CIMB Personal Loan Cara Apply dan Syarat Kelayakan

Posted on

Anda tahu tak, setiap bank ada offer pinjaman peribadi kepada Anda kalau Anda tengah takde duit. Satu daripada bank yang offer pinjaman CIMB ni ialah CIMB Bank Berhad.

CIMB Bank ni memang best lah sebab diorang offer pelbagai jenis pinjaman peribadi cimb loan untuk Anda. Ada pinjaman peribadi Cash Plus, Pembiayaan Xpress Cash-I, Pembiayaan Bertempoh-i Dijamin Oleh Sijil ASB, dan Overdraf Bercagar CIMB.

Semua pinjaman ni ada kelebihan masing-masing tau. Diorang tawarkan macam-macam faedah yang best-best untuk Anda kalau Anda apply pinjaman peribadi ni.

Apply CIMB Personal Loan
Apply CIMB Personal Loan

Kenapa Orang Buat Pinjaman Peribadi CIMB

Pinjaman peribadi ni sebenarnya satu hutang tau. Tapi jangan risau, kalau Anda pandai mengurus kewangan, pinjaman peribadi ni boleh memberi banyak manfaat.

Biasanya, ada banyak sebab yang mempengaruhi seseorang nak ambil pinjaman peribadi ni. Contohnya, kalau tiba-tiba Anda kering duit gila-gila dan perlu duit banyak dalam masa cepat, pinjaman peribadi ni jadi pilihan terbaik.

Situasi macam ni biasanya datang tanpa jangkaan, mungkin tiba-tiba kena bayar bil perubatan yang mahal, kena repair kereta yang rosak, nak bayar yuran pengajian, atau nak bayar hutang yang tertunggak. Macam-macam lagi la.

Jadi, pinjaman peribadi ni jadi penyelesaian untuk Anda hadapi situasi darurat camtu. Tapi, jangan lupa nak pandai-pandai la guna duit tu dan bayar balik hutang dengan betul. Jangan sampai pulak tambah lagi masalah hutang.

Syarat Mohon Pinjaman Peribadi CIMB

Anda, tahu tak, ada banyak jenis pinjaman peribadi yang ditawarkan oleh bank dan institusi kewangan lain. Tapi jangan risau, Anda kena buat permohonan dulu untuk layak dapatkan pinjaman peribadi tu.

Tapi ada syarat-syarat kelayakan yang kena dipenuhi juga. Nak apply pinjaman peribadi CIMB Bank ni pun ada syarat-syarat tertentu. Nak tahu apa je syarat-syarat tu?

  1. Yang pertama, Anda kena umur 21 tahun sampai 58 tahun. Jangan lebih atau kurang dari tu ye.
  2. Lepas tu, Anda kena warganegara Malaysia. Tak boleh la apply kalau Anda bukan warganegara Malaysia kan?
  3. Kalau Anda kerja makan gaji, Anda kena dah kerja lebih dari 6 bulan. Bukan Anda baru je masuk kerja ni.
  4. Kalau Anda dapat pendapatan bulanan, Anda kena dapatkan pendapatan bulanan lebih dari RM2,000. Kalau kurang dari tu, susah la nak layak dapat pinjaman.
  5. Eh, untuk Anda yang ada bisnes sendiri, bisnes Anda kena daftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan dah beroperasi lebih dari 2 tahun. Tak boleh la bisnes baru-baru je nak mintak pinjaman.

Itu je syarat-syarat kelayakan yang kena Anda penuhi untuk apply pinjaman peribadi CIMB Bank ni. Jangan lupa tengok betul-betul sebelum Anda buat permohonan ye!

Cara Apply CIMB Personal Loan Online

Cara Apply CIMB Personal Loan Online

Anda nak tau tak camne nak apply CIMB Personal Loan online? Ni penting tau sebab ramai orang apply pinjaman ni kalau dorang nak duit cepat-cepat, nak beli baju, laptop atau dalam situasi kecemasan.

Nak apply pinjaman peribadi CIMB ni senang je, boleh buat online je. Macam ni, cara-cara nak apply pinjaman peribadi online:

Macam ni lah cara nak apply pinjaman peribadi online:

  1. Buka website CIMB Bank.
  2. Pilih pada mana-mana jenis pinjaman peribadi yang ingin dipohon.
  3. Klik je kat button apply atau ketahui lebih lanjut. Diaorang akan mintak Anda isi maklumat-maklumat penting.
  4. Pastikan Anda isi betul-betul ye. Tak nak pulak application Anda tergantung.
  5. Dah siap isi semua, tekan submit. Lepas tu tunggu je la. Biasanya diaorang akan proses permohonan Anda dalam masa yang singkat.

Itu je cara diaorang nak Anda apply pinjaman peribadi online. Senang je kan?

Kenapa Pinjaman Peribadi CIMB Tidak Lulus

Memang tak best kan kalau kita apply pinjaman tapi tak dapat. So, apa sebenarnya punca dia? Jom kita kongsi beberapa perkara yang boleh jadi penyebabnya.

Pertama sekali, Anda kena pastikan Anda memenuhi semua syarat kelayakan yang ditetapkan oleh CIMB. Syarat-syarat ni biasanya melibatkan faktor umur, warganegara, status pekerjaan, pendapatan bulanan, dan sebagainya. Kalau Anda tak memenuhi salah satu syarat pun, memang tak dapat la pinjaman tu.

Selain tu, Anda kena ingat yang bank-bank ni memerlukan jaminan yang kukuh sebelum approve pinjaman. Maksudnya, Anda kena ada rekod kredit yang baik.

Kalau Anda pernah ada masalah bayaran hutang sebelum ni atau ada rekod kredit yang buruk, kemungkinan besar pinjaman Anda akan ditolak. Jadi, pastikan rekod kredit Anda bersih dan bayar hutang tepat pada waktunya.

Kemudian, ada juga faktor hubungan dengan CIMB yang perlu kita ambil kira. Kalau Anda ada sejarah buruk dengan CIMB seperti kemerosotan kewangan sebelum ni atau pernah gagal bayar pinjaman dengan CIMB, mereka mungkin akan ambil kira rekod tu dan berpotensi menolak permohonan Anda. Jadi, elakkan dari membuat sebarang kesilapan kewangan yang boleh merosakkan hubungan Anda dengan bank.

Selain faktor-faktor tadi, mungkin juga CIMB tengah ada kekangan dalam memberi pinjaman pada masa tu. Bank-bank kadang-kadang ada had pengeluaran atau had pemberian pinjaman tertentu yang kena dipatuhi. Jadi, kalau CIMB dah capai had tu, mereka mungkin tak luluskan pinjaman Anda walaupun Anda dah memenuhi semua syarat. So, mungkin tu je punca dia.

Anda tak perlu terlalu kecewa kalau pinjaman peribadi CIMB tak lulus. Masalah ni bukan Anda sorang je hadapi. Cuba tengok semula syarat kelayakan, pastikan rekod kredit bersih, jaga hubungan dengan bank dan cuba lagi nanti. Lagipun, ada banyak institusi kewangan lain yang boleh Anda cuba. Ingat, jangan putus asa!

Tempoh Lulus Personal Loan CIMB

Kalau Anda dah apply personal loan CIMB atau berminat nak apply, tentu Anda nak tahu berapa lama proses lulusnya kan?

Biasanya, tempoh lulus personal loan CIMB bergantung pada beberapa faktor. Pertama sekali, kira-kira berapa lama Anda ambil masa nak lengkapkan semua dokumen dan borang permohonan. Kalau Anda pantas lengkapkan semua tu, proses lulus tu pun boleh jadi cepat.

Selain tu, CIMB akan ambil masa untuk menilai kelayakan Anda. Dorang akan semak rekod kredit Anda, panggilan semakan pekerjaan, dan proses-proses lain yang berkaitan. Masa yang diambil untuk proses ni bergantung pada jumlah permohonan yang ada dalam sistem CIMB dan juga kesibukan mereka. Jadi, ada masa diaorang ambil masa yang lebih lama sikit.

Secara purata, biasanya CIMB akan cuba luluskan personal loan dalam tempoh kira-kira 24 jam hingga 7 hari bekerja. Tapi ingat ye, ni cuma anggaran kasar je. Ada juga kes-kes di mana proses lulusnya boleh ambil masa lebih lama. So, kalau nak pasti, Anda boleh semak dengan CIMB terus untuk dapatkan maklumat terkini.

Nak bagi cepat proses lulus personal loan, Anda kena pastikan semua dokumen yang diperlukan lengkap dan sah. Jangan ada dokumen yang kurang atau tak lengkap, sebab tu boleh memperlambatkan proses lulus. Pastikan juga rekod kredit Anda bersih dan baik. Jangan lupa, berikan maklumat yang tepat dan betul dalam borang permohonan.

Kalau Anda dah apply personal loan CIMB dan tempoh lulusnya lebih lama dari yang dijangka, jangan panik. Cuba hubungi CIMB dan tanya status permohonan Anda. Kadang-kadang, dorang boleh bagi update dan penjelasan yang lebih jelas.

Jadi, Anda kena bersabar la sikit dalam proses lulus personal loan CIMB ni. Ingat, tiada jaminan yang pasti untuk tempoh lulusnya sebab ia bergantung pada pelbagai faktor. Yang penting, Anda kena pastikan Anda lengkapkan semua dokumen dan maklumat dengan betul.

Cara Semak Baki Pinjaman Peribadi CIMB Online

Setiap kali Anda apply pinjaman dengan CIMB Bank, semua maklumat tentang pinjaman tu akan direkodkan dalam akaun CIMB Click Anda. Tapi jangan risau, Anda boleh semak baki pinjaman tu dengan mudah melalui online je.

Semak Baki Pinjaman Peribadi CIMB

Mudah je sebenarnya. Nak semak baki pinjaman peribadi CIMB Bank, ikut je cara-cara ni:

  1. Pertama, Anda kena pergi ke laman https://www.cimbclicks.com.my.
  2. Bila dah sampai laman tu, Anda kena masukkan nama pengguna dan kata laluan yang betul. Pastikan tak salah taip tau. Lepas tu, tekan je butang Log Masuk.
  3. Lepas Anda log masuk, cari bahagian yang bertulis Account. Biasanya diaorang letak kat menu atas tu.
  4. Bila dah jumpa Account, klik je kat situ. Nanti Anda akan nampak senarai pinjaman peribadi Anda.
  5. Pilih je pinjaman peribadi Anda dengan klik kat situ. Diaorang akan paparkan maklumat pinjaman Anda.

Tadaa! Mudah je kan? Takde halangan besar-besar nak semak pinjaman peribadi CIMB. Cuma ikut je langkah-langkah tu, dalam beberapa ketukan jari, maklumat pinjaman Anda dah terpampang.

Jadi, jangan lupa nak selalu semak maklumat pinjaman peribadi Anda ye. Kalau ada apa-apa tak kena atau tak paham, jangan segan-segan nak tanya CIMB. Mereka boleh bantu Anda dengan penjelasan yang lebih detail.

Cara Bayar Awal Pinjaman Peribadi CIMB

Bayar hutang dengan disiplin memang kredit yang bagus dalam mata pihak bank. Nak bayar pinjaman peribadi dengan cepat dan awal, kita boleh praktikkan beberapa teknik yang menarik seperti Avalanche, Snowball, Snowflake, Penyatuan hutang dan banyak lagi.

Untuk bayar pinjaman peribadi CIMB, senang je. Boleh buat online melalui aplikasi CIMB Click. Ikut langkah ni:

  1. Pertama, Anda kena daftar dan log masuk kat CIMB Online. Lepas tu, klik je kat bahagian Account.
  2. Pilih je pinjaman peribadi yang nak dibayar, pastu klik butang Pay.

Teknik-teknik yang tadi kita cakap boleh kita praktikkan dengan bayar lebih awal daripada tarikh yang ditetapkan. Kita utamakan bayar pinjaman peribadi yang kadar faedahnya lebih tinggi. Lagi cepat kita settlekan hutang, lagi senang kita bernafas lega.

Kesan Tak Bayar Hutang Pinjaman

CTOS dan CCRIS ni adalah dua sistem yang rekod segala maklumat kewangan kita. Kalau Anda ada pinjaman peribadi dan tak bayar, ia akan mempengaruhi rekod kewangan Anda dalam sistem ni. Boleh jadi macam satu penanda atau senarai hitam dalam profil kredit Anda.

Kesan tak bayar pinjaman ni boleh menyebabkan masalah besar dalam hidup Anda. Pertama-tamanya, Anda akan dikategorikan sebagai peminjam yang tak boleh dipercayai oleh pihak institusi kewangan.

Bila Anda nak apply pinjaman atau kad kredit lain, mereka akan tengok rekod CTOS dan CCRIS Anda. Kalau diorang nampak Anda tak bayar pinjaman sebelum ni, peluang Anda dapat pinjaman baru atau kad kredit baru akan jadi lebih susah.

Selain tu, Anda mungkin akan menghadapi kesukaran dalam urusan kewangan lain macam nak beli rumah atau kereta. Pihak bank akan rasa risau nak approve pinjaman Anda sebab rekod tak bayar pinjaman dalam CTOS dan CCRIS.

Bila kita tak dapat pinjaman untuk beli rumah ke, kereta ke, hidup kita jadi terhad. Impian nak memiliki rumah idaman atau kereta yang canggih boleh jadi lambat untuk dicapai.