Cara Tambah Limit Kad Kredit Credit Limit Increase

Posted on

Kad Kredit adalah produk kad yang sering disediakan oleh bank-bank di Malaysia yang dapat Anda gunakan untuk membeli pelbagai barangan atau servis tanpa menggunakan wang tunai. Anda dapat memohon kad kredit sesuai dengan jumlah pendapatan Anda.

Namun, ramai pengguna kad kredit ingin tingkatkan limit kartu kredit atau increase limit kad kredit yang mereka gunakan. Pada masa ini, ada pelbagai cara mudah untuk menambah limit kad kredit. Di bawah ini kami kongsikan cara tambah limit kad kredit.

Cara Tambah Limit Kad Kredit
Cara Tambah Limit Kad Kredit

Petua Increase Limit Credit Cepat Diluluskan

Berikut beberapa tips agar permohonan tingkatkan limit kad kredit cepat diluluskan.

1. Gunakan kad kredit secara kerap/sering

Lebih sering Anda berurus niaga dengan kad kredit, lebih besar perbelanjaan dalam sebulan. Menggunakan kad kredit terlalu sering, akan menjadikan Anda bergantung kepada kad ini.

Tetapi dengan cara ini, permohonan untuk tingkatkan limit kad kredit mudah diluluskan oleh bank. Lebih banyak dan sering Anda berurus niaga, lebih banyak keuntungan yang bank dapatkan.

Sekiranya sejarah kredit sentiasa baik, pembayarannya bagus, maka permintaan Anda pasti akan diluluskan. Jadi, gunakan kad kredit sekerap/sesering mungkin untuk membeli-belah atau membayar bil.

Tetapi pastikan penggunaan masih dalam had yang munasabah, agar Anda tidak menghadapi masalah kewangan.

2. Buat transaksi mencapai had maksimum

Jika Anda berminat untuk meningkatkan had, gunakan kad kredit sehingga ia mencapai had maksimum. Sebagai contoh, had kad kredit Anda ialah RM500, sila buat transaksi sekurang-kurangnya RM400 hingga RM470 dalam sebulan.

Ini adalah salah satu bukti bahawa Anda adalah pelanggan aktif kad kredit. Jika selama ini transaksi kad kredit adalah di bawah 50% daripada had yang diberikan, sila tingkatkan menghampiri had.

Namun perlu diingat, jangan overlimit kerana ini tanda bahawa Anda tidak mampu menguruskan kewangan dengan baik.

3. Mohon naikkan had kad kredit pada masa yang tepat

Jika Anda berhasrat untuk meningkatkan had kad kredit Anda, sila mohon pada masa yang sesuai. Dalam erti kata apabila keadaan kewangan stabil.

Sebelum meluluskan kenaikan had, bank akan menyemak penyata akaun Anda untuk beberapa bulan terakhir. Tujuannya adalah untuk memastikan keupayaan Anda untuk membayar.

Jika Anda tidak memenuhi kriteria bank, permohonan had secara automatik tidak diluluskan.

Untuk itu, perhatikan keadaan kewangan Anda secara berkala sebelum memohon kenaikan had. Kkemudian memohon semula selepas tiga bulan dan tunggu hasilnya.

4. Biarkan bank menghubungi Anda secara terus

Kebiasaanya bank akan menguhubungi pemegang kad kredit dan menawarkan limit kad kredit baharu.

Tawaran ini boleh berlaku jika bank menilai sejarah kewangan Anda adalah baik. Dalam erti kata bahawa wang simpanan tidak pernah minus/negatif, bebas daripada kredit buruk, dan sering membuat transaksi menggunakan kad kredit.

Apabila bank telah menawarkan kenaikan had, peluang kenaikan had akan diluluskan dan had kad kredit pada bulan berikutnya akan meningkat secara automatik.

5. Pilih bank yang tepat

Bank menawarkan kad kredit untuk menjawab keperluan pelanggan. Contohnya, kad kredit perjalanan untuk pelanggan yang suka melancong, atau kad kredit dengan lebih banyak promosi beli-belah/belanja yang ditujukan untuk mereka yang suka membeli-belah.

Namun, tidak semua bank memberikan keuntungan yang maksimum. Banyak bank sebenarnya mengenakan faedah pinjaman dan yuran tahunan yang besar, dan secara automatik akan membahayakan Anda sebagai pelanggan.

Sebaliknya, proses peningkatan had di setiap bank juga berbeza. Ada yang senang, ada yang sukar. Untuk itu, pilih bank yang tepat, mengikut keperluan dan keadaan kewangan Anda, dan prosesnya tidak rumit dalam mohon kenaikan had.

6. Simpan sejarah kad kredit

Mengekalkan sejarah kad kredit yang dimaksudkan bukan sahaja meningkatkan transaksi, tetapi juga membayar bil dengan teratur. Bayar bil apabila tiba masanya, tetapi jangan melebihi tarikh akhir.

Malangnya, banyak bank tidak menerima pembayaran sebelum tarikh tamat tempoh, kerana ini akan mengurangkan peluang bank untuk mendapatkan keuntungan.

Sebagai penyelesaian, gunakan sistem pembayaran auto debit. Apabila tarikh akhir tiba, wang dalam akaun Anda akan ditolak secara automatik.

Dengan cara ini, pembayaran sentiasa teratur dan sejarah kredit direkod dengan baik.

Cara Tambah Limit Kad Kredit Melalui Cawangan

Sila ikuti langkah-langkah mudah di bawah ini. Namun, Anda mesti pergi ke cawangan bank yang sesuai dengan Kad Kredit yang Anda gunakan.

 1. Kunjungi cawangan Kad Kredit Bank yang terdekat
 2. Bincangkan kepada pegawai bank mengenai Anda yang ingin tambah limit kad kredit Anda.
 3. Pegawai bank akan memberikan borang permohonan yang mesti Anda isikan secara detail.
 4. Isikan maklumat tambah limit seperti slip gaji, borang cukai, penyata KWSP dan lainnya.
 5. Ikuti arahan seterusnya yang diberikan oleh pegawai bank.
 6. Selesai.

Cara Tingkatkan Limit Kad Kredit Melalui Panggilan

Anda juga dapat melakukan tambah had kad kredit ini melalui panggilan Customer Service bank, ikuti langkah-langkahnya:

 1. Sila hubungi Customer Service Bank Anda masing-masing.
 2. Maklumkan kepada pegawai bank bahawa Anda ingin increase limit credit Anda.
 3. Anda akan diminta untuk menyebutkan beberapa maklumat peribadi Anda bagi kepentingan pengesahan dan kad kredit.
 4. Ikuti arahan pegawai bank seterusnya sehingga berjaya.
 5. Proses tambah limit akan memerlukan tempoh selama 30 hari.

Renew rekod pendapatan Anda di Cawangan

 1. Anda dapat mengemas kini rekod pendapatan Anda ke bank jika Anda telah menerima kenaikan atau telah memulakan pekerjaan baru (dan lebih baik membayar)
 2. Bank mungkin akan menawarkan had kad kredit baharu yang lebih tinggi, walaupun proses ini akan memakan masa jadi lakukan ini hanya jika Anda tidak terdesak untuk masa.

Soalan Lazim Kad Kredit

Di bawah ini merupakan soalan lazim yang berkaitan dengan Kad Kredit

1. Adakah saya perlu tukar nombor PIN baharu jika sudah diketahui oleh orang lain?

Sekiranya Anda percaya nombor PIN Anda telah diketahui oleh orang yang tidak kenal, hendaklah merujuk kepada pengeluar kad kredit Anda.

2. Apa sahaja jenis kad kredit yang ada?

Terdapat 3 jenis kad kredit yang ada iaitu Klasik, Emas dan Platinum. Anda dapat memilih jenis kad kredit yang sesuai dengan pendapatan Anda.

3. Adakah caj lain yang dikenakan untuk kad kredit?

Selain caj kadar faedah, ada beberapa caj yang yang dikenakan oleh kad kredit. Oleh itu, bagi Anda sebelum memohon kad kredit, sila baca secara detail terlebih dahulu mengenai fi dan caj yang telah ditetapkan.

Diharapkan maklumat yang kami kongsikan boleh membantu Anda dalam urusan perbankan. Sekiranya ada sebarang masalah atau pertanyaan, korang boleh

Fahami Kesan Negatif Jika Had Terlalu Besar

Sebelum meningkatkan had kad kredit Anda, pertimbangkan dahulu kesan negatif terhadap keadaan kewangan Anda.

Jangan kerana ingin membeli banyak barang, akhirnya bertimbun-timbun hutang.

Had yang terlalu besar juga akan menggoda Anda untuk terus membeli-belah. Jadi, sama ada Anda mahukan had besar atau kecil, bijaklah menggunakan kad kredit.