Terlupa Nombor PIN Kad ATM Alliance Bank Debit Credit

Posted on

Apa jadi kalau Anda terlupa PIN kad ATM Alliance Bank Anda? Kad ATM memang barang wajib nak keluar duit, bayar bil, beli barang, semua kena guna kad tu.

Tapi, kadang-kadang kita boleh lupa PIN, entah sebab apa. Ada beberapa cara yang boleh Anda cuba untuk pulihkan PIN yang hilang tu.

Jadi, teruskan bacaan Anda untuk dapatkan panduan lengkap mengenai apa yang perlu Anda buat kalau Anda terlupa PIN kad ATM Alliance Bank Anda.

Terlupa PIN Kad ATM Alliance Bank
Terlupa PIN Kad ATM Alliance Bank

Apa Itu PIN Kad ATM

PIN Kad ATM adalah kod rahsia yang diberikan kepada atau dipilih oleh pemilik kad untuk mengesahkan bahawa mereka adalah pemilik sebenar kad bayaran tu.

Biasanya, PIN untuk kad Malaysia ada enam (6) digit. Ni macam kod keselamatan peribadi Anda untuk buat urusan dengan kad ATM.

Yang penting, jangan pernah kongsi atau tulis PIN Anda kat mana-mana tempat. PIN ni memang kena rahsiakan betul-betul. Kalau orang lain tahu, dia boleh guna kad ATM Anda tanpa izin.

Penyebab Terlupa PIN Kad ATM Alliance Bank

Sila Anda lihat kat bawah ni penyebab terlupa pin Kad ATM:

1. Kurang Penggunaan Kad ATM

Kad ATM merupakan salah satu perkara yang mungkin jarang kita gunakan dalam kehidupan seharian.

Mungkin sebulan sekali atau lebih jarang lagi, kita perlu menggunakannya. Ini boleh menyebabkan kita melupakan PIN dengan mudah.

Cara mengatasi masalah ini adalah dengan lebih kerap menggunakan kad ATM. Anda boleh mengeluarkan wang tunai atau membuat transaksi di mesin ATM untuk menjaga kesegaran ingatan anda terhadap PIN.

2. Banyak Kad Bank

Kad ATM daripada pelbagai bank biasanya mempunyai PIN yang berbeza. Jika anda mempunyai beberapa kad ATM daripada bank yang berbeza, adalah mungkin untuk keliru dengan PIN yang mana satu.

Untuk mengatasi masalah ini, cuba untuk mengingati PIN setiap kad dengan berhati-hati atau catatkan PIN pada tempat yang selamat.

Kad Debit/Credit Kena Block

Kalau Anda masukkan nombor PIN yang salah, tak apa, sebab biasanya Anda ada beberapa peluang untuk cuba lagi sebelum nombor PIN Anda kena block.

Ni untuk melindungi Anda supaya orang lain tak boleh guna kad Anda tanpa izin.

Tapi, kalau nombor PIN Anda dah kena block, jangan risau. Untuk Credit Card, Anda boleh tukar nombor PIN baru Anda kat www.alliancebank.com.my/cpin atau kat mana-mana ATM Alliance Bank.

Kalau Debit Card pulak, Anda boleh buka block atau dapatkan nombor PIN baru kat cawangan Alliance Bank yang terdekat.

Jadi, tak perlu panik kalau salah masukkan PIN, tapi ingatlah untuk jaga betul-betul nombor PIN Anda dan jangan biarkan orang lain tahu.

Cara Atasi Terlupa PIN Kad Debit/Credit

Kalau Anda terlupa nombor PIN, ada beberapa perkara yang perlu diambil perhatian.

Sebelum 1 Julai 2017, kalau Anda tak ingat nombor PIN sambil buat transaksi kat mesin POS terminal, Anda masih boleh guna kad dan tandatangan sebagai pengesahan.

Tapi lepas 1 Julai 2017, Anda takkan dibenarkan guna kad Anda di mana-mana mesin EFTPOS di Malaysia jika Anda tak tahu nombor PIN. Ini adalah langkah keselamatan yang dikuatkuasakan.

Penting juga untuk diingat, walaupun sebelum 1 Julai 2017, kalau Anda buat transaksi kat mesin minyak (self-service pump) atau mesin lain yang tak ada orang perkhidmatan (unattended terminals) dan diminta masukkan PIN, Anda kena masukkan nombor PIN.

Kalau terlupa, Anda takkan boleh guna kad kat mesin-mesin macam tu.

Untuk dapatkan semula nombor PIN, ini langkah-langkahnya:

Cara Tukar Nombor PIN Credit Card

Anda nak tukar PIN Credit Card Alliance secara online, ni langkah-langkahnya yang mudah:

  1. Anda pergi ke laman web http://www.alliancebank.com.my/cpin.
  2. Pilih opsyen Create/Change PIN/Unblock Card.
  3. Masukkan NRIC Alternate ID (nombor pengenalan alternatif Anda).
  4. Lepas tu, masukkan nombor kad Anda (6 digit terakhir).
  5. Tekan butang Create PIN.

Cara Dapatkan Nombor PIN Debit Card

Berikut adalah langkah-langkah untuk mendapatkan nombor PIN Kad Debit baru di cawangan Alliance:

  1. Pergi ke cawangan Alliance Bank yang terdekat. Jangan lupa bawak kad debit lama yang terlupa PIN.
  2. Jumpa kaunter atau petugas bank di situ. Bagitahu diorang yang Anda nak minta kad debit baru sebab terlupa PIN.
  3. Petugas bank akan memberikan borang permohonan kad debit baru. Isi borang tu dengan betul dan lengkap.
  4. Selepas isi borang, petugas bank akan proses permohonan Anda. Mereka akan berikan kad debit baru.
  5. Bila Anda dah dapat kad debit baru dan nombor PIN yang baru, ingatlah untuk aktifkan kad tersebut dan setkan PIN segera.

Jadi, kalau Anda terlupa nombor PIN, jangan risau, ada cara nak selesaikan masalah ni.

Sebelum pergi ke cawangan, Anda boleh buat panggilan ke talian perkhidmatan pelanggan bank ini 03-5516 9988 dan beritahu mereka bahawa Anda dah terlupa PIN kad ATM Anda.

Mereka akan memberikan panduan dan arahan lanjut tentang apa yang perlu Anda lakukan.