Kad Bank Expired Boleh Transfer Duit Online Masuk Akaun

Posted on

Anda pernah tak fikir, apa jadi kalau kad bank Anda expired? Macam kelam kabut kan? Tapi relax lah, kami nak bagitau, takde hal pun! Kad bank yang dah expired pun masih boleh diselamatkan.

Jadi, apa sebenarnya maksud kad bank expired ni? Well, kad bank kita memang ada tarikh luput, tapi ni tak bermaksud kad tu useless terus.

Biasanya, lepas kad bank expired, kita tak boleh buat transaksi fizikal seperti bayar beli barang guna kad tu. Tapi online banking boleh lagi, okay?

Maksudnya, Anda masih boleh gunakan nombor akaun bank Anda untuk urusan online. Contohnya, kalau nak transfer duit ke akaun orang lain, Anda tak perlu guna kad fizikal Anda yang dah expired tu. Cuma perlu masukkan nombor akaun penerima, pastu bank akan proseskan transfer tu.

Yang penting, pastikan Anda ingat betul nombor akaun tu, taknak pulak duit Anda sampai ke orang salah, kan? So, double-check la betul-betul sebelum tekan butang transfer tu.

Satu lagi, pastikan Anda masih boleh log masuk ke akaun bank Anda secara online. Ada bank yang disable akses online banking bila kad dah expired, jadi pastikan Anda boleh akses akaun Anda ye.

Kad Bank Expired Boleh Transfer Duit Online
Kad Bank Expired Boleh Transfer Duit Online

Contoh Cara Transfer Duit Online Guna App Maybank2u

Kami berikan contoh kad bank expired boleh transfer duit online, dalam kes ni kami gunakan Maybank2u.

Berikut adalah langkah-langkah untuk transfer duit menggunakan app Maybank2u:

  1. Pertama, pastikan Anda dah download dan install aplikasi Maybank2u dalam telefon pintar Anda. Kalau belum ada, pergi ke Google Play Store atau App Store untuk dapatkan aplikasi tu.
  2. Buka aplikasi Maybank2u dan log masuk dengan menggunakan ID pengguna dan kata laluan Anda. Kalau Anda takde akaun lagi, boleh register terus dalam aplikasi tu. Senang je, ikut je langkah-langkah dia.
  3. Bila dah log masuk, Anda akan nampak halaman utama aplikasi Maybank2u. Pilihlah opsyen Transfer atau apa-apa yang berkaitan dengan pemindahan duit.
  4. Lepas tu, Anda akan ditanya sama ada nak transfer ke akaun Maybank lain atau ke akaun bank lain. Pilihlah opsyen yang Anda nak.
  5. Kalau pilih transfer ke akaun bank lain, Anda kena masukkan maklumat akaun bank penerima. Biasanya kena isi nama bank, nombor akaun bank, dan juga jumlah duit yang nak dipindahkan.
  6. Pastikan Anda masukkan maklumat akaun bank tu dengan betul ye. Kalau tak, nanti duit Anda boleh tersasar ke orang yang tak sepatutnya.
  7. Bila dah isi maklumat tu, confirm dan semak balik sekali lagi. Pastikan segala-galanya betul sebelum Anda proceed ke langkah seterusnya.
  8. Kalau semua ok, Anda akan diminta untuk masukkan kod pengesahan. Biasanya kod tu akan dihantar melalui SMS atau dalam aplikasi Maybank2u sendiri. Ikut je arahan yang diberikan untuk dapatkan kod tu.
  9. Lepas dah dapat kod pengesahan, masukkan kod tu dalam aplikasi Maybank2u. Confirm dan tunggu seketika untuk proses pengesahan transaksi.
  10. Bila dah siap, Anda akan dapat pemberitahuan bahawa transaksi berjaya dilakukan. Tahniah, duit Anda dah berjaya dipindahkan.

Ingat, langkah-langkah ni adalah berdasarkan penggunaan aplikasi Maybank2u. Kalau Anda nak guna internet banking (perbankan internet), proses dia akan berbeza sikit.

So, pastikan Anda familiar dengan cara yang betul mengikut platform yang Anda gunakan.

Kad Bank Dah Expired Boleh Terima Duit Transfer

Walaupun Anda tak boleh guna kad ATM Anda, jangan risau.

Anda masih boleh terima transfer duit dari orang lain, contohnya dari ibu, suami, atau kawan-kawan Anda.

Jadi, Anda kena bezakan antara kad ATM yang dah expired dengan akaun bank yang tak aktif.

  • Kad ATM Dah Expired: Tak boleh ambil tunai atau transfer guna ATM, tapi masih boleh terima duit transfer.
  • Akaun bank tak aktif: Tak boleh terima duit transfer, tak boleh ambil duit dan transfer duit.

Kad bank yang dah expired tak bermakna akaun bank Anda tak aktif. Jadi, selagi akaun bank Anda masih aktif, Anda masih boleh terima duit transfer dari sesiapa saja.

Kad ATM Dah Expired, Baki Akaun Hilang?

No worries! Duit Anda masih selamat dalam akaun bank.

Kad ATM yang dah expired takkan mengubah apa-apa dalam akaun Anda.

Kad ATM yang dah expired cuma mengehadkan Anda, Anda tak boleh gunakan kad tu untuk shopping, transfer duit kat mesin ATM, atau ambil duit.

Akaun simpanan Anda tetap selamat.

Cara Renew Kad Bank di Cawangan

Berikut adalah langkah-langkah mudah untuk penukaran kad di cawangan:

  1. Pastikan Anda tahu lokasi cawangan bank yang terdekat dengan Anda. Boleh google je atau tanya kawan-kawan kalau tak pasti.
  2. Pastikan Anda dah bawa semua dokumen yang diperlukan seperti kad lama, kad pengenalan (IC), dan apa-apa lagi dokumen yang bank minta. Jangan lupa bawak barang yang diperlukan supaya tak perlu pergi dua kali.
  3. Bila dah sampai di cawangan bank, cari kaunter yang bertulis Customer Service atau Penukaran Kad. Kalau tak sure, tanya je kat staff kaunter yang ada.
  4. Bila dah sampai kat kaunter, berikan dokumen-dokumen yang diperlukan kepada staff bank. Dia akan minta kad lama Anda dan dokumen-dokumen lain tu.
  5. Staff bank akan semak dokumen Anda dan pastikan semuanya lengkap. Kalau ada apa-apa yang kurang, dia akan minta Anda sediakan.
  6. Bila semua dokumen dah disemak, staff bank akan mulakan proses penukaran kad. Mungkin dia akan minta Anda tandatangan beberapa borang atau surat perjanjian.
  7. Jangan lupa ambil nombor giliran, ye! Biasanya dalam bank ada mesin ambil nombor tu. Tunggu je giliran Anda dipanggil.
  8. Bila giliran Anda dah sampai, pergi ke kaunter yang ditetapkan dan berikan nombor giliran tu kepada staff bank.
  9. Staff bank akan beri Anda kad yang baru. Pastikan Anda semak betul-betul maklumat yang ada dalam kad baru tu, seperti nama dan nombor akaun.
  10. Terakhir, jangan lupa ucapkan terima kasih kat staff bank yang dah bantu Anda. Kalau ada apa-apa soalan atau perkara yang tak faham, tanya je terus kat dia.

Ingat, cara penukaran kad boleh berbeza antara bank-bank. Ada bank yang guna sistem nombor giliran macam ni, ada yang tak guna. Jadi, pastikan Anda ikut arahan dan prosedur yang diberikan oleh bank yang Anda pilih.

So, jangan stress sangat bila kad bank Anda dah expired. Anda still boleh guna akaun bank Anda untuk transaksi online dengan senang hati.