Cara Atasi Masalah Astro NJOI Tiada Siaran Signal

Posted on

Astro NJOI telah menjadi pilihan ramai penonton di Malaysia untuk menikmati pelbagai saluran televisyen.

Walau bagaimanapun, belakangan ini, banyak pengguna Astro menghadapi masalah Astro NJOI tiada siaran atau services currently not available.

Fenomena ini menyebabkan banyak pihak berasa kesal dan ingin mencari penyelesaian kepada masalah ini.

Jom kita lihat apa yang sebenarnya menyebabkan masalah Astro NJOI tiada siaran ini.

Masalah Astro NJOI Tiada Siaran
Masalah Astro NJOI Tiada Siaran

Masalah Astro Tiada Signal

Astro NJOI merupakan perkhidmatan televisyen satelit percuma yang ditawarkan oleh Astro.

Dengan menggunakan dekoder Astro NJOI, pengguna dapat menikmati pelbagai saluran televisyen termasuklah saluran popular seperti saluran sukan, hiburan, dan berita.

Kelebihan utama Astro NJOI adalah ianya percuma dan membolehkan pengguna menonton saluran terpilih tanpa perlu berlangganan.

Walau bagaimanapun, meskipun ianya percuma, pengguna masih perlu memasang dekoder dan piring satelit untuk menerima isyarat siaran.

Salah satu masalah yang sering dihadapi oleh pengguna Astro NJOI adalah tiada siaran.

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan masalah ini.

Masalah Teknikal

Seperti perkhidmatan lain, Astro NJOI juga bergantung pada teknologi dan infrastruktur untuk menghantar siaran televisyen.

Sekiranya terdapat kerosakan pada peralatan seperti dekoder atau piring satelit, ia boleh menyebabkan gangguan siaran.

Selain itu, gangguan cuaca seperti hujan lebat atau ribut boleh juga mengganggu isyarat satelit dan mengakibatkan tiada siaran.

Langgan Astro Tamat Tempoh

Selain faktor teknikal, terdapat juga masalah yang berkaitan dengan langganan Astro NJOI itu sendiri.

Ada kalanya pengguna menghadapi masalah tiada siaran kerana langganan mereka sudah tamat tempoh atau mereka tidak membuat pembaharuan langganan yang diperlukan.

Untuk menikmati Astro NJOI, pengguna perlu membuat pengaktifan semula langganan pada masa yang ditetapkan.

Jika pengguna tidak mengikut prosedur yang betul, iaitu membuat pembaharuan langganan dan bayaran yang diperlukan, maka mereka mungkin akan menghadapi masalah tiada siaran.

Penyesuaian Saluran

Satu lagi faktor yang mungkin menyebabkan masalah tiada siaran adalah penyesuaian saluran oleh Astro.

Pada masa tertentu, Astro mungkin akan melakukan penyesuaian saluran untuk penyelenggaraan dan penambahbaikan.

Semasa penyesuaian ini berlaku, pengguna mungkin akan mengalami gangguan siaran dan tiada siaran pada saluran tertentu.

Biasanya, penyesuaian ini akan dimaklumkan terlebih dahulu kepada pengguna melalui pengumuman rasmi dari Astro.

Cara Atasi Masalah Astro NJOI Tiada Siaran

Bagi mengatasi masalah Astro NJOI tiada siaran, terdapat beberapa langkah yang boleh diambil oleh pengguna.

Pertama sekali, mereka boleh melakukan semakan teknikal asas untuk memastikan peralatan seperti dekoder dan piring satelit berfungsi dengan baik.

Anda boleh check pemasangan kabel, sambungan antara dekoder dan televisyen, serta keadaan piring satelit.

Sekiranya terdapat kerosakan yang ketara, Anda boleh hubungi NJOI customer service untuk mendapatkan bantuan teknikal.

Akaun Tidak Aktif

Pastikan akaun Astro Anda masih aktif, tak kena potong dulu ya. Kalau dah pasti aktif, ikut je langkah-langkah berikut:

  1. Call nombor 03-95434133.
  2. Pilih bahasa – Kalau Anda nak English, tekan 1. Kalau nak Melayu, tekan 2.
  3. Lepas tu, tekan 4 untuk refresh signal.
  4. Anda kena masukkan 12 digit nombor Smart Card, pastikan letak Butang # selepas tu. Contoh: 011068249321#

Ikut je langkah-langkah tu. Harap-harap masalah tiada siaran Astro NJOI Anda dapat diatasi dengan mudah.

Decoder Lama

Jika Anda masih guna decoder lama dan menghadapi kehilangan siaran secara tiba-tiba, jangan risau! Kami ada beberapa pilihan untuk mengatasi masalah ni. Jom kita tengok:

  1. Daftar baru NJOI dengan bayaran RM399.00. Walaupun dulu Astro cakap bayar sekali je untuk pakej NJOI, tapi sekarang nampaknya kena bayar lagi.
  2. Cuba tengok kedai Astro dekat Shopee. Anda boleh beli decoder baru kat situ tanpa perlu bayar kos pemasangan. Lagi best, ia plug & play sendiri je. Tapi sebelum beli, jangan lupa baca komen-komen yang rating 1 bintang, 2 bintang, dan 3 bintang.
  3. Lupakan Astro dan tukarlah kepada MyTV. Dengan MyTV, Anda boleh menonton siaran secara percuma.
  4. Kalau ada internet kat rumah, pertimbangkanlah TV Box sebagai alternatif. TV Box ni boleh connect dengan internet dan Anda boleh streaming pelbagai kandungan menarik.
  5. Nak tak tukar TV Anda kepada IDTV? Dengan IDTV, Anda boleh menonton MyTV tanpa perlu beli decoder MyTV. Jimat duit, kan?
  6. Kalau Anda nak menonton siaran dari seluruh dunia, mungkin parabola adalah satu alternatif yang menarik. Bolehlah merasa tengok siaran luar negara yang seronok tu.

Jadi, ada banyak pilihan santai untuk mengatasi masalah Astro NJOI tiada siaran ni. Anda boleh pilih mana-mana yang sesuai dengan bajet dan keperluan Anda.