Cara Share Topup Celcom

Posted on

Share topup kredit adalah salah satu fungsi yang paling dinanti-nantikan oleh pengguna perkhidmatan Celcom. Perkhidmatan ini sememangnya boleh menjadi penyelesaian dalam masa kecemasan, di mana Anda memerlukan kredit dan tidak boleh membelinya terus ke kaunter kredit terdekat.

Anda boleh membayangkan, betapa sukarnya Anda mencari pulsa/kredit ini, jika ternyata penyedia yang Anda gunakan tidak mempunyai fungsi transfer kredit yang membolehkan seseorang menghantar (mentransfer) sejumlah pulsa kepada Anda. Jadi secara wajar sahaja, jika pada akhirnya semua pengguna penyedia perkhidmatan mahu fungsi/feature ini tersedia di penyedia yang digunakan olehnya.

Cara Share Topup Celcom
Cara Share Topup Celcom

Seolah-olah untuk memahami keperluan pelanggan, kebelakangan ini hampir semua penyedia di Malaysia mempunyai perkhidmatan pemindahan kredit ini, termasuk pembekal kad Celcom, atau lebih kita orang kenali sebagai “Celcom Xpax”. Walaupun ia adalah salah satu pembekal terbesar di Malaysia, Celcom sepatutnya tidak ketinggalan daripada beberapa pembekal lain yang telah menembusi perniagaan ini.

Ketegangan persaingan perniagaan pastinya menjadi salah satu penyebabnya, sehingga Celcom juga wajib menyediakan pelbagai ciri yang sangat baik dalam perkhidmatan yang mereka berikan kepada pelanggan. Walau bagaimanapun, setiap pelanggan akan sentiasa mengharapkan perkhidmatan yang terbaik dan boleh dipercayai, ya kan?

Seperti beberapa penyedia lain yang mempunyai beberapa cara untuk transfer/share kredit Celcom, Celcom mempunyai beberapa cara paling mudah untuk top up kredit celcom.

Cara Share Top Up Celcom
Cara Share Top Up Celcom

Cara Share Topup Celcom Via USSD

Dial *365*3#
Lepas tu pilih 1 untuk kirim/transfer kredit.

Cara Share Top Up Celcom Melalui SMS

Taip RM<amount>
Lepas tu kirim ke nombor tujuan
Contoh : RM10 kirim ke 1091345678

Jika Anda tak memiliki kredit, Anda boleh request ke rakan, orang tua atau sahabat melalui SMS.

Cara Request Kredit Celcom Melalui SMS

Anda sebagai pengirim kredit dikenakan fee seperti yang terlihat pada tabel dibawah ini.
Taip RM<amount> lepas kirim ke nombor tujuan untuk request kredit.
Contoh : RQ RM10 kirim ke 1098345678

Fee Transfer/Top Up Celcom

Tipe Jumlah Kredit
Prepaid to Prepaid RM1.00 – RM25.00
(Maksimal RM25 per transaksi)

Tempoh kredit yang aktif untuk penerima

Credit Amount Validity
RM1.00 – RM2.00 1 day
RM3.00 – RM25.00 3 days

Pada dasarnya, cara share topup celcom tidak lagi baru di kalangan pengguna pembekal perkhidmatan, terutama untuk beberapa penyedia terbesar di malaysia. Tetapi, kepentingan dan keperluan komuniti untuk perkhidmatan satu ini sememangnya sangat tinggi hari ini, oleh itu syarikat penyedia bersaing untuk menyediakan perkhidmatan pemindahan kredit yang paling mudah untuk pelanggan mereka.

Itulah panduan cara transfer kredit celcom ke celcom, semoga informasi tersebut dapat membantu Anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *