Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank

Posted on

Public Bank Berhad (Pbebank) adalah sebuah syarikat yang menyediakan perkhidmatan pembiayaan untuk pembelian pelbagai jenis barang. Satu jenis barang yang paling sering dibeli dengan pembiayaan dari Public Bank adalah kenderaan kereta.

Sudah tentu, selepas dibiayai oleh Public Bank, Anda akan segera mendapatkan barang yang Anda beli tetapi Anda perlu membayarnya.
Membayar balik kepada Public Bank dilakukan secara ansuran. Anda perlu membayar secara ansuran sepenuhnya dan memastikan tiada pembayaran tertinggal.

Misalnya, dalam hal ansuran kereta, bila angsuran selsai maka Anda dapat memperoleh sertifikat pemilikan kendaraan yang Anda bayar secara ansuran. Selagi ia tidak dibayar, Anda tidak berhak kepada pemilikan kenderaan itu. Itulah sebabnya Anda perlu memastikan semua pembayaran Anda berakhir.

Kadang-kadang tanpa Anda sedar, walaupun Anda telah membayar sejumlah ansuran masih ada denda yang masih ada. Jumlah denda ini akan menjadi baki pembayaran yang Anda tidak tahu dan akhirnya dinyatakan bahawa Anda belum membayar lunas.

Anda boleh menangani masalah ini secara berkala dengan memeriksa jumlah baki pembayaran Anda di Public Bank. Tetapi adakah Anda tahu bagaimana semak baki pinjaman kereta Public Bank ?

Anda boleh melakukan pembayaran yang lain untuk pembayaran baki Public Bank secara terus ke pejabat Public Bank. Jadi bagaimana jika anda tidak mempunyai masa untuk datang ke pejabat Public Bank?

Sudah tentu masalah ini sudah dapat diatasi dengan mudah. Apabila teknologi telah menjadi lebih maju, Anda boleh semak pembayaran Public Bank dan semua maklumat yang berkaitan dengan pembayaran ini secara online. Terutama jika Anda mempunyai smartphone, maka Anda sudah dapat menggunakan aplikasi mobile Public Bank untuk memeriksa pembayaran yang tersisa.

Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank
Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank

Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank

Adakah Anda ingin mengetahui maklumat lengkap tentang bagaimana untuk memeriksa baki pembayaran Publick Bank melalui PB engage? Lihat penjelasan di bahagian bawah.

Sila download aplikasi PB engage di Play Store atau App Store.

    1. Buka aplikasi PB Engage
    2. Masukan user ID dan Password.
    3. Pilih menu Account > Loan & Financing.Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank Online
    4. Maklumat baki pinjaman akan terpapar secara detail.Cek Baki Pinjaman Kereta Public Bank

Itulah panduan cara semak baki pinjaman kereta Public Bank melalui smartphone, jika Anda belum memiliki akaun Public Bank. Silakan baca artikel semak baki akaun Public Bank lengkap dengan cara daftar secara online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *