Cara Mengatasi Lupa Nombor PIN Kad ATM BSN Online

Posted on

Anda terlupa nombor PIN kad ATM BSN? Mesti ramai yang dah terkena situasi ni. Kadang-kadang, benda camni memang berlaku, tapi yang penting, kita kena tahu camne nak selesaikan masalah ni, kan?

Kad ATM memang jadi perkara penting dalam hidup kita sekarang, kan? Dengan dia, kita boleh keluarkan duit, semak baki akaun, dan buat pelbagai transaksi.

Dalam artikel ni, kami nak share tips macam mana nak atasi masalah lupa nombor PIN kad ATM BSN dengan senang.

Sebelum tu, jangan cuba-cuba nak teka-teka PIN, nanti kad bank BSN kena block ikuti sahaja langkah di bawah ni.

Lupa Nombor Pin ATM BSN
Lupa Nombor Pin ATM BSN

Sebab Boleh Lupa PIN ATM

Sebelum kita melangkah ke cara untuk pulihkan PIN ATM yang terlupa, kita kena faham kenapa perkara ni boleh berlaku:

  • Kalau Anda jarang menggunakan mesin ATM atau berurusan dengan bank, memang senang lupa PIN sebab jarang menggunakannya.
  • Kadang-kadang, kita ada terlalu banyak PIN untuk diingati. PIN ATM, PIN telefon, PIN kad kredit, semuanya boleh menyebabkan kebingungan.
  • Tekanan hidup atau masalah peribadi boleh menyebabkan lupa perkara asas seperti PIN ATM.

Pengesahan Identiti

Bank Rakyat akan memerlukan pengesahan identiti Anda sebelum mereka boleh membantu. Ini adalah untuk melindungi akaun Anda daripada penyalahgunaan.

  • Persiapkan dokumen pengenalan diri seperti kad pengenalan atau pasport.
  • Sediakan maklumat akaun bank Anda seperti nombor akaun dan butiran peribadi.
  • Ikuti prosedur pengesahan yang diberikan oleh bank.

Hubungi Pusat Khidmat Pelanggan BSN

Langkah pertama yang patut Anda ambil ialah menghubungi Pusat Khidmat Pelanggan BSN.

Anda boleh menggunakan talian bebas tol 1-300-88-1900 atau +603-2178-5000 jika Anda berada di luar Malaysia.

Ini adalah cara terpantas untuk mendapatkan bantuan dalam mengatasi masalah lupa PIN ATM. Pihak BSN akan memberikan arahan lanjut mengenai proses pemulihan PIN.

Cara Dapatkan Nombor PIN Kad ATM

Kalau terlupa nombor PIN kad ATM BSN, jalan satu-satunya adalah pergi ke cawangan BSN. Tak boleh reset nombor PIN macam dalam komputer tu. Kena fizikal pergi jumpa diorang.

Pertama, bawak lah kad ATM lama tu sebab diorang nak pastikan yang betul-betul kita punya akaun. Lepas tu, diorang akan bagi borang untuk minta kad ATM baru. Bayaran untuk kad ATM baru ni RM 12. Jadi, simpan lah duit tu dulu.

Lepas submit borang dan bayar RM 12, diorang akan proses permohonan kita. Biasanya dalam beberapa hari, kad ATM baru akan siap. Jadi, kena sabar sikit la.

Atau Anda boleh ikut step ni ye:

  1. Anda kena pergi ke cawangan BSN yang paling dekat dengan Anda. Ingat bawak kad ATM lama yang terlupa PIN tu.
  2. Kat kaunter, minta borang permohonan kad ATM baru dari staff BSN.
  3. Isi borang tu dengan betul. Anda kena isi maklumat peribadi, nombor akaun, dan sebagainya. Pastikan tak ada silap ya.
  4. Bila dah isi borang, bayar lah RM 12 untuk kad ATM baru. Pastikan duit ni cukup.
  5. Serahkan borang yang dah isi dan resit bayaran kepada staff BSN. Mereka akan proses permohonan Anda.
  6. Kad ATM baru biasanya akan siap dalam beberapa minit.
  7. Bila dah dapat kad ATM baru, Anda boleh aktifkan kad baru dan set nombor PIN yang baru.

Ingat, jangan biarkan nombor PIN kad ATM kita terlupa lagi lepas dapat yang baru, okay?

Cara Dapatkan Nombor PIN Kad Bank BSN Secara Online

BSN tidak menyediakan kemudahan untuk menyelesaikan masalah lupa nombor PIN Kad ATM secara online.

Prosedur untuk mendapatkan nombor PIN baru biasanya melibatkan lawatan fizikal ke cawangan BSN.

Ini adalah langkah keselamatan yang dikenakan oleh bank untuk memastikan bahawa pemilik kad ATM sebenar yang memohon nombor PIN baru.

Berhati-Hati Dengan Nombor PIN

Sekarang, selepas Anda berjaya mendapatkan nombor PIN kad bank baru, pastikan Anda berhati-hati untuk tidak melupakannya lagi.

  • Jangan gunakan nombor PIN yang terlalu mudah diterka macam 123456.
  • Elakkan daripada memberitahu nombor PIN kepada sesiapa pun, termasuk rakan atau keluarga.

Jadi, janganlah panik sangat bila lupa nombor PIN kad ATM BSN.