Semak Baki AEON Credit Secara Online dan SMS

Posted on

Bagi mereka yang mempunyai kad kredit, sememangnya perlu untuk memeriksa semak baki dan bil. Jangan biarkan hutang kad kredit membuat beg pecah kerana Anda terlambat membayar. Bagi Anda pelanggan AEON, ada cara mudah untuk menyemak bil kad kredit AEON.

AEON dikenali sebagai salah satu penerbit kad kredit yang menawarkan banyak promosi yang menarik. Begitu banyak orang mendaftar untuk mendapatkan kad kredit AEON.

Sesungguhnya banyak faedah diperoleh daripada promosi yang ditawarkan. Tetapi, di sebalik itu, ada juga risiko yang berselera. Jika Anda tidak berhati-hati, Anda sebenarnya boleh membazir. Bil kad kredit pun habis sampai batas limit.

Sekiranya Anda kena perkara ini, janganlah lewat membayar bil kad kredit. Kerana hutang kad kredit akan terus berkembang.

Itulah sebabnya penting untuk sentiasa menyemak bil kad kredit AEON yang Anda gunakan. Kalau bil cepat lunas, hidup Anda pasti lebih tenang.

Nah, ada cara yang boleh Anda gunakan untuk menyemak bil kad kredit AEON.

Semak Baki AEON Kredit
Semak Baki AEON Kredit

Semak Baki AEON Credit Melalui SMS

Cara yang paling mudah untuk Anda lakukan adalah semakan baki AEON melalui SMS. Yang mesti Anda perlukan adalah telefon bimbit dengan sedikit baki. Berikut langkah-langkahnya:

 • Ambil handphone Anda
 • Taip mesej dengan format AEON<jarak>CCSTS<jarak>1234 hantar ke 63633
 • Tunggu sebentar, secara automatik system AEON akan menjawab mesej yang Anda kirim ke nombor telefon Anda.

Perlu Anda ketahui AEON juga menyediakan pelbagai format SMS lain untuk semak status permohonan, baki tetunggak, jumlah bayaran minimum dan lain-lainnya.

Anda hanya perlu menghantar mesej dengan format AEON<jarak>Keyword<jarak>1234 hantar ke 63633

Contoh : AEON CCBAL 1234 hantar ke 63633

Format SMS Maklumat
AEON CCSTS 1234 Status Permohonan
AEON CCBAL 1234 Baki Tertunggak
AEON CCMIN 1234 Jumlah Bayaran Minimum
AEON CCAVA 1234 Had Tersedia
AEON CCACT 5678**1234* Pengaktifan Kad

*1234 = 4 digit terakhir I.C or passport.
**5678 = 4 digit terakhir nombor credit card Anda.

Baca juga cara mudah semak baki pinjaman motosikal AEON credit

Kadar & Bayaran

Apakah setiap menghantar SMS ada caj ? Tentu, setiap kali Anda menghantar SMS untuk semak baki akan dikenakan caj RM0.15

 • Kadar SMS standard akan dikenakan untuk setiap SMS yang tidak berjaya diterima
 • Caj paling besar RM0.15 setiap SMS dihantar.
 • Kadar SMS standard adalah berdasarkan kepada pembekal rangkaian

Semak Baki AEON Credit Secara Online

Untuk semak baki secara online, Anda perlu mempunyai akaun dalam portal AEON Credit. Sekiranya Anda belum mempunyai akaun tu, sila klik butang register untuk mendaftar. Register AEON Credit Online

Kalau Anda dah mempunyai akaun, sila ikuti step berikut:

 1. Pertama, pastikan Anda ada internet connection yang stabil. Anda boleh guna data dari telefon atau WiFi kat rumah.
 2. Lepas tu, buka laman web AEON Credit. Anda boleh guna browser seperti Google Chrome atau Safari. Jangan lupa taipkan www.aeoncredit.com.my dalam search bar tu.
 3. Bila dah masuk dalam laman web AEON Credit, Anda akan nampak homepage dia. Cari la link atau butang yang tulis Log In. Kebiasaannya, dia akan ada kat bahagian atas atau dalam menu utama.
 4. Bila Anda klik kat link atau butang tu, dia akan bawak Anda ke page baru. Dalam page tu, Anda kena masukkan maklumat Username dan Password.
 5. Bila dah berjaya log masuk dalam laman tu Anda boleh check baki loan Anda, dia akan paparkan baki yang ada dalam akaun AEON Credit Anda. Boleh la Anda tengok berapa banyak duit yang tinggal.
 6. Selesai.

Jika Anda mempunyai sebarang masalah atau pertanyaan, sila hubungi bahagian khidat pelanggan AEON Credit Service di talian 03-27199999.

Itulah maklumat bagimana cara semak baki AEON kredit melalui SMS, cara ini boleh Anda lakukan jika terlupa baki kredit AEON. Pastikan Anda memiliki sedikit kredit di handphone Anda.