Maybank Debit Card Limit Cara Setkan Purchase Limit

Posted on

Anda mesti sering dengar pasal kad debit Maybank, kan? Kad debit Maybank ni memang popular dalam kalangan rakyat Malaysia. Apa yang paling menarik pasal kad debit Maybank ni adalah had pengeluaran yang diberikan (Maybank Debit Card Limit).

Had kad debit ni macam saiz poket Anda. Kad debit Maybank ni memang flexible, sebab Anda boleh set had kad debit mengikut bajet bulanan Anda.

Kalau Anda nak tahu, had kad debit Maybank ni biasanya bergantung pada jenis akaun Maybank yang Anda ada. Kalau Anda ada akaun Maybank 2, akaun biasa je, had kad debit tu boleh cecah RM3,000 sehari.

Kalau Anda lebih fancy, dan ada akaun Maybank Premier, had kad debit Anda boleh cecah RM10,000 sehari. So, macam mana nak tahu had kad debit Anda? Senang je, Anda boleh tengok dalam akaun Maybank online Anda atau tanya kat mesin ATM.

Maybank Debit Card Limit
Maybank Debit Card Limit

Macam Mana Nak Tahu Limit Debit Card Maybank

Jadi, Anda baru dapat Maybank Debit Card dan nak tahu berapa limit yang Anda boleh gunakan.

Cara paling senang nak check limit debit card Maybank Anda adalah:

  • Melalui ATM
  • Maybank2u/MAE
  • Maybank Group Customer Care
  • Cawangan Maybank

Cara Tukar Limit Card Debit Maybank Online

Anda nak tau cara-cara  menukar limit, jom kita lihat kat bawah ni:

  1. Login ke Maybanku website https://www.maybank2u.com.my/home/m2u/common/login.do
  2. Masukan Username, lalu klik Login.
  3. Seterusnya anda perlu masukan Password Maybank anda dan kemudian klik Login.
  4. Anda klik Settings.Klik Settingggg
  5. Kemudian klik pada personal dan pilih Cards.   Anda Pilih Card
  6. Dibawah Manage Debit Card, klik edit.
  7. Pilih limit kad debit yang anda mahukan.  Pilih limit
  8. Setelah anda memilih, klik Save dan Request TAC.
  9. Masukan kod TAC dan klik Confirm.
  10. Penukaran limit Anda berjaya.

Status pengesahan akan dipaparkan dan SMS akan dihantar kepada anda mengenai status kenaikan/penurunan.

Menukar Had Debit Card Maybank Melalui ATM

Maybank Debit Card Purchase Limit

Berikut langkah-langkah menukar had debit card Maybank melalui ATM, sila anda lihat kat bawah ni:

  1. Pergi ke mana-mana Maybank ATM yang terdekat dengan Anda.
  2. Selepas tiba di Maybank ATM, masukkan kad debit Maybank Anda ke dalam mesin ATM.
  3. Mesin ATM akan meminta Anda untuk memasukkan PIN kad debit.
  4. Anda akan melihat pelbagai menu pada skrin ATM. Terdapat di bahagian Other Transaction.
  5. Tekan pada Change Limit/Language/Maybank One.
  6. Pilih Purchase Limit.
  7. Pilih Preferred Limit.
  8. Masukkan nilai had baru yang Anda mahu. Pastikan Anda memilih had yang sesuai dengan keperluan Anda
  9. ATM akan menunjukkan nilai had baru yang Anda telah pilih. Tekan Yes.
  10. Selesai.

Sekiranya kad bank Anda segera expired, kami nasihatkan Anda untuk tukar kad Maybank melalui online.

Cara Tukar Limit Card Debit Maybank Melalui Cawangan

Anda juga boleh tukar atau aktifkan debit card Maybank di cawangan. Ikuti langkah berikut:

  1. Pastikan anda membawa kad debit Maybank anda dan dokumen pengenalan diri yang sah seperti kad pengenalan atau pasport.
  2. Carilah cawangan Maybank yang terdekat dengan anda.
  3. Beritahu pegawai di kaunter bahawa anda ingin menukar had kredit kad debit Maybank anda.
  4. Pegawai tersebut akan meminta anda untuk mengisi borang permohonan pertukaran had kredit.
  5. Isi borang permohonan dengan maklumat peribadi anda seperti nama, nombor akaun, dan jumlah had kredit yang anda ingin tukar.
  6. Apabila permohonan anda diluluskan, anda akan menerima pengesahan bertulis dari bank yang mengesahkan bahawa had kredit kad debit anda telah ditukar.
  7. Periksa semula had kredit baru pada kad debit anda untuk memastikan bahawa pertukaran telah dilaksanakan dengan betul.
  8. Selesai.

Setkan Debit Card Purchase Limit Maybank Melalui Customer Care

Sila ikuti step di bawah:

  1. Dial nombor Maybank Group Customer Care 1300 88 6688.
  2. Pilih bahasa yang anda fahami.
  3. Tekan 0 untuk berbual dengan ejen Call Centre.
  4. Ejen Call Centre akan menyemak identiti anda.
  5. Setelah pengesahan berjaya, ejen Call Centre akan mengaktifkan ATM/Debit Card Overseas Flag anda.
  6. Selesai.

Info yang Anda dapat tadi memberi pencerahan pasal Maybank Debit Card Limit. Kalau Anda nak tahu, limit ni boleh diubah-ubah mengikut keperluan Anda.

So, kalau Anda nak tambah atau kurangkan, boleh je contact Maybank customer service untuk uruskan. Nak ingat, jangan sampai limit terlampaui ya, sebab memang tak boleh.

Penting juga nak selalu check baki dalam akaun Maybank Anda, biar tak terkejut bila guna kad.

Kalau Anda nak tahu lagi pasal perkara-perkara berkaitan dengan kad debit ni atau servis Maybank yang lain, jangan malu-malu contact dorang punya customer service +60 3-7844 3696.

Dorang mesra pelanggan, pasti tolong jawab semua soalan Anda.