Cara Tukar No Telefon Bank Rakyat Kemaskini Online

Posted on

Kalau Anda guna iRakyat/Bank Rakyat online, Anda mesti tahu yang nombor telefon Anda tu penting, kan? Sebab, dia lah yang bagi Anda kod TAC, yang macam kunci pintu ke akaun bank Anda.

So, kalau Anda nak pastikan segala urusan perbankan online Anda smooth jalan, pastikan nombor telefon Anda sentiasa updated.

Tapi, kalau Anda nak tukar nombor telefon kat Bank Rakyat, camne eh? Jangan risau, kami akan tunjukkan cara yang senang dan pantas.

Artikel ni akan bagi Anda panduan lengkap, langkah demi langkah, untuk kemaskini no telefon Anda kat Bank Rakyat. Jadi, teruskan bacaan Anda untuk tahu camne nak buat.

Cara Tukar No Telefon Bank Rakyat
Cara Tukar No Telefon Bank Rakyat

Kemaskini Maklumat Nombor Telefon Bank Rakyat

Jadi, kenapa perlu tukar no telefon kat Bank Rakyat ni? Sebab no telefon Anda digunakan untuk dapatkan kod TAC. Apa itu TAC? TAC ni penting, weh!

  • Anda perlu daftarkan no telefon Anda untuk dapatkan TAC. TAC guna untuk confirm transaksi online.
  • TAC juga digunakan untuk urusan online transfer, so tak boleh nak main-main dengan benda ni.
  • Setiap orang hanya boleh daftarkan satu no telefon bimbit untuk satu akaun. Nak pastikan akaun selamat, kan?
  • TAC ni pun jaga akaun Anda daripada akses yang tak sah. Jadi, kalau nak selamatkan duit Anda, pastikan no telefon sentiasa up-to-date.

Syarat Kemaskini No Telefon Bank Rakyat

Sebelum kita cakap panjang lebar, pastikan Anda ada benda-benda ni:

  • Kad debit atau ATM Bank Rakyat: Ha, kalau takde ni, memang susah sikit nak tukar no. Jadi pastikan ada, okay?
  • Kad pengenalan: Kenalah ada IC, sebab nak confirm identiti Anda.
  • Buku bank: Yang ni optional, sebab dia guna sebagai sebahagian pengesahan.

Sekarang, bila Anda dah pastikan ada semua ni, kita boleh teruskan.

Penukaran Nombor Telefon Bank Rakyat di Kaunter

Lepas siap ada dokumen-dokumen tadi, ikut je langkah-langkah ni:

  1. Pergi ke mana-mana cawangan Bank Rakyat yang berhampiran. Jangan pergi jauh-jauh. Dekat-dekat pun boleh.
  2. Bawak dokumen – Kad ATM, buku simpanan, dan IC. Ingat, ni penting. Jangan lupa!
  3. Ambil nombor giliran dan tunggu giliran Anda dipanggil.
  4. Bagitau pegawai bank nak tukar no telefon. Senang je, cakap dengan dorang.
  5. Tunggu sikit, pegawai bank akan update no telefon Anda. Mungkin ambil masa sikit, jadi bersabarlah.

Cara Menukar No Telefon Bank Rakyat Melalui Email

Kalau tak nak pergi cawangan, boleh juga tukar no telefon melalui emel. Senang je, ikut langkah-langkah ni:

  • Hantar emel ke: telerakyat@bankrakyat.com.my pastikan maklumat peribadi lengkap.Contoh emel:
  • Subject: Kemaskini Nombor Telefon Bank Rakyat Perbankan Internet TAC/ iRakyat
  • Isi Emel: Saya nak tukar no telefon internet banking lama dengan yang baru. Berikan Nama penuh, nombor IC, no telefon lama, no telefon baru, semua kena ada. Kalau tak ingat no lama sebab handphone hilang takpe.

Selepas hantar emel tu, Bank Rakyat akan call Anda untuk pengesahan. Pastikan Anda standby untuk jawab panggilan dorang.

Tidak Menerima Panggilan Bank Rakyat

Kalau Anda dah buat penukaran nombor telefon melalui emel dan mereka minta Anda isi borang untuk maklumkan nombor telefon baru, tapi selepas lebih sebulan Anda tak terima apa-apa panggilan daripada mereka, Anda boleh ikut langkah-langkah berikut untuk selesaikan masalah:

  1. Semak Emel dan Borang: Pastikan Anda semak semula emel yang Anda hantar dan juga borang yang Anda isi. Pastikan nombor telefon yang Anda beri adalah betul dan lengkap. Kalau ada sebarang kesalahan, cuba hantar semula emel dengan maklumat yang betul.
  2. Hubungi Bank Rakyat: Kalau Anda masih tak terima sebarang tindakan daripada Bank Rakyat selepas lebih sebulan, elok Anda hubungi mereka. Anda boleh cari nombor telefon mereka atau hantar emel atau mesej melalui laman web rasmi Bank Rakyat. Beritahu masalah yang Anda hadapi dan minta bantuan.
  3. Sediakan Dokumen Penting: Pastikan Anda ada dokumen-dokumen penting seperti kad pengenalan, nombor akaun bank, dan sebarang emel atau borang yang berkaitan dengan permohonan penukaran nombor telefon. Ini akan memudahkan proses semakan dan bantuan daripada pihak bank.
  4. Lawat Cawangan Bank: Jika Anda masih tak dapat penyelesaian melalui emel atau panggilan telefon, cuba datang ke cawangan Bank Rakyat terdekat. Bawa dokumen-dokumen yang diperlukan dan beritahu pegawai bank mengenai masalah yang Anda hadapi. Mereka boleh membantu Anda dengan lebih cepat.
  5. Sabar dan Terus Pantau: Dalam kes-kes seperti ini, kesabaran penting. Terus pantau emel dan telefon untuk sebarang respons daripada Bank Rakyat. Mereka mungkin memerlukan masa untuk memproses permohonan Anda.

Selain itu, pastikan Anda sentiasa sedia menerima panggilan atau emel daripada Bank Rakyat apabila mereka mula menjalankan proses pengesahan atau pengemaskinian nombor telefon baru.

Penukaran Nombor Telefon Bank Rakyat Melalui Tele-Rakyat

Kalau Anda suka guna telefon, boleh call Tele Rakyat Bank Rakyat di talian 1-300-80-5454. Tapi, pastikan baki kredit cukup dulu, okay?

  1. Call Tele Rakyat Bank Rakyat di talian 1-300-80-5454. Anda akan berurusan dengan pegawai bank.
  2. Bagitau dorang nak tukar no telefon. Pastu dorang akan minta maklumat peribadi Anda.
  3. Tunggu sikit, dorang akan kemaskini no telefon i-Rakyat Anda. Nanti dorang akan bagitau Anda bila dah siap.

Nota: Dah tak boleh tukar no telefon melalui panggilan telefon lagi. Cuma boleh guna emel atau pergi cawangan je.

Jadi, pastikan nombor telefon Anda sentiasa terkini dengan Bank Rakyat supaya urusan perbankan atas talian Anda cepat dan selamat. Jika Anda memerlukan bantuan atau maklumat lanjut, jangan ragu untuk menghubungi Bank Rakyat Customer Service.

Dalam dunia moden ni, no telefon tu sangat penting. Jadi, jangan lupa selalu update no telefon Anda dengan Bank Rakyat supaya Anda boleh terus terima maklumat terkini dan buat urusan perbankan tanpa sebarang masalah.