Pinjaman Peribadi Bank Yang Mudah Lulus Boleh Dipercayai

Posted on

Anda tengah mencari pinjaman peribadi? Mesti serabut kepala fikir mana bank yang boleh dipercayai dan yang senang lulus, kan? Jangan risau, kami ada jawapannya!

Dalam artikel ni, Anda akan dapat maklumat tentang pinjaman peribadi bank yang mudah lulus dan boleh dipercayai. Jadi, kalau Anda tengah mencari duit tambahan untuk memenuhi keperluan harian, bayar bil, atau mungkin nak pergi bercuti.

Pinjaman peribadi adalah salah satu cara untuk mendapatkan dana tambahan dengan cepat dan mudah. Tapi, jangan tergesa-gesa pilih bank yang pertama jumpa.

Penting untuk tahu yang mana bank yang boleh dipercayai dan proses lulusnya lebih mudah.

Pinjaman Peribadi Bank Yang Mudah Lulus
Pinjaman Peribadi Bank Yang Mudah Lulus

1. Affin Islamic Personal Financing-i

Affin Islamic Personal Financing-i adalah plan pinjaman peribadi Islamik yang ditawarkan oleh Affin Islamic Bank. Anda tahu tak, Affin Islamic Bank Berhad ni satu bank Islam kat Malaysia yang menawarkan produk dan perkhidmatan perbankan Islam yang mematuhi prinsip Syariah.

Affin Islamic Personal Financing-i

Pinjaman peribadi dari Affin Islamic ni tak perlukan cagaran atau penjamin. Senang je, Anda boleh memohon pinjaman ni tanpa susah payah mencari orang lain yang nak jadi penjamin. Lagipun, pinjaman ni pun antara yang paling murah kadar keuntungan tahunannya berbanding dengan pinjaman Islamik yang lain.

Pinjaman ni sesuai untuk pekerja yang bekerja dengan syarikat yang berkaitan dengan kerajaan (Government Linked Company – GLC) dan juga pekerja sektor swasta.

Affin Islamic Pembiayaan Peribadi-i menawarkan jumlah pinjaman sehingga RM250,000 dengan tempoh pembiayaan selama 10 tahun. Caj kadar keuntungan tahunannya tetap pada 5.50% p.a.

Skim pinjaman peribadi ni memang menarik. Tapi sebelum Anda memohon, Anda perlu tahu syarat-syarat utamanya yang ditetapkan oleh Affin Islamic. Salah satu syaratnya ialah Anda kena nyatakan tujuan utama Anda nak gunakan pinjaman ni.

Kategori Islamik (Tidak Bercagar)
Jumlah Pembiayaan RM2500 hingga RM250000
Tempoh Pembiayaan 24 hingga 120 Bulan
Kadar Keuntungan Tahunan 5.50% p.a
Sektor Pekerjaan Kakitangan Swasta / Kakitangan GLC
Kelayakan Gaji Gaji Kasar RM1500 sebulan atau RM18000 setahun
Had Umur 21 hingga 58 Tahun
Ciri Menarik Bank, Jangka Masa Panjang, Jumlah Tinggi, Pendapatan Rendah
Tempoh Keputusan Lulus 1 hingga 7 hari bekerja

Syarat Kelayakan

Sebelum Anda apply Affin Islamic Personal Financing-i, Anda kena perhatikan syarat-syarat ni dulu:

Syarat-syarat umum

  • Anda kena jadi warganegara Malaysia.
  • Umur Anda kena antara 21 tahun hingga 58 tahun.
  • Janganlah Anda ada masalah dengan Institusi Kewangan lain yang buat Anda kena disekat.
  • Pastikan takde Akaun di Bawah Pemerhatian Khas (SAA).

Syarat-syarat untuk pekerja swasta

  • Anda kena kerja lebih dari 6 bulan dengan majikan yang sama.
  • Status pekerjaan Anda kena tetap.
  • Anda kena ada Caruman KWSP atau kalau takde, majikan Anda kena masukkan gaji Anda ke bank.
  • Pendapatan Anda kena minimum RM1,500 sebulan atau RM18,000 setahun.

Syarat-syarat untuk kakitangan Government Linked Company (GLC)

  • Status pekerjaan Anda kena tetap.
  • Pendapatan Anda kena minimum RM1,500 sebulan atau RM18,000 setahun.

Dokumen

Dokumen-dokumen yang Anda kena ada kalau nak apply pinjaman peribadi Affin Islamic Personal Financing-i. Untuk pekerja swasta dan GLC:

  • Fotokopi depan & belakang kad pengenalan Anda.
  • Penyata slip gaji 3 bulan yang terkini.
  • Penyata bank 3 bulan yang terkini.
  • Penyata EPF yang terkini (minimal 6 bulan potongan).

Jadi, pastikan Anda dah sediakan semua dokumen ni sebelum Anda apply.

Cara Apply Affin Islamic Personal Financing-i di Kaunter

Berikut adalah langkah-langkah untuk memohon Affin Islamic Personal Financing-i melalui cawangan mereka:

  1. Carilah cawangan Affin Islamic yang berdekatan dengan lokasi Anda. Anda boleh gunakan laman web Affin Islamic untuk mencari cawangan yang paling mudah diakses.
  2. Sediakan dokumen-dokumen yang diperlukan sebelum pergi ke cawangan.
  3. Cari kaunter pembiayaan peribadi atau layanan pelanggan yang sesuai dan beritahu petugas bahawa Anda ingin memohon Affin Islamic Personal Financing-i.
  4. Petugas akan memberikan borang permohonan yang perlu diisi. Isi borang tersebut dengan maklumat peribadi dan kewangan yang diperlukan dengan teliti. Pastikan semua butiran yang diberikan adalah tepat dan lengkap.
  5. Sertakan dokumen-dokumen yang telah disediakan bersama borang permohonan. Serahkan salinan dokumen tersebut kepada petugas yang bertugas.
  6. Petugas akan memeriksa maklumat dan dokumen yang Anda berikan. Mereka juga boleh memberikan penjelasan lanjut mengenai produk pembiayaan peribadi Affin Islamic jika ada sebarang pertanyaan.
  7. Tunggu untuk mendapatkan keputusan permohonan Anda.
  8. Jika permohonan Anda diluluskan, petugas akan memberikan maklumat lanjut mengenai jumlah pembiayaan yang diluluskan, tempoh bayaran balik, dan terma-terma pembiayaan yang perlu dipatuhi.
  9. Selepas menerima maklumat lanjut, Anda perlu membaca dan faham terma dan syarat pembiayaan tersebut. Jika Anda bersetuju, tandatangani perjanjian dan dokumen pembiayaan yang diperlukan.
  10. Duit pembiayaan peribadi akan di transfer ke akaun bank yang Anda.

2. Agrobank AgroCash-i

Agrobank AgroCash-i ni adalah plan pinjaman peribadi yang ditawarkan oleh Agrobank, atau yang Anda kenal sebagai Bank Pertanian Malaysia. Banyak orang fikir Agrobank atau Bank Pertanian ni hanya berkaitan dengan sektor pertanian je, tapi sebenarnya tak betul.

Agrobank AgroCash-i

Agrobank sebenarnya ada banyak produk dan perkhidmatan perbankan Islam.

Pinjaman peribadi dari Agrobank ni adalah pembiayaan peribadi Islamik yang berdasarkan konsep atau prinsip Tawarruq. Pinjaman ni pun tak perlukan cagaran, jadi Anda tak perlu risau nak cari penjamin atau submit sebarang cagaran kepada Agrobank kalau nak apply pinjaman ni.

Agrobank AgroCash-i ni terbuka untuk permohonan kepada pekerja sektor awam, seperti kakitangan kerajaan dan kakitangan syarikat berkaitan/milik kerajaan (Government Linked Company – GLC) yang umurnya 60 tahun ke bawah.

Jumlah pembiayaan yang ditawarkan pun agak besar, boleh sampai RM200,000, dan tempoh pembiayaan boleh panjang hingga 10 tahun. Caj kadar keuntungan tahunan yang dikenakan pun adalah kadar keuntungan tetap yang berpatutan, antara 5.2% p.a hingga 5.7% p.a.

Kategori Islamik (Tidak Bercagar)
Jumlah Pembiayaan RM1000 hingga RM200000
Tempoh Pembiayaan 12 hingga 120 Bulan
Kadar Keuntungan Tahunan 5.20% p.a hingga 5.70% p.a
Sektor Pekerjaan Kakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC
Kelayakan Gaji Gaji Kasar RM1000 sebulan atau RM12000 setahun
Had Umur 18 hingga 60 Tahun
Ciri Menarik Bank, Jangka Masa Panjang, Jumlah Tinggi, Pendapatan Rendah
Tempoh Keputusan Lulus 5 hari bekerja

Syarat Kelayakan

Anda kena perhatikan syarat-syarat ni betul-betul sebelum nak apply pinjaman peribadi Agrobank AgroCash-i. Ingat, syarat-syarat ni berbeza bergantung pada Anda kerja kerajaan ke atau Anda kakitangan GLC.

Syarat umum

  • Pastikan Anda tak kena disenarai hitamkan oleh Institusi Kewangan mana-mana dalam Malaysia.
  • Jangan ada Akaun di Bawah Pemerhatian Khas (SAA).

Syarat untuk kakitangan kerajaan

  • Anda kena berumur antara 18 tahun hingga 60 tahun.
  • Pendapatan bulanan Anda kena RM1,000 ke atas atau pendapatan tahunan RM12,000 ke atas.
  • Anda kena dah berkhidmat lebih dari 3 tahun.
  • Potongan Biro Perkhidmatan Angkasa Anda tak boleh melebihi 60% daripada pendapatan bersih bulanan Anda.
  • Anda layak memohon sehingga RM200,000 dengan kadar keuntungan antara 6.45% p.a hingga 6.95% p.a.

Syarat untuk kakitangan GLC

  • Anda kena berumur antara 21 tahun hingga 60 tahun.
  • Pendapatan bulanan Anda kena RM2,000 ke atas atau pendapatan tahunan RM24,000 ke atas.
  • Anda kena dah berkhidmat lebih dari 3 tahun.
  • Potongan Biro Perkhidmatan Angkasa Anda tak boleh melebihi 50% daripada pendapatan bersih bulanan Anda.
  • Anda layak memohon sehingga 10 kali ganda gaji kasar, atau had maksimum RM100,000 dengan kadar keuntungan antara 6.7% p.a hingga 7.2% p.a.

Dokumen

Anda kena sediakan dokumen-dokumen ni kalau nak apply pinjaman peribadi Agrobank AgroCash-i.

  • Salin Kad Pengenalan (MyKad) Anda depan dan belakang.
  • Salin slip gaji Anda yang terbaru, 3 bulan punya.
  • Salin penyata bank yang tunjuk kemasukan gaji Anda, jugak yang 3 bulan terbaru (sama macam slip gaji Anda tu).
  • Surat pengesahan kerja dari majikan Anda.

Cara Apply Pinjaman Peribadi Agrobank

Berikut adalah langkah-langkah untuk apply AgroCash melalui pautan WhatsApp yang Anda bagi:

  1. Anda klik pautan ni: AgroCash WhatsApp. Ni akan buka laman WhatsApp dengan nombor tujuan dan pesanan yang dah siap terisi.
  2. Pastikan Anda dah ada WhatsApp terpasang dalam peranti Anda. Kalau belum, Anda boleh muat turun dan pasang aplikasi WhatsApp dari kedai aplikasi rasmi.
  3. Bila laman WhatsApp terbuka, akan keluar pesanan yang dah siap terisi yang berisi perkataan “Saya berminat dengan produk AgroCash-I.” Pesanan ni akan dihantar ke nombor tujuan yang ditetapkan.
  4. Periksa pesanan tu dan pastikan ia adalah pesanan yang Anda nak hantar kepada AgroCash.
  5. Kalau perlu, Anda boleh tambah maklumat lain dalam pesanan tu, macam soalan khusus atau permintaan maklumat tambahan.
  6. Bila Anda dah puas hati dengan pesanan tu, klik butang “Hantar” atau ikon yang sesuai untuk hantar pesanan kepada AgroCash.
  7. WhatsApp akan cuba buka aplikasi WhatsApp dan memulakan perbualan dengan AgroCash menggunakan nombor tujuan yang dah ditetapkan.
  8. Kalau Anda dah ada perbualan sebelum ni dengan nombor tu, pesanan akan dihantar terus. Kalau tak ada, Anda mungkin perlu klik butang “Hantar” atau “Hantar Pesanan” lagi untuk hantar pesanan.

3. Al Rajhi Personal Financing-i

Al Rajhi Personal Financing-i ni adalah pelan pembiayaan peribadi dari Al Rajhi Bank Malaysia. Ni pinjaman Islamik tak bercagar yang 100% patuh Syariah, jadi Anda tak perlu penjamin atau cagaran untuk apply.

Al Rajhi Personal Financing-i

Pinjaman ni terbuka kepada semua warganegara Malaysia, tak kisah Anda kerja dalam sektor awam, swasta, self-employed, atau dah pesara pun – Anda still boleh apply.

Anda boleh minta jumlah pembiayaan dari RM10,000 sampai RM250,000, dengan tempoh pembiayaan maksimum 96 bulan. Kadar keuntungan yang ditawarkan pun rendah gila, bermula dari 3.88% p.a.

Yang bestnya, proses keputusan dia pun cepat gila. Anda cuma perlu tunggu 24 hingga 48 jam hari bekerja je untuk tahu keputusan permohonan Anda.

Tak macam pinjaman Islamik lain yang kena nyatakan tujuan, Al Rajhi takde persyaratan tujuan utama. Anda boleh apply pinjaman ni tak kira apa pun tujuan Anda nak buat pelaburan, nak bayar hutang, nak buat bayaran muka kereta, nak renovate rumah, semua boleh.

Kategori Islamik (Tidak Bercagar)
Jumlah Pembiayaan RM10,000 hingga RM250,000
Tempoh Pembiayaan 24 hingga 96 Bulan
Kadar Keuntungan Tahunan 3.88% p.a hingga 5.63% p.a
Sektor Pekerjaan Pesara / Kakitangan Swasta / Kakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC / Bekerja Sendiri
Kelayakan Gaji Gaji Kasar RM3,500 sebulan atau RM42,000 setahun
Had Umur 25 hingga 60 Tahun
Ciri Menarik Bank, Jangka Masa Panjang, Jumlah Tinggi, Keputusan Pantas (Fast Approval), Penyatuan Hutang
Tempoh Keputusan Lulus 24 hingga 48 jam hari bekerja

Syarat Kelayakan

Berikut adalah syarat-syarat yang perlu anda perhatikan sebelum memohon pinjaman peribadi Al Rajhi Personal Financing-i. Ingatlah, setiap sektor pekerjaan mempunyai syarat yang berbeza, jadi pastikan anda membaca dengan teliti.

Syarat-syarat umum

  • Kena jadi warganegara Malaysia.
  • Umur antara 25 tahun hingga 60 tahun.
  • Pendapatan bulanan kena RM3,500 atau tahunan kena RM42,000 ke atas.
  • Jangan ada rekod hitam dengan AEON atau mana-mana bank di Malaysia.
  • Pastikan tak ada Akaun di Bawah Pemerhatian Khas (SAA).
  • Jangan tersenarai dalam senarai AKPK.

Syarat-syarat untuk kakitangan awam dan kakitangan GLC

  • Kerja mestilah tetap, tak boleh kontrak-kontrak kejap-kejap je.

Syarat-syarat untuk pekerja swasta

  • Kerja dengan majikan yang sama lebih dari 6 bulan.
  • Ada Caruman KWSP. Kalau takde, majikan kena masukkan gaji terus ke bank.

Syarat-syarat untuk mereka yang berniaga/bekerja sendiri

  • Jadi pemilik perniagaan dan warganegara Malaysia yang umur 25 tahun ke atas.
  • Perniagaan kena beroperasi lebih dari 2 tahun.
  • Daftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) lebih dari 2 tahun.
  • Ada akaun bank syarikat.

Dokumen

Berikut adalah senarai dokumen yang perlu anda sediakan untuk memohon Al Rajhi Personal Financing-i. Dokumen yang diperlukan berbeza bergantung kepada jenis pekerjaan anda.

Untuk kakitangan swasta

  • Salinan Kad Pengenalan (MyKad) depan dan belakang.
  • Salinan slip gaji 3 bulan terkini.
  • Salinan penyata bank kemasukan gaji 3 bulan terkini.
  • Salinan caruman KWSP sekurang-kurangnya 6 bulan terkini.
  • Surat rujukan dari majikan.

Untuk kakitangan kerajaan dan kakitangan GLC

  • Salinan Kad Pengenalan (MyKad) depan dan belakang.
  • Salinan slip gaji 3 bulan terkini.
  • Salinan penyata bank kemasukan gaji 3 bulan terkini.
  • Surat rujukan dari majikan.

Untuk mereka yang bekerja sendiri

  • Salinan kad pengenalan depan dan belakang.
  • Salinan pendaftaran syarikat dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia – Borang ROC & ROB.
  • Penyata akaun bank syarikat 6 bulan terkini.
  • Borang B terkini dari Lembaga Hasil Dalam Negeri.
  • Penyata 3 tahun terkini akaun draft pengurusan yang diaudit atau tidak diaudit.
  • Memorandum dan Artikel Persatuan (M & A).

Cara Apply Personal Loan AlRajhi Bank

Sila klik pautan ni: https://www.alrajhibank.com.my/page/personal/financing/personal-financing/personal-financing—i

4. Alliance Bank CashFirst Personal Loan

Alliance Bank CashFirst Personal Loan adalah pelan pembiayaan peribadi yang ditawarkan oleh Alliance Bank.

Alliance Bank CashFirst Personal Loan

CashFirst ni adalah pelan pinjaman peribadi dari Alliance Bank Malaysia Berhad. Yang bestnya, pinjaman ni tak perlu cagaran atau penjamin. Senang cerita, takde la pening kepala nak cari orang lain jadi penjamin.

Ni antara pinjaman peribadi dengan kadar faedah paling rendah kat Malaysia ni. Dengar ni, kadar faedah dia cuma 4.99% setahun je. Lagi best, takde caj proses atau caj penalti awal walaupun pinjaman ni konvensional.

Yang paling best, pinjaman ni bukan setakat terbuka untuk sektor pekerjaan tertentu je. Dalam kata lain, siapa-siapa pun boleh mohon. Jadi tak kira la Anda kerja kerajaan, swasta, atau bekerja sendiri, pun boleh cuba mohon pinjaman ni.

Jumlah pinjaman pulak boleh bermula dari RM5,000 hingga RM150,000. Tempoh pembayaran pula dari 1 hingga 7 tahun. Senang je kelayakan dia. Anda cuma perlu berumur 21 tahun ke atas, tak melebihi 60 tahun, dan gaji bulanan Anda kena RM3,000 ke atas je.

Tapi yang paling awesome, CashFirst ni punya keputusan permohonan cepat gila. Anda tak perlu tunggu lama-lama. Dalam masa tak lebih dari 2 hari bekerja, Anda dah boleh tahu keputusan permohonan Anda.

Kategori Konvensional (Tidak Bercagar)
Jumlah Pinjaman RM5000 hingga RM200000
Tempoh Pinjaman 12 hingga 84 Bulan
Kadar Faedah Tahunan 4.99% p.a
Sektor Pekerjaan Pesara / Kakitangan Swasta / Kakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC / Bekerja Sendiri
Kelayakan Gaji Gaji Kasar RM3000 sebulan atau RM36000 setahun
Had Umur 21 hingga 60 Tahun
Ciri Menarik Bank, Jangka Masa Panjang, Jumlah Tinggi, Penyatuan Hutang
Tempoh Keputusan Lulus 48 jam hari bekerja

Syarat Kelayakan

Nak tahu syarat-syarat untuk memohon pinjaman peribadi Alliance Bank CashFirst Personal Loan? Jom kita tengok!

Untuk semua orang:

  • Kena jadi warganegara Malaysia, okay?
  • Usia antara 21 hingga 60 tahun.
  • Gaji bulanan melebihi RM3,000 atau pendapatan tahunan melebihi RM36,000.
  • Jangan ada masalah dengan Institusi Kewangan, tak boleh kena blacklist.
  • Pastikan takde akaun dalam Pemerhatian Khas (SAA).

Untuk kakitangan kerajaan dan GLC:

  • Pekerjaan mestilah tetap, tak boleh kontrak je.

Bagi pekerja swasta:

  • Kerja kena lebih dari 6 bulan dengan majikan yang sama.
  • Kena ada Caruman KWSP. Kalau majikan tak potong, dorang kena masukkan gaji terus ke akaun bank.

Untuk Anda yang berniaga sendiri pun boleh apply:

  • Kena jadi rakyat Malaysia yang usia dah 21 tahun atau lebih.
  • Berniaga dah lebih dari setahun.
  • Pastikan perniagaan Anda dah didaftarkan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).
  • Mesti ada akaun bank syarikat.

Dokumen

Anda nak tahu apa je dokumen yang perlu disediakan untuk memohon Alliance Bank CashFirst Personal Loan? Relax, aku tunjuk senarai dia!

Untuk pekerja swasta:

  • Salinan MyKad depan dan belakang.
  • Salinan slip gaji 3 bulan terkini.
  • Salinan penyata bank yang tunjukkan gaji masuk selama 3 bulan terkini.
  • Kalau ada caruman KWSP, sediakan salinan caruman KWSP sekurang-kurangnya 6 bulan terkini. Kalau takde KWSP, boleh sediakan salinan borang BE terkini dan resit pembayaran cukai.
  • Bagi yang dapat komisen, tambah lagi salinan penyata komisen 6 bulan terkini.

Bagi kakitangan kerajaan dan GLC:

  • Lagi senang, sama je macam pekerja swasta.
  • Salinan MyKad depan dan belakang.
  • Salinan slip gaji 3 bulan terkini.
  • Salinan penyata bank yang tunjukkan gaji masuk selama 3 bulan terkini.

Untuk Anda yang bekerja sendiri:

  • Cuma sediakan salinan MyKad depan dan belakang.
  • Salinan pendaftaran syarikat dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), kena ada Borang ROC & ROB.
  • Penyata akaun bank syarikat 6 bulan terkini.
  • Jangan lupa sediakan borang BE/E dan resit pembayaran cukai.

Cara Mohon Pinjaman Peribadi Secara Online

Berikut adalah langkah-langkah untuk memohon Alliance Bank CashFirst Personal Loan melalui laman web mereka:

  1. Buka pelayar web anda dan layari https://www.alliancebank.com.my/financing/personal/alliance-digital-personal-loan.aspx di komputer atau peranti mudah alih anda.
  2. Pada halaman ini, anda perlu mengisi maklumat peribadi dan butiran kewangan yang diminta dalam borang permohonan. Pastikan anda memberikan maklumat yang tepat dan lengkap.
  3. Selepas mengisi borang permohonan, pastikan anda membaca dan memahami terma dan syarat yang diberikan. Anda perlu menyetujui terma dan syarat tersebut sebelum meneruskan permohonan.
  4. Setelah memastikan maklumat yang diisi adalah tepat, klik butang “Hantar” atau “Submit” untuk menghantar permohonan anda.
  5. Tunggu pengesahan dan penilaian permohonan anda. Pihak Alliance Bank akan menyemak maklumat dan dokumen yang anda berikan untuk membuat penilaian kelayakan.
  6. Jika permohonan anda diluluskan, pihak bank akan menghubungi anda untuk memberikan maklumat lanjut mengenai jumlah pinjaman yang diluluskan, tempoh bayaran balik, dan terma-terma lain yang perlu dipatuhi.
  7. Setelah itu, anda perlu menghadiri sesi tandatangan perjanjian dan dokumen-dokumen pembiayaan di cawangan Alliance Bank yang ditetapkan. Pastikan anda membaca dan memahami terma dan syarat dalam perjanjian tersebut sebelum menandatanganinya.
  8. Setelah penandatanganan selesai, dana pinjaman akan dikreditkan ke akaun bank yang anda berikan.

5. AmBank Islamic Personal Financing-i

Anda tahu tak, AmBank Islamic Personal Financing-i ni pinjaman peribadi Islamik yang tak perlu cagaran. Bagus kan? Ni produk dari AmBank Islamic, anak syarikat AmBank Group yang buat perbankan Islam.

AmBank Islamic Personal Financing-i

Pinjaman ni khas untuk kakitangan sektor awam dan pekerja swasta dari syarikat tertentu je. Jadi tak semua kakitangan GLC dan swasta boleh apply. Kalau Anda nak tahu syarikat Anda layak ke tak, tengok syarat kat bawah ni.

AmBank Islamic Pembiayaan Peribadi-i ni punya jumlah pinjaman boleh mula dari RM5,000 sampai RM200,000. Tempoh pinjaman boleh sampai 10 tahun je. Yang bestnya, kadar keuntungan dia pun rendah gila, cuma 4.35% setahun je. Kira murah la tu untuk pinjaman peribadi Islamik tanpa cagaran ni.

Syarat dia pun tak susah sangat. Anda kena umur 18 tahun ke atas, dan pendapatan bulanan Anda kena RM1,500 atau lebih je. Senang je, kan?

Jadi kalau Anda cari pinjaman peribadi Islamik yang tak perlu cagaran, AmBank Islamic Personal Financing-i ni boleh jadi pilihan. Jumlah pinjaman banyak, tempoh lama, dan kadar keuntungan pun rendah.

Kategori Islamik (Tidak Bercagar)
Jumlah Pembiayaan RM5000 hingga RM200000
Tempoh Pembiayaan 24 hingga 120 Bulan
Kadar Keuntungan Tahunan 4.35% p.a hingga 7.90% p.a
Sektor Pekerjaan Kakitangan Swasta / Kakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC
Kelayakan Gaji Gaji Kasar RM1500 sebulan atau RM18000 setahun
Had Umur 18 hingga 60 Tahun
Ciri Menarik Bank, Jangka Masa Panjang, Jumlah Tinggi, Keputusan Pantas (Fast Approval), Pendapatan Rendah
Tempoh Keputusan Lulus 48 jam hari bekerja

Syarat Kelayakan

Ni syarat-syarat yang Anda kena patuhi kalau nak apply pinjaman peribadi AmBank Islamic Personal Financing-i.

Untuk syarat umum:

  • Anda kena jadi warganegara Malaysia.
  • Usia Anda kena antara 18 tahun sampai 60 tahun.
  • Pendapatan bulanan Anda kena RM1,500 atau lebih, atau kalau tahunan kena RM18,000 atau lebih.
  • Yang paling penting, Anda tak boleh ada sebarang masalah dengan AEON atau bank-bank lain dalam negara.
  • Jangan ada akaun yang diletak dalam Pemerhatian Khas (SAA), ni memang tak boleh.
  • Dan yang lagi satu, Anda tak boleh terkesan dengan AKPK. Janganlah ada masalah dengan mereka.

Kalau Anda kakitangan kerajaan:

  • Pekerjaan Anda kena tetap, tak boleh kejap-kejap tukar.
  • Anda kena dah bekerja lebih dari 3 bulan, jadi tak boleh baru je join.

Kalau Anda kakitangan GLC atau swasta:

  • Bekerja lebih dari 3 bulan punya lama.
  • Pastikan Anda bekerja kat syarikat yang disenaraikan oleh AmBank Islamic. Ni penting, jangan tertinggal.

Dokumen

Ni senarai dokumen-dokumen yang Anda kena sediakan kalau nak apply pinjaman peribadi AmBank Islamic Personal Financing-i.

  • Yang pertama, Anda kena sediakan 3 salinan kad pengenalan (MyKad) depan dan belakang. Pastikan salinan tu disahkan oleh ketua jabatan atau syarikat Anda.
  • Lepas tu, Anda kena sediakan salinan slip gaji terkini untuk sebulan. Satu salinan tu memadai.
  • Tapi kalau Anda ada slip gaji atas talian (e-pay), Anda kena sediakan 2 salinan yang disahkan oleh ketua jabatan atau syarikat untuk setiap slip gaji. Jadi, total 3 salinan Anda kena sediakan.
  • Jangan lupa juga sediakan salinan penyata bank atau buku bank yang tunjukkan akaun yang Anda nak masukkan wang pinjaman tu.

Cara Memohon Pinjaman Peribadi Ambank di Cawangan

Berikut adalah langkah-langkah untuk memohon AmBank Islamic Personal Financing-i melalui cawangan:

  1. Cari dan kunjungi cawangan AmBank Islamic yang berdekatan dengan anda. Anda boleh mencari maklumat lokasi cawangan di laman web mereka atau menggunakan aplikasi mudah alih mereka, jika ada.
  2. Sediakan dokumen-dokumen yang diperlukan sebelum ke cawangan. Pastikan anda membawa:a. Dua (2) salinan kad pengenalan anda. Pastikan kedua-dua salinan adalah terkini dan sah.b. Satu (1) penyata gaji asal terbaru. Pastikan penyata gaji tersebut adalah asal dan memaparkan maklumat gaji terkini anda.c. Satu (1) salinan buku simpanan AmBank Islamik atau mana-mana bank yang anda miliki. Hanya muka surat hadapan buku simpanan tersebut yang diperlukan. Pastikan muka surat hadapan tersebut memaparkan nombor akaun dan nama pemegang akaun anda.
  3. Pergi ke cawangan AmBank Islamic yang anda pilih dan beritahu kakitangan perbankan bahawa anda ingin memohon AmBank Islamic Personal Financing-i.
  4. Serahkan dokumen-dokumen yang telah disiapkan kepada kakitangan perbankan untuk proses pemohonan. Pastikan dokumen tersebut diserahkan dalam keadaan yang lengkap dan sah.
  5. Kakitangan perbankan akan membantu anda dalam mengisi borang permohonan dan menjelaskan proses pemohonan kepada anda. Jika ada sebarang pertanyaan, jangan ragu untuk bertanya kepada mereka.
  6. Selepas mengisi borang permohonan, berikan dokumen-dokumen yang diperlukan kepada kakitangan perbankan. Mereka akan memeriksa dan mengesahkan keaslian dokumen tersebut.
  7. Tunggu proses semakan dan kelulusan permohonan anda. Biasanya, proses ini akan mengambil masa tertentu untuk disempurnakan. Kakitangan perbankan akan memberikan maklumat lanjut mengenai status permohonan anda.
  8. Sekiranya permohonan anda diluluskan, kakitangan perbankan akan memberikan anda maklumat lanjut mengenai perincian pembiayaan seperti jumlah pinjaman yang diluluskan, tempoh pembiayaan, dan syarat-syarat lain yang perlu dipatuhi.
  9. Setelah itu, anda perlu menandatangani perjanjian pembiayaan dan dokumen-dokumen yang berkaitan. Pastikan anda membaca dan memahami terma dan syarat yang terkandung dalam perjanjian tersebut sebelum menandatanganinya.
  10. Setelah proses penandatanganan selesai, dana pembiayaan akan disalurkan ke akaun bank yang anda berikan.

Pastikan anda mematuhi dan mengikut semua arahan yang diberikan oleh kakitangan perbankan untuk memastikan permohonan anda berjalan dengan lancar. Jika ada sebarang pertanyaan atau keraguan, jangan malu untuk bertanya kepada mereka.

Cara Memohon Pinjaman Peribadi Ambank Online

Berikut adalah langkah-langkah untuk memohon AmBank Islamic Personal Financing-i melalui online:

  1. Buka laman web AmBank Islamic Personal Financing-i di alamat https://www.ambank.com.my/eng/promotions-page/pf-i#form.
  2. Isi maklumat peribadi anda seperti nama penuh, no KP, nombor telefon, dan alamat emel.
  3. Setelah semua maklumat diisi dengan lengkap, klik butang “Submit” atau “Hantar” untuk menghantar permohonan anda.
  4. Selepas menghantar permohonan, anda akan menerima pengesahan melalui emel atau SMS yang mengesahkan penerimaan permohonan anda.
  5. Selepas itu, pihak AmBank Islamic akan menghubungi anda untuk proses seterusnya. Mereka mungkin meminta dokumen sokongan seperti salinan kad pengenalan, slip gaji, penyata bank, dan lain-lain.
  6. Ikuti arahan yang diberikan oleh pihak AmBank Islamic untuk mengemukakan dokumen-dokumen yang diperlukan.
  7. Setelah semua dokumen diserahkan dan diluluskan, pembiayaan akan diproses dan dana akan disalurkan ke akaun bank anda.

Akhir kata, apabila Anda memilih pinjaman peribadi yang mudah lulus, pastikan Anda menguruskan kewangan secara bijak dan membayar ansuran pinjaman dengan tepat pada waktunya. Jangan terjebak dalam perangkap hutang yang boleh memberi tekanan kewangan jangka panjang.