Cara Semak Baki Akaun Public Bank Online PBe App

Posted on

Cara menyemak baki akaun Public Bank melalui HP boleh dilakukan oleh semua pelanggan Public Bank yang telah mendaftar di mesin ATM atau pejabat cawangan. Pada masa ini, memeriksa baki Public Bank boleh dilakukan menerusi PB engage, Internet Banking dan ATM.

Memeriksa baki akaun Public Bank melalui telefon bimbit boleh dilakukan pada bila-bila masa selama 24 jam sehingga dapat membantu apabila Anda ingin tahu berapa banyak wang yang tersisa dalam simpanan tanpa harus pergi ke ATM terlebih dahulu.

Hanya menggunakan telefon bimbit dan sambungan internet, tentu saja kita dapat dengan mudah dan cepat mengetahui berapa sisa baki yang tersisa dalam akaun simpanan Public Bank. Nah bagi Anda yang nak tahu bagaimana caranya, sila rujuk panduan ringkas berikut

Panduan Cara Semak Baki Akaun Public Bank

Semak Baki Akaun Public Bank
Semak Baki Akaun Public Bank

Sila ambil perhatian sebelum Anda boleh mencuba kaedah yang diterangkan di bawah ini, pastikan Anda telah mendaftarkan perkhidmatan perbankan Public Bank yang boleh dilakukan dari ATM Public Bank atau datang terus ke pejabat cawangan jika Anda juga ingin melakukan transaksi kewangan.

Semak Baki Akaun Public Bank Melalui PB Engage

Bagi Anda yang tidak mempunyai aplikasi PB engage dari Public Bank Berhad, sila muat turun dari Google Play Store kemudian buka aplikasinya. Sekilas tentang PB Engage Aplikasi ini dipenuhi dengan ciri-ciri penting untuk membantu menjadikan pengalaman perbankan mudah alih terbaik.

Manfaat aplikasi PB Engange

 • PB eGift

Cara mudah untuk membuat pemindahan dana kecil (up to RM300) dengan mesej peribadi dan kad e-gift kepada orang lain hanya dengan memasukkan nombor telefon bimbit penerima.

 • Account

Dapatkan ringkasan cepat akaun simpanan, kad kredit, pinjaman dan pelaburan anda.

 • Pemindahan dana

Lakukan pemindahan dana on-the-go ke akaun PBB atau mana-mana akaun bank lain melalui Interbank GIRO (IBG) atau Pindahan Segera (IBFT).

 • Pembayaran

Bayar bil anda di mana-mana sahaja ke Bill, Kad Kredit atau Pinjaman kegemaran anda.

 • Prepaid Top-up

Top up prabayar yang mudah untuk:

 1. Maxis
 2. DiGi
 3. Celcom Xpax
 4. U-Mobile
 5. YES
 6. Astro NJOI
 7. Tune Talk
 8. Altel
 9. TRON Talktime
 10. Merchant Trade
 • Perkhidmatan yang lain
 1. Semak Pengurusan
 2. Kadar FOREX
 3. Peringatan
 4. Pencari Cawangan

Panduan penggunaan PB Engage :

 • Buka aplikasi PB Engage di telefon bimbit/smartphone kemudian masukan user id dan password.Semak Baki Akaun Public Bank Melalui PB Engage
 • Setelah berjaya login, tap pada menu account dan tap pada Saving & Current Account.Semak Baki Akaun Public Bank Online
 • Tunggulah sampai terlihat pada skrin telefon bimbit detail maklumat akaun Public Bank.

Cara Semak Baki Akaun Public Bank Online

Anda boleh cek baki akaun Public Bank melalui Internet Banking PBe, cara login Public Bank online boleh dilakukan melalui handphone atau laptop.

 1. Buka link ini Internet Banking PBe
 2. Lepas tu masukan User ID dan PasswordCek Baki Akaun Public Bank Online
 3. Setelah login, klik menu Account / Saving & Current Account.
 4. Maklumat baki akan terpapar.

Sekiranya Anda tidak mempunyai akaun Public Bank online, sila baca panduan cara daftar Public Bank online.

Itulah tutorial cara semak baki akaun Public Bank yang dapat kami kongsikan, semoga bermanfaat.

2 comments

 1. Saya tiada akaun untuk PBe, jadi saya kena daftar dekat bank untuk dapatkan PBE tu ke atau kita boleh buat sendiri akaun untuk PBE melalui online.

  1. Hai Lokman, sebaiknya Anda pergi ke cawangan Public Bank terdekat. Sehingga Anda boleh di bantu oleh customer service Public Bank untuk buat akaun PBe.

Comments are closed.