Tempoh Bayaran Balik PTPTN Dapat Diskaun Penangguhan

Posted on

PTPTN ni adalah singkatan untuk Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional. Mereka la yang bagi pinjaman pendidikan kepada anda untuk menyambung pelajaran di universiti atau kolej.

Bila sampai masanya, anda kena bayar balik duit pinjaman tu. Bagi yang baru habis belajar, mungkin Anda tengah risau tentang tempoh bayaran ni.

PTPTN bagi peluang untuk bayar balik dalam tempoh yang fleksibel mengikut kemampuan Anda.

Tempoh Bayaran Balik PTPTN
Tempoh Bayaran Balik PTPTN

Tempoh Bayaran

Tempoh bayaran balik PTPTN bergantung kepada jenis pinjaman. Berikut adalah tempoh bayaran untuk pinjaman PTPTN:

  • Ijazah Pertama (Undergraduate) tempoh bayaran adalah selama 15 tahun. Ini bermaksud Anda perlu membayar balik pinjaman PTPTN dalam tempoh 15 tahun selepas tamat pengajian.
  • Ijazah Lanjutan (Postgraduate) tempoh bayaran bagi pinjaman peringkat ijazah lanjutan adalah selama 5 hingga 10 tahun, bergantung kepada jumlah pinjaman yang diterima.
  • Diploma dan Sijil tempoh bayaran bagi pinjaman peringkat diploma dan sijil adalah selama 10 tahun.

Penetapan Tempoh Bayaran

Tempoh bayaran balik PTPTN bergantung kepada jenis pinjaman yang anda perolehi. Berikut adalah beberapa perkara penting:

  • Tempoh bayaran bulanan bagi pinjaman PTPTN bergantung kepada jumlah pinjaman dan kadar faedah yang dikenakan. Pemohon perlu membayar balik pinjaman dalam tempoh tertentu selepas tamat pengajian.
  • Biasanya, tempoh maksimum bayaran balik ialah 20 tahun, bergantung kepada jumlah pinjaman dan kemampuan kewangan pemohon.
  • Bagi mereka yang menghadapi kesulitan kewangan, PTPTN membenarkan penangguhan bayaran. Ini membolehkan pemohon menangguhkan bayaran selama tempoh tertentu dengan keadaan tertentu.

Tempoh Bayaran Balik Melalui Kaunter

Berikut ialah beberapa tempoh bayaran balik kat kaunter:

SALURANKETERANGANCAJ (RM)TEMPOH KEMASKINI (HARI BEKERJA)
Kaunter PTPTN (seluruh negara)Bayaran tanpa tunai melalui Electronic Data Capture-3 hari
Kaunter EjenBank Islam1.003 hari
Bank Rakyat0.503 hari
Pos Malaysia2.007 hari
CIMB Bank2.003 hari
Bank Simpanan Nasional (BSN)0.503 hari
Kiosk PayQuikSaluran bayaran balik pinjaman secara tunai1.001 hari
Razer Cash di 7-ElevenSaluran bayaran balik pinjaman secara tunai.1.003 hari
Digi KioskSaluran bayaran pinjaman secara tunai.1.003 hari
e-PaySaluran bayaran pinjaman secara tunai.1.001 hari
Perkhidmatan e-Pay boleh didapati di tempat-tempat seperti Caltex, KK Mart 24 Jam, Mydin, myNEWS.com, PAK GROCER, Petron

Saluran Bayaran Balik Melalui Online

Bawah ni juga ialah saluran-saluran bayaran balik melalui online:

SALURANKETERANGANCAJ (RM)TEMPOH KEMASKINI (HARI BEKERJA)
Perbankan InternetBank--
Bank Islam1.003 hari
Bank Rakyat1.003 hari
Maybank1.003 hari
Public Bank1.003 hari
RHB Bank1.003 hari
Pos Online0.503 hari
Affin Bank1.003 hari
AmBank1.003 hari
Agrobank1.003 hari
CIMB Bank0.503 hari
Bank Simpanan Nasional1.003 hari
myPTPTNKemudahan bayaran secara dalam talian melalui aplikasi myPTPTN-3 hari
MBSB (MBSB Bank e-Wallet)Kemudahan bayaran secara dalam talian melalui MBSB Bank e-wallet0.503 hari
JomPAY- Kemudahan bayaran secara dalam talian melalui perbankan internet dan telefon mudah alih menggunakan akaun semasa, simpanan dan kad kredit-3 hari
MyPayBayaran balik secara dalam talian dengan menggunakan mobile web1.003 hari
ShopeeKemudahan bayaran balik secara dalam talian melalui aplikasi Shopee.1.003 hari
kiplePayKemudahan bayaran balik secara dalam talian melalui aplikasi kiplePay1.003 hari
BESTPayKemudahan bayaran balik secara dalam talian melalui aplikasi BESTPay1.003 hari
KelantanPAYKemudahan bayaran balik secara dalam talian melalui KelantanPAY0.803 hari
AnsaraPayKemudahan bayaran balik secara dalam talian melalui aplikasi AnsaraPay1.00-
PayHalalKemudahan bayaran balik secara dalam talian melalui aplikasi PayHalal1.00-
SpayGlobalKemudahan bayaran balik secara dalam talian melalui aplikasi SpayGlobal0.80-
IIMMPACTKemudahan bayaran balik secara dalam talian melalui aplikasi IIMMPACT1.003 hari
OneCALLKemudahan bayaran balik secara dalam talian melalui aplikasi OneCALL1.003 hari
KioskMediaKemudahan bayaran balik menggunakan kiosk layan diri1.00-
BoostKemudahan bayaran balik secara dalam talian menggunakan aplikasi Boost1.00-
Touch n Go (TnG e-Wallet)Kemudahan bayaran balik menggunakan aplikasi Touch n Go1.00-
McashKemudahan bayaran balik menggunakan aplikasi Mcash1.00-
Portal Rasmi PTPTN Senarai bank terlibat:-1 hari
FPXBank Islam
Bank Rakyat
Maybank
Public Bank
RHB Bank
AmBank
Hong Leong Bank
United Overseas Bank (UOB)
Bank Muamalat
Affin Bank
Alliance Bank
CIMB Bank
Senarai kredit kad:
- Visa
- MasterCard
- American Expres

Bayaran Balik Melalui Potongan Gaji

Ni ialah borang permohonan untuk bayaran balik melalui potongan gaji :

Contoh dalam potongan gaji

Bayaran Balik Melalui Debit

Sila anda ikuti langkah-langkah bayaran balik melalui debit:

  1. Masukkan laman web portal rasmi PTPTN  kat https://www.ptptn.gov.my.
  2. Anda klik produk kami dan pilih bayaran balikPilih Produk kami
  3. Klik e-perkhidmatan bayaran balik.
  4. Lalu anda tekan permohonan debit terus.  Permohonan debit terus
  5. Anda masuk menggunakan no kp awam, no kad pengenalan dan kata laluan semasa .
  6. Klik penyata baki. Penyata Baki
  7. Klik Pendaftaran untuk Debit Terus.
  8. Lepas tu log masuk menggunakan no KP dan no pinjaman lalu klik hantar No KP
  9. Tekan pendaftaran untuk Debit Terus.
  10. Klik permohonan baru Permohonan Baru
  11. Anda isi maklumat yang diperlukan seperti no. telefon bimbit atau emel peribadi.
  12. Masukkan Amaun Potongan Debit Terus (RM) lalu klik seterusnya.
  13. Tandakan kotak pengesahan maklumat dan terma & syarat permohonan
  14. Semak maklumat yang ada di paparan klik Bayar.
  15. Pilihan senarai bank untuk tujuan pembayaran. Isikan maklumat emel Peribadi. Klik pengesahan dan Bayar dengan FPX.
  16. Paparan Resit setelah pembayaran FPX berjaya dilakukan.

Penangguhan Bayaran Balik PTPTN

Peminjam yang ingin membuat penangguhan bayaran balik PTPTN perlu memahami proses dan syarat yang terlibat.

Bagaimana Nak Buat Penangguhan?

  • Pastikan Anda memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan.
  • Buat permohonan melalui surat rasmi atau borang penangguhan.
  • Ingat, walaupun buat penangguhan, masih ada kos upah yang perlu dibayar sepanjang proses.
  • Tempoh penangguhan akan ditetapkan oleh PTPTN, jadi pastikan Anda tahu berapa lama penangguhan itu berkuat kuasa.

Siapa yang Layak?

Berikut adalah beberapa situasi di mana permohonan penangguhan boleh dipertimbangkan:

  1. Peminjam yang telah tamat pengajian terdahulu dan kini menyambung pengajian sepenuh masa.
  2. Peminjam yang mengikuti kursus berkembar seperti 2+1 atau 2+2 dan perlu melanjutkan pengajian di luar negara.
  3. Peminjam yang perlu menambah tempoh pengajian (Extend Semester).
  4. Bagi mereka yang dalam tempoh tidak bekerja.

Hati-hati! Jangan Buat Silap.

PTPTN berhak membatalkan penangguhan jika:

  • Peminjam menerima gaji atau elaun semasa dalam tempoh penangguhan.
  • Peminjam memberikan maklumat palsu untuk mendapatkan kelulusan penangguhan.

Jadi, pastikan maklumat yang diberikan adalah benar dan ikut prosedur yang ditetapkan.

Dengan memahami proses penangguhan bayaran PTPTN, peminjam dapat mengelakkan sebarang masalah dan menjalani proses dengan lancar. Ingatlah untuk sentiasa berhubung dengan PTPTN untuk mendapatkan maklumat terkini.

Anda dah tau kan, kena bayar on time, taknak kena marah dengan diorang. Jangan lepas pandang benda ni, sebab kalau lambat bayar, macam-macam masalah boleh datang.

So, kalau Anda baru lepas grad atau dah start kerja, pastikan bayar PTPTN ni jadi keutamaan. Jangan biar hutang ni jadi macam cerita seram dalam hidup Anda.

Tak best tau, bila setiap bulan kena fikir pasal benda ni. Jadi, jangan malas, usaha sikit, pasti boleh settlekan PTPTN dengan senang hati.