rekod buruk dalam CCRIS, atau sedang mengikuti Program Pengurusan Kredit (PPK) di bawah AKPK. Syarat-syarat yang longgar ni memberi jaminan keputusan yang cepat berbanding bank atau koperasi.

Tapi, ada juga kelemahan dalam pinjaman kredit komuniti ni. Antaranya, kadar faedah atau keuntungan tahunan yang dikenakan selalunya lebih tinggi berbanding bank dan koperasi.

Jadi, Anda kena bijak dalam memilih syarikat yang menawarkan kadar faedah yang berpatutan. Kadang-kadang, pelan pinjaman yang menawarkan kadar faedah rendah hanya terbuka untuk kakitangan sektor awam sahaja.

Selain itu, pinjaman daripada pemberi pinjaman wang berlesen juga cenderung memberikan jumlah pinjaman yang lebih rendah dan tempoh pembayaran yang lebih singkat berbanding bank atau koperasi.

Tapi, jangan risau! Jika Anda susah dapat pinjaman daripada bank atau koperasi, pinjaman wang berlesen adalah alternatif terbaik Anda kalau terdesak perlukan duit segera. Walaupun ada kelemahan, ia masih boleh memberikan Anda penyelesaian yang cepat dalam situasi yang terdesak.

Pinjam Duit Segera Guna Kad Kredit

Anda pernah dengar tak pasal pinjaman duit segera guna kad kredit? Eh, tak perlu kelam kabut cari pinjaman peribadi lah.

Sebenarnya, banyak bank menawarkan Cash Instalment Plan (CIP) bersama kad kredit mereka. Tapi, jangan keliru antara pelan ansuran tunai dan pelan bayaran ansuran kad kredit ye.

Pelan ansuran tunai tu, nama lain dia pinjaman tunai kad kredit. Dalam pelan ni, Anda boleh pinjam duit tunai guna kad kredit Anda, dan bayar balik bulan-bulan secara ansuran.

Lagi satu, ada juga pelan Easy Payment Plan (EPP) yang membenarkan Anda beli barang dengan kad kredit dan bayar ansuran bulanan.

So, nak senang cerita, Cash Instalment Plan tu buat pinjam duit tunai, dan Easy Payment Plan tu buat beli barang. Dua-dua pelan ni memudahkan Anda bayar ansuran bulanan.

Pinjaman tunai kad kredit ni memang salah satu cara paling mudah nak dapatkan duit segera.

Nak apply pun senang je, Anda boleh call je pihak bank yang keluarkan kad kredit tu untuk guna pelan ni. Tempoh lulus pun selalunya lebih pantas berbanding pinjaman peribadi.

Tapi, jangan lupa, Anda kena pastikan boleh bayar ansuran bulanan dengan konsisten. Kalau tak, jangan harap! Kang Anda kena caj kadar faedah yang tinggi gila-gila.

Jadi, kalau Anda terdesak nak pakai duit segera, pinjaman tunai kad kredit adalah salah satu pilihan tepat.

Tapi, ingatlah untuk bijak menguruskan pembayaran bulanan ye. Jangan main main dengan kad kredit ni!

Cara Keluarkan Duit Kad Kredit

Berikut adalah langkah-langkah untuk keluarkan duit dari kad kredit:

Pertama sekali, pastikan bahawa kad kredit Anda mempunyai had kredit mencukupi untuk keluarkan jumlah wang yang dikehendaki.

Semak had kredit yang tersedia pada penyata kad kredit atau melalui perkhidmatan perbankan dalam talian.

Lepas tu, periksa kadar faedah dan caj tunai yang dikenakan untuk pengeluaran tunai dari kad kredit. Biasanya, caj tunai lebih tinggi daripada pembelian biasa menggunakan kad kredit.

  1. Cari mesin ATM yang mempunyai logo atau tanda pengiktirafan kad kredit yang diterima. Biasanya, logo seperti Visa atau Mastercard menunjukkan bahawa mesin ATM tersebut menerima kad kredit.
  2. Masukkan kad kredit Anda ke dalam mesin ATM. Ikut arahan pada skrin mesin ATM untuk melangkah seterusnya.
  3. Pada skrin mesin ATM, pilih opsyen Pengeluaran Tunai atau Cash Withdrawal.
  4. Masukkan jumlah wang yang ingin dikeluarkan dari kad kredit Anda. Pastikan jumlah tersebut tidak melebihi had kredit yang tersedia.
  5. Sahkan transaksi dan tunggu sehingga mesin ATM menyelesaikan proses pengeluaran tunai.
  6. Setelah transaksi selesai, mesin ATM akan mengeluarkan wang tunai yang diminta. Ambil wang tersebut serta resit transaksi sebagai bukti pembayaran.
  7. Pastikan untuk menyimpan wang tunai dengan selamat dan menjaga keselamatan diri ketika membawa wang tersebut.

Ingat, pengeluaran tunai dari kad kredit merupakan pinjaman. Pastikan Anda membayar balik jumlah yang dikeluarkan bersama dengan faedah yang dikenakan mengikut terma dan syarat yang telah ditetapkan oleh pihak kad kredit.

Sila ambil perhatian bahawa pengeluaran tunai daripada kad kredit boleh melibatkan caj faedah yang lebih tinggi dan proses pembayaran ansuran yang berbeza.

Oleh itu, penting untuk menggunakan kemudahan ini dengan bijak dan menguruskan pembayaran dengan teliti.

Apps Pinjaman Online

Masing-masing apps ni ada kelebihan dan keistimewaannya sendiri. Jadi, Anda boleh pilih mana yang sesuai dengan keperluan dan kemudahan Anda.

Tapi, ingatlah untuk menggunakan apps pinjaman ni dengan bijak ya. Pastikan Anda faham terma dan syarat pinjaman sebelum apply.

Jaga-jaga dengan kadar faedah dan bayaran balik supaya tak terjebak dalam masalah hutang berlebihan.

Kalau nak pinjam RM300 segera guna IC, Anda boleh mohon melalui aplikasi pinjaman online je.

GOpinjam Touch N Go

GOpinjam Touch N Go

Jadi, Anda ada dengar tak pasal TNG GOPinjam ni? Ni satu pelan pinjaman touch n go yang disediakan oleh TNG Digital Sdn Bhd khas untuk warganegara Malaysia.

Ni adalah hasil kerjasama antara TNG Digital Sdn Bhd dengan CIMB Bank Berhad.

Nak apply pinjaman ni pun senang je.

  1. Anda just perlu ada TNG E-Wallet, lepas tu boleh apply menerusi aplikasi tu sendiri.
  2. Klik je ikon GOPinjam dalam aplikasi tu.
  3. Pastu, Anda kena isi maklumat Anda termasuk pendapatan bulanan untuk calculate pinjaman yang Anda boleh dapat.
  4. Janganlah nak apply lebih dari kemampuan Anda, nanti jadi susah nak bayar.
  5. Lepas dah isi semua tu, tekan je butang Mohon Pinjaman.
  6. Kalau berjaya, Anda akan dapat notifikasi melalui SMS. Confirm je aplikasi tu dan voila, duit pinjaman Anda akan masuk dalam akaun Anda.

Serius, macam senang je kan? Pinjam duit pun boleh pakai Touch N Go.

Pinjaman Duit Bigpay Loan

Pinjaman Duit Bigpay Loan

Anda pernah dengar tak pasal pinjaman Bigpay? Ni pinjaman online digital yang diperkenalkan oleh syarikat BigPay.

Ni pinjaman yang ikut cara konvensional. Kalau Anda pengguna BigPay, Anda boleh apply pinjaman ni.

Tapi, sebelum Anda buat permohonan, kena la pass dulu semakan kredit.

Cara apply pinjaman ni pun senang je.

  1. Anda boleh buat permohonan melalui aplikasi BigPay sendiri.
  2. Klik je bahagian Pembayaran dalam aplikasi tu.
  3. Lepas tu, isi borang permohonan secara online dan maklumat pinjaman Anda untuk semakan kredit.
  4. Bila dah apply, tunggu je approval. Kalau berjaya dan lulus, duit pinjaman Anda akan dikreditkan dalam akaun BigPay Anda.

Dapat duit online tak pernah senang macam ni. Jom try pinjaman Bigpay.

Elakkan Pinjam Duit Along atau Scammer

Elakkan Pinjam Duit Along

Walaupun ada banyak cara nak pinjaman duit segera, ramai orang masih teringin nak ikut jalan pintas dengan ambil pinjaman dari along atau lintah darat.

Eh, macam-macam ada, ada individu, ada syarikat, semua boleh kata diorang ni syarikat kredit komuniti yang berlesen dan berdaftar, tapi dalam realiti, memang tak betul pun.

Banyak orang dah kena tipu dengan pinjaman along segera ni sebab diorang buat janji-manis-macam-gula. Tapi lepas tu, jadilah sorang-sorang kena makan diri sebab terpaksa bayar bulanan yang tak masuk akal setiap bulan. Haish!

Sekarang, cerita scammer pulak. Ni jenis penipu pinjaman peribadi yang tak sama dengan along tadi. Kalau Anda ambil pinjaman dengan along, memang Anda akan dapat duit pinjaman, tapi terpaksa la bayar bulanan yang tinggi.

Tapi kalau Anda berurusan dengan scammer, jangan harap Anda dapat duit pinjaman langsung! Bahkan, Anda boleh je hilang duit kau sebab diorang nak Anda bayar dulu pendahuluan atau upfront payment yang sebenarnya tak wujud pun.

Eh, jangan mudah kena tipu ya! Scammer ni memang pandai main-main dengan emosi orang yang desperate nak duit. Diorang bagi tawaran pinjaman yang senang dan laju, tapi hakikatnya takde langsung pinjaman tu. Intinya, diorang cuma nak duit pendahuluan dari Anda.

So, jangan panik jika Anda terdesak memerlukan duit segera. Terdapat pelbagai pilihan pinjaman dari institusi kewangan yang boleh Anda cuba.

Ingatlah, sebelum membuat keputusan, pastikan Anda memahami sepenuhnya terma dan syarat pinjaman yang ditawarkan oleh setiap institusi. Selain itu, pastikan juga Anda mampu membayar balik pinjaman mengikut terma yang telah ditetapkan.