Sebab Kad Bank Kena Block Debit Credit Cara Unlock

Posted on

Kad bank Anda tiba-tiba kena block, macam mana rasa? Suka tak? Sama la, memang tak best langsung, kan? Tapi jangan risau, sebab dalam artikel ni, kami nak kongsi info penting tentang benda ni, dan bagitau Anda apa yang Anda boleh buat kalau kad bank Anda kena block.

So, kenapa la kad bank Anda kena block, eh? Macam-macam sebab boleh jadi. Mungkin sebab Anda terlupa nak bayar bil kad kredit, atau ada aktiviti yang pelik-pelik berlaku dalam akaun Anda yang mencurigakan bank tu. Kadang-kadang, benda ni memang tak boleh dielakkan, tapi kita kena tahu camne nak handle situasi ni.

Kad bank kena block bukan bermakna Anda dah tak boleh guna kad tu selamanya. Ia lebih kepada langkah berjaga-jaga yang bank ambil untuk pastikan keselamatan akaun Anda. Lagipun, kalau dah tahu camne nak atasi masalah ni, Anda akan jimat masa dan tenaga.

Sebab Kad Bank kena Block
Sebab Kad Bank kena Block

Sebab Kad Bank Kena Block

Kad ATM debit atau kredit boleh kena block atau disekat atas pelbagai sebab. Anda patut tahu beberapa sebab ni:

  • Penyalahgunaan: Kalau bank rasa ada aktiviti yang mencurigakan dalam akaun Anda, seperti pengeluaran besar-besar atau transaksi di tempat yang jauh dari tempat biasa Anda guna kad, mereka boleh block kad Anda untuk keselamatan.
  • Kad Tamat Tempoh: Kad ATM atau kredit mempunyai tarikh tamat tempoh. Kalau kad dah tamat tempoh (expired), bank akan block kad Anda dan Anda kena minta kad yang baru.
  • Transaksi Yang Salah: Jika Anda dah cuba buat transaksi yang salah beberapa kali (misalnya, masukkan PIN yang salah berkali-kali), kad Anda boleh disekat untuk mengelakkan penyalahgunaan.
  • Laporan Hilang atau Pencurian: Kalau Anda lapor kad hilang atau dicuri kepada bank, mereka boleh block kad untuk mengelakkan penyalahgunaan.
  • Masalah Teknikal: Kad ATM atau kredit boleh kena block atas masalah teknikal, seperti kerosakan kad.

Syarat Unlock Kad Bank Disekat

Untuk unlock kad bank yang kena block, Anda biasanya perlu mengikut beberapa syarat dan dokumen tertentu kepada bank.

Syarat-syarat ni boleh berbeza mengikut bank, tapi dalam kebanyakan kes, Anda akan kena ikut langkah-langkah berikut:

  • Bank biasanya akan memerlukan dokumen peribadi Anda untuk proses pengesahan. Dokumen-dokumen ni termasuk kad pengenalan, pasport, lesen memandu, atau dokumen pengenalan lain yang sah.
  • Kad Debit/Credit (Biasanya perlukan 16 digit nombor kad debit/credit).
  • Nama penuh pemilik kad.
  • Nama ibu.

Cara Unlock Kad Bank Kena Block

Kalau kad ATM debit atau kredit Anda kena block atau disekat, Anda ikuti step berikut:

  1. Langkah pertama, telefon bank yang mengeluarkan kad Anda. Biasanya, nombor telefon untuk memadankan perkara sebegini terdapat di belakang kad atau di laman web bank.
  2. Tanya bank kenapa kad Anda kena block. Mereka akan beritahu sebabnya, sama ada disebabkan oleh penyalahgunaan, kad expired, tersalah PIN atau sebab-sebab lain yang dinyatakan dalam soalan sebelum ni.
  3. Ikuti arahan yang diberi oleh bank. Mereka mungkin akan suruh Anda mengemaskini butiran akaun atau melengkapkan prosedur pengesahan identiti. Kadang-kadang, Anda kena datang ke cawangan bank untuk uruskan perkara ni.
  4. Kalau kad kena block sebab luput tempoh, bank akan menggantikan kad dengan yang baru. Anda perlu ambil yang baru ni dan aktifkan sebelum Anda boleh gunakan semula.
  5. Pastikan Anda jaga kad ATM atau kredit Anda dengan baik dan elakkan dari kehilangan atau pencurian. Kalau hilang atau dicuri, laporkan segera kepada bank.

Ingat, setiap bank mungkin ada prosedur yang berbeza, jadi pastikan Anda ikuti arahan mereka dengan teliti.

Contoh Cara Unlock Kad Bank Maybank

Berikut adalah cara unlock kad ATM Maybank melalui Customer Service Maybank:

  1. Dail nombor 1300-88-6688 menggunakan telefon anda.
  2. Apabila panggilan dijawab, anda akan diminta untuk memilih bahasa perkhidmatan. Pilih bahasa yang anda selesa dengan untuk berinteraksi dengan perkhidmatan pelanggan.
  3. Anda akan diminta untuk menyediakan butiran peribadi anda seperti nombor akaun Maybank, nombor kad ATM yang ingin diunlock, dan maklumat pengenalan diri yang diperlukan.
  4. Selepas pengesahan identiti anda, staff bank akan memproses permohonan untuk unlock kad ATM anda.
  5. Jika permohonan anda berjaya, staff bank akan memberikan anda makluman bahawa kad ATM anda telah diunlock dan anda boleh menggunakan semula kad ATM tersebut.

Itulah cara untuk unlock kad ATM Maybank melalui Customer Service Maybank di nombor 1300-88-6688.

Pastikan anda mengikuti arahan operator dengan teliti dan memberikan maklumat yang betul untuk mempercepatkan proses unlock kad ATM anda

Jangan lupa juga untuk berhati-hati dalam menggunakan kad ATM atau kredit supaya elakkan perkara sebegini berulang