Cara Semak Duit Keluar Masuk BSN Sejarah Transaksi

Posted on

Macam mana cara semak duit keluar masuk BSN dan apakah itu sejarah transaksi MyBSN?

Ramai yang bertanyakan masalah tersebut, berikut kami kongsikan maklumat lengkap mengenai transaction history BSN atau sejarah transaksi.

Cara Semak Duit Keluar Masuk BSN
Cara Semak Duit Keluar Masuk BSN

Apa itu Sejarah Transaksi BSN

Pertama sekali, mari kita fahami apa itu sejarah transaksi. Sejarah transaksi ialah rekod transaksi dalam bentuk aliran dana ke dalam atau keluar dari akaun. Apabila transaksi berlaku, sistem akan merekod maklumat secara automatik.

Sebagai contoh, jika Anda mengeluarkan wang RM20 dari ATM, pengeluaran ini akan memasuki pemindahan debit dan baki simpanan akan berkurangan mengikut jumlah wang yang diambil. Rekod ini boleh dijejaki melalui sejarah transaksi.

Kewujudan sejarah transaksi akan menjadi sangat penting untuk membantu aktiviti yang berkaitan dengan perbankan dan perniagaan.

Kemudian bagi pemilik akaun, sejarah transaksi juga berguna untuk mengawal semua transaksi yang dibuat dalam tempoh tertentu.

Bagi pemilik perniagaan, sejarah transaksi akan sangat membantu perniagaan. Memandangkan peningkatan kes penipuan dengan memberikan bukti pemindahan wang palsu, sejarah transaksi boleh meminimumkan risiko ini.

Sejarah transaksi juga akan memudahkan Anda mengira perolehan wang bulanan. Jika perolehan wang tidak menepati sasaran, Anda juga boleh menggunakan strategi terbaik untuk meningkatkan perniagaan.

Cara Semak Duit Keluar Masuk MyBSN

Sila ikuti cara semak duit keluar masuk di BSN atau cara untuk semak sejarah transaksi MyBSN berikut ini.

  1. Log masuk MyBSN Anda
  2. Klik Account Overview
  3. Klik pada bahagian Nombor Account (Account Number) Semak Duit Keluar Masuk MyBSN
  4. Secara automatik sistem akan keluarkan detail akaun Anda
  5. Klik Transaction History Semak Sejarah Transaksi BSN
  6. Pada bahagian View Transaction For, Anda perlu pilih tempo transaksi yang ingin Anda tengok Semakan Duit Keluar Masuk BSN
  7. Klik Submit
  8. Sejarah transaksi yang Anda pilih akan dipaparkan
  9. Klik Print untuk cetak sejarah transaksi

Untuk makluman, duit masuk iaitu Credit(M) dan duit keluar iaitu Debit(RM). Sejarah transaksi ini hampir seperti penyata bank atau bank statement.

Penyata bank BSN boleh berikan Anda maklumat yang lebih terperinci mengenai aktiviti kewangan Anda dalam akaun. Sila baca cara dapatkan penyata bank BSN.

Macam itulah cara-cara untuk kita semak duit keluar masuk dalam akaun BSN. Saya harap perkongsian ini dapat membantu Anda semua.