Proses Terminate Astro Cara Tutup Akaun Tamat Langgan

Posted on

Beberapa minggu yang lalu saya akhirnya memutuskan untuk berhenti menggunakan Astro, yang telah saya gunakan selama lebih dari setahun.

Salah satu sebab ialah kemasukan penyedia internet yang mempunyai harga yang lebih rendah dan memenuhi keperluan utama saya iaitu internet dan TV.

Walaupun TV ditawarkan hanya saluran asas. Selain itu, ciri TV ini adalah bonus yang ditawarkan, dan tidak memerlukan bayaran bulanan tambahan.

Halangan yang saya alami adalah keliru bagaimana membuat keputusan mengenai internet Astro yang saya gunakan, dari maklumat yang diedarkan, kita terpaksa pergi ke Astro Centre.

Apa yang saya tahu ialah Astro Centre hanya dibuka pada hari kerja, sedangkan saya bekerja setiap hari.

Akhirnya, selepas membaca lebih lanjut, ternyata untuk memutuskan atau menyahlanggan Astro kita tidak perlu sentiasa pergi ke Astro Centre.

Proses terminate Astro boleh dilakukan secara online dan melalui telefon, sesuai untuk saya yang aktivitinya agak padat.

Proses Terminate Astro
Proses Terminate Astro

Proses Terminate Astro

Kemudian bagaimana saya menghentikan atau menamatkan langganan Astro melalui talian?

Saya menggunakan e-mel untuk memproses proses berhenti berlangganan, tanpa perlu pergi ke Astro Centre.

Cara Tutup Akaun Astro Online

Tanpa sebarang persoalan, saya segera bertanya apa data dan syarat diperlukan untuk penamatan perkhidmatan.

Maklumat yang mereka perlukan adalah maklumat seperti ketika kita mula berdaftar dengan Astro.

Sila buat email berisi maklumat tutup/terminate/disconnect akaun astro dan sertakan nombor account Astro, nombor IC dan bil Astro terakhir yang sudah Anda bayar ke alamat email wecare@astro.com.my.

Baca juga : cara semak bil Astro secara online

Cara Tamat Akaun Astro Melalui Telefon

Sila hubungi/call Astro Customer Service (03-9543 3838), cakap bahawa Anda ingin terminate akaun Astro.

Dalam masa 24 jam biasanya akaun Astro sudah di tutup. Tapi ada juga yang memerlukan masa seminggu bahkan sampai 30 hari.

Sekiranya operator tanya sebab tutup akaun, juz cakap Anda sudah tak mampu bayar.

Cara Terminate Astro Melalui Email

Cara Terminate Astro Melalui Email

Nak terminate akaun Astro tak perlu pening kepala! Anda boleh tutup akaun Astro dengan mudah melalui emel. Ikut je langkah-langkah di bawah ni:

  1. Hantar emel terus ke wecare@astro.com.my.
  2. Tulis “Penamatan Perkhidmatan ASTRO” sebagai subjek emel Anda.
  3. Bagitahu Astro tujuan emel korang. Senang je, korang boleh contohkan ayat pada gambar di bawah ni.
  4. Jangan lupa sertakan butiran diri dan akaun Astro Anda:
  • Nama penuh Anda
  • Nombor kad pengenalan / no. IC Anda
  • Nombor akaun Astro Anda
  • Alamat lengkap Anda
  • Nombor telefon Anda

Jangan lupa sertakan harapan korang agar permintaan korang diproses dengan segera. Senang, kan? Tak perlu buat temujanji atau ke kaunter. Tinggal emel je, dan akaun Astro korang akan ditutup dengan mudah!

Cara Berhenti Langgan Astro di Customer Service Centre

Sekirnya rumah Anda berdekatan dengan Customer Service Centres/Astro Lifestyle Centres sila datang je. Jangan lupa membawa nombor akaun Astro dan IC.

Cakap jer, Anda mahu menutup akaun Astro.

Selepas berjaya memohon tutup akaun Astro, nanti akan ada agent Astro yang datang rumah untuk ambil/collect decoder.

Kalau agent mintak Anda hantar sendiri decoder ke Astro Customer Service, cakap sahaja Anda tidak ada masa untuk hantar.

Untuk makluman Anda tidak akan dikenakan bayaran untuk penamatan melainkan akaun Anda masih terikat oleh kontrak.

Sekarang, cara yang paling mudah untuk proses terminate akaun Astro adalah melalui telefon. Sila cuba, pasti berjaya.

Caj Penalti Jika Tamat Langganan Astro & Broadband

Berdasarkan pengalaman kami, kalau nak terminate Astro & Broadband sebelum tamat kontrak 24 bulan, kena bayar caj penalti sebanyak RM106 sebulan (termasuk cukai) ikut baki bulan dalam kontrak.

Tapi jangan risau, untuk pelanggan Astro & Broadband, caj penamatan awal cuma RM53 sebulan (termasuk cukai) ikut baki bulan kontrak.

Tapi perhatikan, lepas terminate jalur lebar, kena ikat kontrak baru dengan Astro lagi selama 24 bulan.

Nota: Kalau dah lepas kontrak 24 bulan untuk Astro & Broadband, tak payah bayar caj pembatalan pun.

Soalan Lazim

1. Boleh hantar email untuk terminate Astro dalam Bahasa Melayu ke?

Boleh banget! Atau kalau nak guna Bahasa Inggeris pun tak jadi masalah. Yang penting, guna bahasa yang sopan dan profesional lah.

2. Nak terminate Astro Multiroom, caj penalti berapa?

Kalau langganan Multiroom Anda masih dalam kontrak 24 bulan, kena bayar denda RM500 untuk set-top box. Kalau nak terminate Ultra Box, kena denda RM1000.

3. Berapa lama kontrak Astro ni?

Kontrak Astro berjalan selama 2 tahun, sama je dengan 24 bulan.

Harap proses terminate Astro dan tutup akaun dapat membantu Anda kurangkan belanja bulanan. Kalau nak cuba servis perkhidmatan lain pun boleh, jangan malu-malu!