Kad Bank Rakyat Hilang

Posted on

Bank Rakyat adalah salah satu bank terbesar di Malaysia dan mempunyai banyak pelanggan.

Bukan hanya itu, bank ini selalu memberikan perkhidmatan terbaik untuk memudahkan pengguna perkhidmatan memenuhi keperluan pelanggan, salah satunya adalah adanya mesin ATM. Jadi, bagaimana jika kad debit atau kredit Bank Rakyat hilang?Kad Bank Rakyat Hilang

Kad Bank Rakyat Hilang

Kad Bank Rakyat hilang memang merupakan salah satu masalah yang sering berlaku. Terlupa tempat meletakkan atau menjatuhkan dompet adalah sebab yang paling biasa.

Sekiranya Anda mengalami ini, sebenarnya Anda tidak perlu risau. Lakukan langkah-langkah berikut untuk mendapatkan kad pengganti Bank Rakyat yang baru.

Namun, sebilangan pelanggan sering keliru dan bimbang simpanan mereka akan habis. Oleh itu, perbincangan mengenai cara mengurus ATM Bank Rakyat yang hilang menjadi penting.

Block Kad Bank Rakyat

Langkah pertama yang perlu Anda lakukan selepas kehilangan kad debit atau kredit Bank Rakyat iaitu melakukan block kad atau sekat kad ATM tersebut. Bagaimana nak block kad ni, mudah ke?

Jawapannya mudah sahaja, sila hubungi perkhidmatan customer service Bank Rakyat di nombor tele-RAKYAT 13008812265 atau 0326924600, seterusnya cakap kalau Anda kehilangan kad Bank Rakyat.

Pegawai bank akan segera membantu Anda untuk menyekat kad ATM tersebut sehingga wang dalam baki simpanan Anda selamat.

Untuk pastikan wang Anda selamat, sila lakukan semak baki akaun Bank Rakyat online.

Caj Kad Bank Rakyat Hilang

Ramai korang yang tidak tahu berapa sebenar denda kad Bank Rakyat hilang. Sama seperti bank Malaysia lainnya, pihak bank akan mengenakan biaya pentadbiran sebesar RM12.

Biaya tersebut digunakan untuk pembuatan kad baru untuk mengganti kad lama yang hilang.

Cara Buat Kad Bank Islam Baru

Jika Anda sudah menghubungi customer service Bank Rakyat dan mengetahui berapa caj kad untuk mengganti kad bank Rakyat yang hilang, langkah seterusnya adalah Anda boleh terus ke pejabat cawangan Bank Rakyat terdekat untuk membuat kad ATM Bank Rakyat baru.

Dokumen yang perlu Anda bawa iaitu:

  • Kad pengenalan
  • Buku bank
  • Sejumlah wang

Proses membuat kad ATM Bank Rakyat baru mengambil masa lebih kurang 30 minit.

Kad ATM baru yang Anda buat boleh digunakan secara langsung untuk membuat pelbagai transaksi seperti pengeluaran tunai, pemindahan wang dan pembayaran bil.

Macam mana jika kad ATM expired? Sila baca panduan cara tukar kad ATM Bank Rakyat tamat tempoh atau rosak.

Simpan kad ATM Anda di tempat yang selamat, jangan sampai Anda cuai lagi.