3 Cara Semak Baki Pinjaman Kereta Maybank Online

Posted on

Mesti ramai kat luar sana yang ada loan kereta dengan Maybank, kan? Kadang-kadang, kita ni terlupa atau tak sempat nak check baki loan kereta kita. Bila dah terlupa, mulalah timbul masalah.

Bayaran bulanan tertunggak, lepas tu kena penalti. Duit pun makin susut sebab kena bayar lebih dari sepatutnya. Lagi-lagi bila kita tak tahu berapa baki yang tinggal, susah nak rancang kewangan kita. Memang boleh jadi stress dibuatnya.

Sebenarnya, cara nak check baki loan kereta Maybank ni mudah je. Tak perlu susah-susah pergi bank atau tunggu lama kat telefon. Dengan teknologi sekarang, Maybank dah sediakan beberapa cara yang sangat senang dan cepat untuk kita semak baki loan kereta kita.

Sekarang, kami akan tunjukkan langkah-langkah untuk semak baki loan kereta Maybank secara online. Jom kita tengok macam mana caranya!

1. Melalui Laman Web Maybank2u

Kalau Anda suka guna komputer atau laptop, boleh je semak baki loan kereta Anda kat laman web Maybank2u. Macam mana nak buat? Ikut langkah ni:

  1. Pergi ke www.maybank2u.com.my, lepas tu log masuk guna ID dan kata laluan Anda.
  2. Lepas dah log masuk, cari dan klik kat menu ‘Loans’.
  3. Kat situ, Anda akan nampak senarai pinjaman. Klik je pada loan kereta Anda. Nanti akan keluar la baki loan dan maklumat lain.

2. Melalui Aplikasi MAE

Zaman sekarang ni semua orang ada smartphone kan? Kalau Anda jenis yang suka guna app, boleh guna aplikasi MAE untuk semak baki loan kereta. Senang je:

  1. Buka app MAE kat telefon Anda.
  2. Kat bawah menu tu, tekan ‘Maybank2u’ dan log masuk.
  3. Lepas log masuk, tekan kat tab ‘Loans’.
  4. Pilih loan kereta Anda, nanti keluar la baki dan info lain.

3. Melalui Aplikasi Maybank2u MY

Kalau Anda guna app Maybank2u MY, boleh jugak semak baki loan kereta kat situ. Ikut langkah-langkah ni:

  1. Buka app tu dan log masuk.
  2. Kat halaman utama, tekan kat dropdown ‘Accounts’.
  3. Dalam dropdown tu, pilih ‘Loans’.
  4. Pilih loan kereta Anda, nanti akan keluar baki dan info lain.

Kenapa Penting Check Baki Loan Kereta

Nak cerita sikit kenapa Anda kena rajin semak baki loan kereta:

  • Bila tahu baki loan, senang la Anda nak rancang duit bulanan. Boleh bajet baik-baik supaya tak terlepas bayar.
  • Kalau terlepas bayar, nanti kena penalti. Lagi beban la kewangan Anda. Jadi, semak selalu supaya semua bayar on time.
  • Tahu baki loan boleh bantu Anda buat keputusan kewangan. Contohnya, kalau ada lebih duit, boleh bayar loan Maybank cepat sikit atau kalau perlu, minta penstrukturan semula loan.

Haa, mudah je kan nak semak baki loan kereta Maybank? Anda boleh pilih nak guna laman web Maybank2u, app MAE, atau app Maybank2u MY.

Semua cara ni senang dan cepat je. Penting untuk Anda selalu semak supaya kewangan Anda sentiasa teratur dan tak ada masalah.

Jadi, jangan malas-malas, selalu la semak baki loan kereta tu. Mana tahu, ada rezeki lebih boleh bayar habis cepat-cepat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *