Cara Share Kredit Tunetalk Melalui SMS Dial TuneTalk App

Posted on

Pada masa ini, perkhidmatan transfer kredit tidak hanya dilakukan oleh kedai penyedia kredit sahaja. Kita sebagai pengguna perkhidmatan selular Tuntalk juga boleh kongsi kredit kepada pengguna lain.

Transfer kredit di kalangan pengendali juga disediakan oleh Tunetalk. Perkhidmatan perkongsian kredit Tunetalk membolehkan para pelanggan untuk berkongsi kredit/pulsa dengan rakan-rakan, keluarga dan orang-orang terdekat yang kehabisan kredit.

Sebelum memindahkan kredit, Anda harus terlebih dahulu menyemak kredit yang Anda miliki supaya Anda tahu jumlah kredit yang tersedia.

Cara Semak Baki Tunetalk

Cara Semak Baki Tunetalk
Cara Semak Baki Tunetalk

Untuk Anda yang mahu cek baki kredit dan cek baki kuota boleh gunakan cara dibawah ini.

  • Dail *133# untuk semak baki kredit.
  • Dail *134# untuk semak baki kuota.
  • Dail *111# untuk melihat service lainnya.

Syarat Transfer Kredit Tunetalk

Terma/syarat untuk melakukan transfer kredit Tune Talk tidak memberatkan untuk pengguna, jadi setiap orang boleh langsung share kredit Tunetalk. Silahkan baca syarat berikut :

  • Minimum/minimal transfer kredit RM1, maksimum transfer kredit RM10/hari dengan baki aktif yang mencukupi.
  • Setiap SMS yang dihantar ke 2222 kini tidak diberi nilai.
  • Caj 50 sen setiap transfer kredit yang berjaya.

Kesahan kredit yang dipindahkan/transfer adalah seperti berikut:

Credit Validity
RM3 1 Day
RM5 3 Days
RM10 3 Days

Cara Share Kredit Tunetalk

Cara Share Kredit Tunetalk
Cara Share Kredit Tunetalk

Setelah membaca syarat dan mengetahui jumlah kredit serta membaca syarat transfer. Kini saatnya untuk Anda melakukan transfer kredit kepada rakan, saudara, orang tua atau orang lain yang membutuhkan.

Taip SMS dengan format RM amount <jarak> nombor penerima hantar 23232

  • Contoh 1: RM5 0105004321 hantar ke 23232
  • Contoh 2: RM10 0105001234 send to 23232

Cara Kongsi Kredit Tunetalk

Kongsi kredit Tunetalk dapat menggunakan dail:

  1. Pertama sekali sila taip *111# tekan call.
  2. Lepas tu pilih no 4 Credit.
  3. Masukkan nombor penerima dan jumlah amaun.

Pengesahan SMS akan dihantar dan RM0.50 akan ditolak daripada pengirim dan penerima.

Baca juga : Cara Share Topup Celcom

Cara Pinjam Kredit Tunetalk

Anda kehabisan kredit/kuota internet ? Cuba saja untuk meminta bantuan (request) kepada rakan, mungkin saja rakan Anda boleh membantu Anda dengan cepat. Berikut cara pinjam kredit tunetalk

Ketik SMS dengan format RQ amount <jarak> nombor pemberi hantar 23232

  • Contoh 1: RQ5 0105004321 hantar ke 23232
  • Contoh 2: RQ10 0105004321 send to 23232

Baca juga : Cara Share Kredit Digi

Cara Transfer Kredit ke Luar Negara (International)

Nak kongsi kredit dengan kawan-kawan luar negara? Tak perlu risau, TuneTalk ada cara mudah untuk Anda buat tu. Ikut langkah-langkah di bawah untuk kongsi kredit dengan kod negara lain:

  1. Buka aplikasi Messages pada telefon Anda.
  2. Klik New Message (mesej baru).
  3. Layari laman web https://www.tunetalk.com/prepaid/idd/ bagi mengetahui kod negara lain. (Pastikan Anda masuk laman web yang betul tu ye!)
  4. Taip RL diikuti dengan kod negara dan nombor telefon penerima pada ruang mesej baru dan hantarkan ke 33333. Contohnya, masukkan RL6200692011 (kod negara dan nombor telefon penerima berbeza mengikut setiap negara).
  5. Pada ruang nombor penerima, letakkan 33333.
  6. Kemudian, hantarkan mesej tersebut.
  7. Selepas itu, akan ada satu pop-up akan keluar, klik Send.
  8. Pilih amaun yang hendak dipindahkan (klik pada nombor 1, 2, dan seterusnya).
  9. Tekan butang anak panah bagi menghantarkan mesej tersebut.
  10. Klik 1 bagi mengesahkan transaksi Anda. Hantarkan mesej itu.
  11. Anda akan terima SMS yang mengatakan bahawa transaksi Anda berjaya.
  12. Tak sampai situ je, Anda juga akan terima SMS kedua bagi memaklumkan bahawa penerima telah berjaya menerima kredit yang dipindahkan.
  13. Selesai.

Apa itu TuneTalk Airtime Credit Sharing?

TuneTalk Airtime Credit Sharing adalah perkhidmatan pemindahan kredit yang hanya disediakan untuk pelanggan TuneTalk sahaja. Jadi, kalau Anda pengguna lain, jangan la kecewa.

Lagipun, kenapa nak tukar-tukar operator kan? TuneTalk memang terbaik untuk Anda yang mementingkan kualiti panggilan dan data yang laju, dan kini dengan tambahan perkhidmatan Airtime Credit Sharing ini, lagi la menarik!

Perkhidmatan TuneTalk Airtime Credit Sharing membolehkan Anda untuk memindahkan kredit kepada kawan-kawan Anda yang menggunakan talian TuneTalk juga.

Tak kiralah di mana mereka berada, selagi mereka pengguna TuneTalk, Anda boleh membantu mereka.

Syarat dan Terma

Sebelum Anda teruja nak kongsi kredit dengan kawan-kawan Anda, Anda perlu tahu beberapa syarat-syarat penting yang perlu dipatuhi. Jangan risau, syarat-syaratnya mudah je!

  1. Perkhidmatan TuneTalk Airtime Credit Transfer hanya boleh dilakukan apabila akaun Transferor dan Transferee dalam keadaan Aktif sahaja. Jadi, pastikan Anda berdua masih aktif sebagai pelanggan TuneTalk. Kalau tak aktif, sementara waktu tak boleh kongsi kreditlah ye.
  2. Bagi menjadi Transferor, Anda perlu menjadi pelanggan TuneTalk yang aktif selama lebih dari 60 hari. Jadi, kalau Anda baru-baru ni je tukar ke TuneTalk, sabar dulu, nanti boleh guna perkhidmatan ini.
  3. Jumlah kredit yang boleh dipindahkan adalah seperti berikut:
    • RM3 dengan tempoh sah 1 hari.
    • RM5 dan RM10 dengan tempoh sah 3 hari. Tempoh sah kredit penerima akan dipengaruhi oleh tempoh sah kredit mereka sebelum ini, dan tempoh yang lebih panjang akan digunakan.
  4. Terdapat had jumlah kredit yang boleh dipindahkan:
    • Harian – RM10
    • Bulanan – RM100
  5. Hanya dibenarkan untuk memindahkan kredit kepada pengguna TuneTalk dalam kumpulan kadar TuneTalk yang sama sahaja. Jadi, kalau kawan Anda guna lain punya kumpulan kadar, maaf la, tak boleh kongsi kredit dengan dia.
  6. TuneTalk berhak untuk mengubahsuai terma dan syarat-syarat ini, termasuk menghentikan perkhidmatan Airtime Credit Transfer ini. Jadi, pastikan Anda selalu semak terma dan syarat-syarat terkini di laman web TuneTalk.

Bagaimana Nak Kongsi Kredit TuneTalk?

Nak kongsi kredit dengan kawan-kawan pun senang je. Ikut je langkah-langkah di bawah ni:

  1. Pastikan akaun Anda (Transferor) dan akaun kawan Anda (Transferee) dalam keadaan Aktif.
  2. Pastikan Anda (Transferor) pengguna TuneTalk aktif selama lebih dari 60 hari.
  3. Pastikan kredit Anda mencukupi untuk dipindahkan. Kalau tak cukup, kena topup dulu la.
  4. Taip *123# dan tekan butang panggil. Pilih opsyen untuk TuneTalk Airtime Credit Sharing.
  5. Pilih jumlah kredit yang Anda nak kongsi (RM3, RM5, atau RM10).
  6. Masukkan nombor telefon penerima (Transferee) yang menggunakan TuneTalk.
  7. Pastikan maklumat yang Anda masukkan betul sebelum sahkan pemindahan kredit.
  8. Tunggu seketika untuk menerima pengesahan bahawa pemindahan kredit berjaya.

TuneTalk Airtime Credit Transfer Guna App

TuneTalk Airtime Credit Transfer Guna App

Berikut adalah cara untuk menghantar kredit TuneTalk kepada rakan Anda:

  1. Pastikan anda telah memuat turun aplikasi TuneTalk di telefon anda sebelum menggunakan cara ini.
  2. Sila muat turun app TuneTalk di Google Playstore, App Store atau App Gallery.
  3. Lepas pasang/instal, sila lanacarkan aplikasi TuneTalk.
  4. Ketuk pada ikon tiga titik More.
  5. Pilih opsyen Transfer Kredit.
  6. Kemudian, ketuk pada butang tambah (+).
  7. Masukkan nombor telefon penerima dalam ruangan Penerima.
  8. Pilih amaun kredit yang ingin anda hantar.
  9. Ketuk butang Transfer Kredit.
  10. Tekan butang Hantar.
  11. Terakhir, sahkan sekali lagi transaksi transfer kredit anda.
  12. Ketuk Sahkan untuk mengesahkan transaksi.
  13. Tahniah! Kredit anda telah berjaya dihantar kepada rakan anda.

Sekarang anda boleh berkongsi kredit dengan mudah menggunakan aplikasi TuneTalk.

Itulah cara share kredit Tunetalk, tinggal pilih saja mahu gunakan SMS atau Dail. Jika Anda mengalami kesulitan atau kendala saat melakukan transaksi transfer kreditTunetalk, sila hubungi Call Center Tunetalk.