Cara Cetak Statement Bank RHB Penyata Akaun Online

Posted on

Memang takleh nafikan yang RHB ni adalah salah satu bank paling popular kat Malaysia ni. Dari zaman dulu sampailah sekarang, bank ni memang dah melekat dalam hidup kita. Kalau Anda tanya sapa-sapa kat jalan, mesti ada yang pernah guna servis diaorang.

Bank RHB ni punya la sejarah panjang dalam industri kewangan Malaysia. Anda mesti nak tahu apa yang best dan menarik pasal statement bank RHB, kan?

Statement bank, tu adalah dokumen penting dalam dunia kewangan kita. Lepas je gaji masuk akaun, Anda tunggu statement bank sampai. Dalam statement bank RHB ni, Anda boleh tengok segala aktiviti kewangan Anda dalam satu tempat. Ada yang panggil benda ni penyata akaun bank.

Dalam statement bank RHB ni, Anda boleh tengok baki akaun Anda, transaksi yang Anda buat, dan banyak lagi. Apa yang menarik pasal statement bank RHB ni, Anda boleh buat semuanya secara online. Tak payah dah nak beratur panjang kat kaunter bank. Jimat masa, jimat tenaga!

Dalam statement bank RHB, Anda boleh je track duit masuk dan keluar. Anda pun boleh tengok semua bayaran bulanan Anda, seperti pinjaman kereta ke, pinjaman rumah ke, dan kredit kad.

Senang nak buat perancangan kewangan bila Anda ada semua maklumat ni dalam satu dokumen. Anda boleh pastikan semua bayaran dibuat tepat pada masanya dan tak terlepas sebarang bayaran. Senang kan?

Tapi itu tak habis lagi! Statement bank RHB ni pun ada rekod untuk transaksi debit dan kredit Anda. Kalau Anda selalu guna kad debit atau kad kredit RHB untuk belanja, Anda boleh tengok semua transaksi tu dalam statement bank ni.

Ada yang guna kad debit atau kredit untuk shopping online, makan kat restoran, atau bayar bil-bil, kan? Jadi, statement bank ni memang memudahkan Anda untuk buat kira-kira belanjaan bulanan dan pastikan duit Anda tak terbang tak tentu hala.

Soalan selanjutnya, camne nak dapatkan statement Bank RHB ni? Senang je, Anda boleh mintak kat bank, atau yang paling senang, Anda boleh daftar online. Nak tau cara buatnya?

Cara dapatkan Penyata Bank RHB
Cara dapatkan Penyata Bank RHB

Kelebihan eStatement Bank RHB

eStatement Bank RHB mempunyai beberapa kelebihan yang sangat berguna dan praktikal.

Berikut adalah beberapa daripada kelebihan utama eStatement Bank RHB:

  • Mudah Diakses Secara Dalam Talian Salah satu kelebihan utama eStatement adalah kemudahannya untuk diakses secara dalam talian. Anda boleh mengakses penyata akaun anda pada bila-bila masa, di mana saja yang anda mahu, selama anda mempunyai akses kepada internet.
  • Penjimatan Masa dan Tenaga: eStatement membolehkan anda mengelakkan perlu ke kaunter bank untuk mendapatkan penyata akaun fizikal. Anda tidak perlu beratur panjang atau menunggu penghantaran melalui pos. Semua maklumat tersedia dalam talian dengan hanya beberapa klik je.
  • Mudah Dikongsi dan Disimpan: Anda boleh dengan mudah berkongsi eStatement dengan penasihat kewangan atau akaun yang lain jika diperlukan. Anda juga boleh menyimpan salinan digital penyata akaun ini untuk rujukan pada masa akan datang tanpa perlu merisik kehilangan penyata fizikal.
  • Maklumat Aktual dan Terkini: eStatement sentiasa dikemaskini dengan maklumat transaksi terkini. Anda boleh dengan segera melihat bayaran, deposit, dan perbelanjaan yang baru-baru ini dilakukan dalam akaun anda.
  • Maklumat Selamat dan Terlindung: eStatement Bank RHB sering dilindungi dengan tahap keselamatan tinggi untuk memastikan maklumat kewangan anda selamat daripada akses yang tidak dibenarkan.
  • Pengurangan Kesan Alam Sekitar: Dengan eStatement, anda membantu mengurangkan penggunaan kertas, pencetakan, dan penghantaran fizikal, yang boleh menyumbang kepada pengurangan impak alam sekitar.

eStatement sering disertakan dengan pemberitahuan transaksi penting, seperti kredit, bayaran pinjaman, dan lain-lain. Ini membantu anda sentiasa berada dalam pengetahuan tentang aktiviti kewangan yang berpotensi penting.

Download Penyata Akaun RHB Online Melalui RHB Mobile banking

Berikut adalah langkah-langkah dapatkan penyata RHB secara online melalui RHB Mobile Banking:

  1. Selepas Anda log masuk pada aplikasi ni, pada laman utama tekan pada accounts yang terletak dibawah.  Langkah Pertama Dapatkan Penyata RHB
  2. Seterusnya tekan pada accounts Anda.
  3. Pada bahagian ni pula, tekan pada statementsLangkah Kedua Dapatkan Penyata RHB
  4. Anda akan dibuat pilihan untuk muat turun penyata akaun mengikut bulan atau secara bulanan. Jadi tekan pada salah satu penyata bulanan tersebut.  Muat Turun Penyata RHB
  5. Ia akan secara automatik muat turun penyata ni yang disimpan dalam format PDF.
  6. Anda boleh kongsi penyata ni sama ada melalui whatsapp atau print di kemudian hari.
  7. Selepas ini, Anda boleh gunakan penyata ini untuk pelbagai jenis urusan yang yang memerlukan penyata bank.

Cara Muat Turun Penyata Akaun RHB Online

Sekiranya Anda mempunyai akaun RHB online banking, Anda boleh ikuti step berikut:

  1. Pertama-tama, Anda perlu log masuk ke laman web Bank RHB. Anda boleh guna pelayar internet dan pergi ke laman https://onlinebanking.rhbgroup.com/my/login.
  2. Selepas log masuk, pilih opsyen My Account dan kemudian pilih eStatement Management.
  3. Dalam eStatement Management, Anda akan diberi pilihan untuk memilih jenis akaun. Pilih Saving Account dan klik Next.
  4. Pada bahagian eStatement Registration / Cancellation, pilih opsyen View Online dan klik Preview.
  5. Sekarang, klik My Accounts sekali lagi untuk meneruskan proses.
  6. Dalam My Accounts, pilih View e-Statement.
  7. Anda akan diberikan pilihan untuk memilih akaun simpanan. Pilih akaun simpanan yang berkaitan.
  8. Pilih penyata bulan yang anda ingin download atau cetak. Anda boleh pilih bulan tertentu untuk melihat penyata akaun Anda.
  9. Setelah memilih penyata yang Anda mahukan, klik untuk download. Apabila fail PDF telah dimuat turun, buka fail tersebut untuk melihat penyata bank RHB Anda.

Cara Dapatkan Penyata Akaun RHB di Cawangan

Sebelum pergi ke cawangan RHB Anda kena siapkan dokumen peribadi dibawah ni:

  • Kad pengenalan (IC) atau pasport.
  • Buku Bank/Buku Simpanan RHB

Jika telah menyiapkan dokumen yang diperlukan, sila ikuti langkah-langkah seterusnya.

Berikut ni ialah langkah-langkah dapatkan penyata RHB di cawangan:

  1. Pergi ke ke RHB Bank yang berdekatan pada waktu bekerja.
  2. Nyatakan tujuan permohonan penyata akaun bank RHB.
  3. Pegawai bank akan memproses permohonan Anda dan mencetak penyata akaun bank RHB Anda.
  4. Sekiranya terdapat sebarang kesilapan, minta segera perbetulkan oleh pegawai kaunter.

Penting juga untuk selalu menyemak penyata bank Anda untuk memastikan segala transaksi betul dan tiada sebarang perkara yang mencurigakan.

Jadi, Anda dah tahu camne nak dapatkan statement bank RHB secara online. Senang je, kan? Dengan langkah-langkah yang ringkas tadi, Anda boleh mengakses maklumat kewangan Anda dengan lebih pantas dan efisyen.

Tak payah la Anda nak pening-pening cari penyata akaun fizikal atau perlu beratur lama kat bank. Sekarang, semuanya boleh Anda buat dari keselesaan rumah atau mana-mana tempat yang ada internet.

Kalau Anda ada sebarang soalan atau masalah, jangan segan-segan untuk hubungi khidmat pelanggan RHB.