Interest Bank Paling Rendah Untuk Loan Kereta Malaysia

Posted on

Sekarang ni kalau nak beli kereta baru, ramai orang akan ambil pinjaman dari bank. Bukan senang nak kumpul duit banyak-banyak untuk bayar cash.

Tapi, bila ambil pinjaman ni, satu perkara penting yang kena diambil kira ialah kadar faedah yang bank kenakan. Kadar faedah tu akan menentukan berapa banyak duit tambahan yang Anda kena bayar kat bank.

Jadi, dalam artikel ni, kami nak cerita pasal bank yang ada interest paling rendah untuk loan kereta. Sebabnya, kalau interest rendah, bayaran bulanan pun jadi lebih sikit jimat. Lagi bagus kan?

Interest Bank Paling Rendah Untuk Loan Kereta
Interest Bank Paling Rendah Untuk Loan Kereta

Apa Itu Kadar Faedah Pinjaman Kereta?

Bila kita ambil pinjaman dari bank, sebenarnya kita “meminjam” duit tu dan bayar balik secara ansuran bulanan.

Tapi tak semua bank bagi kadar faedah yang sama, dan ada banyak faktor lain nak kena ambil kira bila pilih bank untuk pinjaman kereta.

Tapi, tiga perkara penting yang akan tentukan bayaran bulanan Anda ialah jumlah pinjaman, tempoh pinjaman, dan kadar faedah.

Bayaran bulanan boleh dikira dengan kalikan kadar faedah dengan jumlah pinjaman dan tempoh pinjaman.

Jadi, kalau tempoh pinjaman lama, bayaran bulanan pun jadi lebih tinggi. Tapi kalau kadar faedah rendah, bayaran bulanan jadi kurang.

Itu sebabnya ramai orang cari bank yang tawarkan kadar faedah rendah untuk pinjaman.

Jadi, Anda kena pilih dengan bijak. Buat kira-kira betul-betul sebelum decide mana bank yang sesuai dengan Anda.

Sebab bayaran bulanan tu kira-kira yang Anda kena tanggung setiap bulan. Jadi, pilih yang betul-betul ikut kemampuan kewangan Anda.

Bank Yang Berikan Interest Rendah

Anda yang tengah plan nak beli kereta, Anda kena tahu pakej pinjaman yang ada kat bank-bank. Sebab tu, kita nak share data pakej pinjaman kereta yang bernilai RM36,000 untuk tempoh 7 tahun.

Jadi, Anda boleh compare and decide mana yang paling berbaloi.

Auto Loan Fixed Rate (Hong Leong Bank)

  • Kadar keuntungan: 2.8%
  • Jumlah bayaran faedah sepanjang tempoh pinjaman: RM7,056.00
  • Bayaran bulanan: RM512.57
  • Jumlah pembayaran: RM43,056.00

Hire Purchase (Maybank)

  • Kadar faedah: 3.4%
  • Jumlah bayaran faedah sepanjang tempoh pinjaman: RM8,568.00
  • Bayaran bulanan: RM530.57
  • Jumlah pembayaran: RM44,568.00

Vehicle Financing-i (Variable Rate) (RHB Bank)

  • Kadar keuntungan : 3.85 %
  • Jumlah bayaran faedah sepanjang tempoh pinjaman : RM5,126.00
  • Bayaran bulanan : RM489.60
  • Jumlah pembayaran : RM41,126.00

Hire Purchase (Fixed Rate) (CIMB Bank)

  • Kadar faedah : 3.2 %
  • Jumlah bayaran faedah sepanjang tempoh pinjaman : RM8,064.00
  • Bayaran bulanan : RM524.57
  • Jumlah pembayaran : RM44,064.00

MyAuto (BSN)

  • Kadar keuntungan : 2.55 %
  • Jumlah bayaran faedah sepanjang tempoh pinjaman : RM6,426.00
  • Bayaran bulanan : RM505.07
  • Jumlah pembayaran : RM42,426.00

AITAB Hire Purchase-i (Public Bank)

  • Kadar keuntungan : 2.84 %
  • Jumlah bayaran faedah sepanjang tempoh pinjaman : RM7,156.80
  • Bayaran bulanan : RM513.77
  • Jumlah pembayaran : RM43,156.80

Islamic Auto Financing-i (HongLeong Islamic Bank)

  • Kadar keuntungan : 2.8 %
  • Jumlah bayaran faedah sepanjang tempoh pinjaman : RM7,056.00
  • Bayaran bulanan : RM512.57
  • Jumlah pembayaran : RM43,056.00

Pengalaman Beli Kereta Loan

Kami nak share pengalaman beli kereta dengan loan ni, supaya Anda boleh dapat gambaran apa yang Anda akan hadapi.

Pertama sekali, nak beli kereta dengan loan memang tak boleh main-main. Anda kena prepare dokumen-dokumen yang diperlukan macam IC, slip gaji, bank statement, dan sebagainya.
Pastikan semua dokumen tu kena complete dan up-to-date, sebab kalau tak lengkap, loan Anda susah nak approve.

Lepas tu, Anda kena tahu berapa banyak Anda mampu bayar bulanan. Jangan nak pakai style hidup macam superstar tapi gaji tak mencapai separuh daripada bayaran bulanan kereta.

Kalau tak mampu, Anda jangan try nak apply loan kereta yang berat sangat. Kena ikut bajet dan kemampuan kewangan sendiri.

Bila dah apply loan, Anda kena tunggu. Sabar jelah. Proses loan ni memang boleh ambil masa yang agak lama.

Masa ni la Anda kena jadi penyabar. Mungkin ada yang dapat approve cepat, tapi ada jugak yang kena tunggu berbulan-bulan. So, just be patient.

Lepas dah dapat approve loan, Anda kena pergi showroom kereta. Biasanya, dorang akan offer Anda pakej yang ada macam-macam.

Kena pandai pilih pakej yang paling sesuai dengan bajet dan keperluan Anda. Jangan terus teruja dengan kereta yang cun, tapi bayaran bulanan macam tak mampu nak bernafas.

Bila dah decide kereta apa yang Anda nak, pastikan Anda buat research betul-betul. Jangan terus sign agreement kalau tak faham betul-betul.

Tanya banyak-banyak soalan. Pastikan Anda tahu apa yang Anda akan terlibat. Jangan jadi macam orang sign je, tapi tak tau apa yang dia sign tu.

Last sekali, enjoy je bila dah dapat kereta baru. Drive dengan hati gembira. Tapi jangan lupa bayar ansuran bulanan dengan konsisten.

Kalau tak, jangan harap bank tak cari Anda. Jadi, rajinlah bayar ansuran bulanan supaya tak ada masalah.

Contoh Interest Loan Kereta

Sebenarnya, interest bank paling rendah untuk loan kereta ni bergantung kepada skor kredit Anda. Mari kita ambil contoh, harga kereta RM45,000 dengan bayaran pendahuluan (down payment) RM20,000.

Jadi, baki yang akan diambil sebagai loan oleh bank ialah RM25,000. Jika loan Anda kurang daripada RM30,000, biasanya interest akan menjadi 3% atau lebih tinggi.

Contohnya, kami membuat bayaran pendahuluan RM17,000, jadi jumlah loan yang kami ambil ialah RM29,000. Mengikut skor kredit kami, interest yang dikenakan adalah 3.27%.

Jadi, semakin rendah jumlah loan, semakin tinggi interest yang dikenakan? Ya, sebab itulah kereta import dan kereta bernilai antara RM70,000 hingga RM100,000 ke atas biasanya menawarkan interest yang lebih rendah.

Kami pernah mencuba membuat bayaran pendahuluan RM5,000 dengan jumlah loan RM40,000. Kemudian, kami juga mencuba dengan bank lain membuat bayaran pendahuluan RM10,000 dengan jumlah loan RM30,000.

Di Bank Ambank, kami membuat 2 loan, bayaran pendahuluan RM15,000 dengan jumlah loan RM30,800 dan interest 3.25%.

Setelah itu, kami menghubungi semula Bank Ambank dan meminta untuk menurunkan bayaran bulanan kepada RM350.

Mereka memberitahu kami bahawa kami perlu menambah bayaran pendahuluan dan menurunkan jumlah loan kepada RM29,000, dengan interest 3.27% dan bayaran bulanan sebanyak RM348.

Bank menjelaskan bahawa bayaran pendahuluan sebenarnya tidak mempengaruhi mereka kerana bayaran tersebut dibuat kepada pihak Perodua.

Contohnya, jika nilai kereta adalah RM45,000 dengan bayaran pendahuluan RM15,000, maka Perodua akan menghantar permohonan loan sebanyak RM30,000 kepada bank.

Jadi, nilai loan yang akan dikelola oleh bank ialah RM30,000 dan daripada situ, mereka akan membuat penilaian berdasarkan nilai loan dan pendapatan kita.

Akhir Kata

So, tu je lah beberapa bank yang offer interest paling rendah untuk loan kereta. Tapi, jangan lupa, sebelum Anda buat keputusan, eloklah Anda buat kajian sendiri.

Bandingkan interest rate dan juga bayaran bulanan untuk setiap bank. Buat calculation ikut kemampuan kewangan Anda. Jangan sampai terbeban nanti.

Anda punya kredit history pun penting jugak. Kalau Anda ada kredit yang baik, senang je nak dapat interest yang rendah.

Tapi kalau kredit history tak bagus, memang agak susah lah. So, pastikan bayar hutang semua dengan betul ya.

Baca juga artikel kenapa bank tak call untuk loan kereta agar Anda lebih faham.

Jadi, untuk Anda yang nak beli kereta, ingatlah untuk pilih bank yang ada interest paling rendah. Lagi rendah interest, lagi jimat duit Anda.

Tapi jangan lupa, selain interest rate, Anda kena tengok juga bayaran bulanan yang Anda mampu tanggung. Buat kajian betul-betul sebelum buat keputusan. Jangan terburu-buru.

Semoga Anda dapat cari bank yang sesuai dengan kemampuan kewangan Anda. Belilah kereta dengan bijak.