Cara Daftar Akaun RHB Internet Banking

Posted on

Semua orang sudah mengetahui bahawa perkhidmatan perbankan internet dibuat dengan tujuan untuk memudahkan dan melancarkan semua urusan perbankan. Walau bagaimanapun, tidak ramai yang masih keliru tentang cara mendaftar internet banking seperti mendaftar internet banking RHB.

Sekarang hampir semua bank menyediakan perkhidmatan internet banking. Selain itu, penggunaan telefon pintar dan internet yang semakin meluas menjadikan perkhidmatan ini sangat diperlukan.

Melihat fenomena ini, Bank Nasional Indonesia atau BNI tidak mahu ketinggalan menyediakan internet banking. Pelancaran perkhidmatan internet banking BNI adalah bukti keseriusan bank RHB dalam memenuhi keperluan pelanggan.

Disamping itu internet banking BNI mempunyai beberapa ciri yang akan membantu pelanggan dalam menyelesaikan urusan transaksi.

Cara mendaftar internet banking RHB online tidaklah sukar seperti yang dikatakan orang. Pada dasarnya, jika Anda tahu apa sahaja perkara yang menjadi keperluan dan prosedurnya, mendaftar internet banking RHB dijamin tidak menjadi masalah.

Cara Daftar Akaun RHB Ke Online Banking
Cara Daftar Akaun RHB Ke Online Banking

Syarat Daftar Akaun RHB Online

Walau bagaimanapun, sebelum melangkah ke cara mendaftar untuk internet banking RHB, lebih baik jika Anda terlebih dahulu mengetahui keperluan yang diminta.

 • Status sebagai pelanggan bank RHB
 • Mempunyai alamat e-mel.
 • Mempunyai nombor telefon bimbit.

Daftar Internet Banking RHB Melalui ATM

RHB Internet Banking
RHB Internet Banking

Masukan kad, masukan PIN pilih menu “Internet Banking”. Anda akan mendapat PIN Pendaftaran RHB Internet Banking yang digunakan untuk pendaftaran dan pengaktifan di laman web kemudian. Masukkan PIN RHB Internet Banking sebagai proses pengesahan. Jika mengalami kesukaran, minta pertolongan tentang cara daftar no telefon ke ATM daripada pengawal yang bertugas di situ.

Apabila proses pendaftaran di ATM selesai, Anda akan menerima resit yang mengandungi enam hingga lapan aksara kod permohonan RHB Internet Banking yang digunakan untuk pengaktifan.

Cara Daftar Akaun Internet Banking RHB

 1. Klik I Want To Register.Cara Daftar Akaun RHB
 2. Pilih daftar menggunakan Debit Card.
  – Note : RHB Staff Id diisi untuk staf yang berkerja selaku bank RHB. Abaikan sahaja kalau Anda bukan staf bank RHB.Cara Mendaftar Akaun Internet Banking RHB
 3. Bila Anda pilih Debit Card, sila masukkan 16 digit nombor card ATM tanpa jarak atau (-). Lepas tu masukkan PIN card Atm Anda.Cara Mendaftar Akaun RHB Online
 4. Masukkan username dan password klik i agree.
 5. Untuk Credit Card, sila masukkan nombor kad credit Anda, CVV, Tarikh luput Card Credit, identification number, klik next.Mendaftar Internet Banking Bank RHB
 6. Masukkan username dan password klik i agree.

Note: Situs web resmi RHB akan dibuka mulai jam 5.00 pagi hingga jam 11 malam atau tidak menentu. Jadi jangan heran jika Anda dapat pesan “Error 522 conection time out“.

Jika Anda mempunyai masalah dengan pendaftaran ini, sila terus menghubungi costumer service bank RHB.

 • ibanksupport@rhbbank.com.my
 • 03-9206 8118

Anda punya akaun bank BSN ? Baca panduan cara daftar akaun myBSN.

Itu sahaja yang dapat carasemak.com kongsikan kepada Anda bagimana cara daftar akaun RHB ke online banking ini. Mudah-mudahan berguna untuk Anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *