Cara Buat Duit Free Masuk Akaun Bank Tanpa Modal

Posted on

Cara buat duit free masuk akaun bank senang je nak cuba zaman digital ni. Dunia online banyak buka peluang untuk Anda cari duit tambahan atau pendapatan online.

Nak tahu macam mana? Teruskan baca sebab kami akan cerita cara-caranya dengan lebih terang, lengkap dengan alat atau platform yang Anda perlukan.

Duit Free Masuk Akaun Bank
Duit Free Masuk Akaun Bank

Joint Program Afiliasi

Jadi affiliate juga salah satu cara cepat nak dapat duit dari online.

Anda boleh dapat komisen dengan promosikan produk, perkhidmatan, atau bisnes di pelbagai platform. Bila pelanggan klik link affiliate Anda dan beli produk tu, Anda akan dapat untung dalam bentuk peratusan.

Biasanya, seorang blogger boleh dapat duit dalam ratusan hingga puluhan ribu dolar melalui pemasaran affiliate, bergantung pada jumlah program affiliate yang dia sertai dan jumlah pembaca blog dia.

Sekarang pun ada banyak program affiliate yang Anda boleh join. Yang penting, pilih program yang sesuai dengan niche Anda.

Ni antara program affiliate terbaik untuk dapat duit online:

  • Shopee Affiliates. Dapat komisen dari 2.5% hingga 10% kalau Anda bantu orang lain cari produk dalam Shopee.
  • Afiliasi TripAdvisor. Bagus untuk yang suka travel. Tawarkan booking hotel dalam TripAdvisor kepada traveler lain dan dapatkan komisen hingga 50% kalau diorang booking hotel melalui link Anda.
  • Lazada Affiliate. Macam platform marketplace lain, Anda boleh dapat duit online melalui program affiliate Lazada dengan komisen sehingga 15% bila pembeli buat transaksi melalui link affiliate Anda.

Survey Berbayar

Ni mungkin bunyi macam “too good to be true”, tapi betullah! Anda boleh dapat duit online dengan isi survei berbayar!

Sekarang ni, ramai syarikat yang bayar peserta untuk ikut survei diorang, biasanya untuk riset pasaran dan analisis tingkah laku pengguna. Survei ni juga membantu syarikat buat keputusan bisnes, macam jenis produk online best yang patut dijual atau lokasi iklan yang paling berkesan.

Tapi, Anda kena tahu yang tak semua orang boleh atau sanggup nak ikut survei ni. Ada beberapa sebab:

  • Demografi terhad. Survei ni tak terbuka untuk semua orang, tapi ditargetkan kepada kumpulan tertentu. Contohnya, jenis kelamin, umur, atau pekerjaan.
  • Bayaran rendah. Banyak laman survei online guna sistem poin. Jadi, Anda kena kumpul poin dulu lepas habis isi survei baru boleh tarik duit bila dah sampai had tertentu. Contoh, Anda boleh dapat duit online antara $0.50-$3/survei. Tapi, Anda tak boleh tarik duit tu kalau tak sampai had penarikan, biasanya antara $10-$25.
  • Buang masa je. Sebab sistem bayaran ni, Anda kena luangkan banyak masa untuk dapatkan hasilnya. Ada survei yang boleh ambil masa sampai satu jam nak siapkan.

Survei online ni bukan untuk jangka panjang punya. Berbeza dengan cara lain dapat duit dari online yang lain dalam artikel ni, Anda tak boleh jadikan isi survei online ni sebagai kerja sepenuh masa sebab alasan di atas.

Kalau takde masalah dengan alasan-alasan tu, Anda boleh cuba laman web ni untuk dapat duit percuma melalui survei:

  • Swagbucks. Dapat poin dan tukar dengan duit tunai atau kad hadiah dengan menonton video, main game, dan isi survei.
  • Survey Junkie. Bantu jenama-jenama untuk tingkatkan produk dan perkhidmatan dengan sertai survei mereka.
  • Harris Poll Online. Ikut program ganjaran dengan jawab polling yang diadakan oleh platform survei ni.

Creator TikTok

Creator di TikTok

TikTok dah makin popular sejak dulu masa dia masih dikenali sebagai Musical.ly. Dulu dia cuma ada video berkaitan muzik je, tapi sekarang TikTok jadi platform video yang paling hot dengan pelbagai jenis kandungan.

Anda boleh jumpa video pendidikan, seni, tutorial, duet muzik, dan video yang memang buat Anda terhibur je. Anda boleh gunakan platform ni untuk cari duit online.

Sebagai kreator konten di TikTok, Anda boleh dapat duit online melalui sponsored content, sumbangan dari penonton semasa live, atau dengan menawarkan servis buat kandungan.

Ada beberapa cara untuk jadi kreator konten di TikTok:

  • Usahakan video Anda masuk FYP.
  • Selalu upload kandungan secara konsisten.
  • Gunakan hashtag dan ikut tren yang tengah viral.
  • Pastikan kualiti video Anda bagus.
  • Belajar teknik transisi yang menarik.

Youtuber

Youtuber

Ada beberapa cara nak dapat duit dari YouTube, tapi langkah pertama kena daftar YouTube Partner Program dan pastikan channel Anda layak untuk monetisasi.

Cara paling popular untuk dapat duit online dari YouTube adalah melalui iklan, tapi Anda juga boleh cuba metode monetisasi alternatif macam langganan channel, Super Chat dan Super Stickers, jual barang, dan YouTube BrandConnect.

YouTube terbuka untuk pelbagai jenis kandungan dari pelbagai niche, dari reaksi main game sampai vlog tentang kehidupan harian.

Untuk kembangkan channel YouTube, Anda kena rajin upload kandungan secara konsisten untuk dapat view dan subscriber. Gunakan software video editing dan kamera yang bagus untuk dapat kualiti HD dan tarik lebih ramai penonton.

Selain tu, jangan lupa belajar teknik SEO YouTube, macam guna keyword dan tag yang relevan dalam judul video dan optimize deskripsi untuk search engine.

Berniaga di TikTok

Lepas berjaya jadi kreator konten di TikTok dengan kandungan yang banyak ditonton dan ramai followers, Anda boleh cuba jualan di TikTok dan cari duit dari TikTok.

Platform ni sediakan fitur untuk kreator konten yang nak buat jualan online dalam profile, yang boleh diklik oleh penonton untuk beli produk Anda.

Selain tu, TikTok juga sediakan servis penghantaran barang, jadi cara dapat duit dari online melalui TikTok lagi senang untuk Anda yang promosi bisnes di TikTok.

Admin Media Sosial

Kalau aktif di media sosial dan faham betul kegunaannya untuk persona dan bisnes, Anda boleh tawarkan jasa admin media sosial. Boleh bagi individu atau pemilik bisnes yang perlukan bantuan dalam pengurusan media sosial.

Belajarlah dari website edukasi macam Hootsuite Academy tentang media sosial. Lepas tu, carilah pekerjaan admin media sosial di laman macam Upwork dan Freelancer.

Dengan ilmu dan kemahiran yang ada, Anda boleh juga buka servis admin media sosial sendiri.

Jual Barang Preloved di Carousell

Jual Barang Preloved di Carousell

Bisnes ni tengah naik tren, terutamanya dikalangan anak muda. Cara dapat duit dari online ni sering dipanggil “thrifting” yang popular berkat “thrift shop”.

Kalau ada barang atau baju preloved yang masih boleh pakai atau tak suka lagi, cuba jual online di Carousell untuk dapat duit dari online.

Ada penjual yang offer “paket thrift” kalau nak mula bisnes thrifting. Anda boleh cuba bermula dari sini. Berikut langkah-langkah untuk dapatkan pendapatan sampingan dari rumah melalui bisnes thrifting:

  • Sediakan modal sikit. Beli pakej baju preloved murah dari pembekal.
  • Cuci dan rapihkan produk. Bersihkan dulu sebelum hantar kepada pembeli.
  • Ambil foto yang menarik. Foto yang menarik akan buat barang tu nampak menarik macam barang baru.
  • Gunakan pembungkusan yang bagus. Pembungkusan yang cantik akan tingkatkan kredibiliti jualan Anda.

Jual Karya di Etsy

Ada banyak cara dapat duit tanpa perlu keluar rumah, salah satunya ialah jual produk kerajinan tangan di Etsy. Lagi bagus kalau Anda sendiri yang buat produk tu.

Selain dapat pendapatan dari online, peluang ni juga boleh asah kemahiran.

Etsy ni satu platform jualan terbesar untuk pelbagai hasil kerajinan tangan, dari casing iPhone, rak ringkas, cincin, dan macam-macam lagi.

Tak perlu ada laman web atau profil sosial media. Etsy dah ada banyak ahli yang boleh Anda manfaatkan.

Selain tu, kalau ada pelanggan tetap, Anda boleh buka laman web kedai online yang jual produk buatan sendiri.

Tips supaya berjaya jualan di Etsy:

  • Buat kajian dulu untuk pastikan produk Anda diminati orang di Etsy.
  • Kira masa yang diperlukan untuk buat satu produk. Adakah harga jual sepadan dengan masa dan kos bahan?
  • Senaraikan kelebihan dan keunikan produk Anda. Untuk berjaya di pasaran, produk Anda kena ada keunikan yang menarik pembeli.

Content Creator Instagram

Instagram ni memang platform media sosial yang kembang pesat, dan boleh jadi sumber pendapatan. Tapi, kuncinya adalah ada banyak follower.

Betul, tak senang nak dapat ribuan atau jutaan follower. Tapi, hasilnya akan sepadan dengan pendapatan online yang dapat.

Biasanya, bayaran untuk posting konten bergantung pada jumlah follower dan seberapa aktif mereka melihat dan suka postingan Anda. Kalau serius dalam bidang ni, tak mustahil akan dapat RM100 per posting.

Salah satu cara mudah untuk dapat banyak follower adalah dengan posting foto yang ‘instagramable’. Belajarlah tentang format dan konsep Flat Lay, guna filter, angle pengambilan foto, edit foto, dan yang paling penting, kena ada keunikan.

Podcaster

Kalau suka cerita dan suka interview, podcast boleh jadi cara dapat duit dari internet, tak perlu guna PayPal pun.

Podcast ni digemari sebab boleh jadi teman dalam pelbagai situasi, sama ada dalam perjalanan, kerja, atau rehat.

Ada dua perkara penting untuk jadi podcaster yang berjaya: kualiti audio dan konten yang menarik.

Untuk faham cara kerja podcast, sediakan masa dan dengar podcast di iTunes atau Spotify. Dengar beberapa podcaster, catat persamaan yang ada, macam cerita yang menarik, lawak atau humor, perspektif yang unik, dan ciri khasnya.

Pendapatan dari podcast bergantung pada jumlah follower dan pendengar podcast. Semakin ramai follower dan unduhan podcast, pendapatan semakin tinggi.

Berikut beberapa tips supaya podcast lebih untung:

  • Jual produk dan servis yang berkaitan dengan topik podcast.
  • Buka website keahlian untuk podcast.
  • Tawarkan sponsorship atau kerjasama di awal setiap episod podcast.
  • Buka derma untuk podcast.

Semua kerjaya di atas boleh jadi sumber pendapatan utama atau sampingan. Anda tak perlu buat semuanya, pilih yang paling minat je. Asah kemahiran, lepas tu cuba nasib dengan mendaftar di beberapa laman web atau syarikat yang perlukan kepakaran Anda.

Ingatlah, duit free masuk akaun bank yang kami kongsikan dalam artikel ni takkan terus hasilkan banyak duit. Kena usaha keras. Bila kemahiran dan profesionalisme meningkat, pendapatan pun akan bertambah.