Cara Kembalikan Chat Whatsapp

Posted on

Apakah mesej dan semua media dalam sejarah chat WhatsApp dapat dikembalikan? Sudah tentu boleh, Anda yang menukar telefon bimbit atau memasang semula aplikasi Whatsapp dengan mudah boleh mengembalikan chat WA lama dengan mudah.

Anda hanya memerlukan kuota internet untuk mengembalikannya. Walau bagaimanapun, Anda juga tidak perlu menyimpan mesej sebelum mereka boleh dikembalikan.

Bagaimana caranya ? Carasemak.com telah menyediakan panduan mudah cara kembalikan chat Whatsapp yang hilang/terdelete.

Cara Kembalikan Chat Whatsapp Terdelete
Cara Kembalikan Chat Whatsapp Terdelete

Cara Mengembalikan Chat WhatsApp Yang Terdelete

Kaedah ini agak mudah, hanya dengan melakukan backup yang telah disediakan oleh aplikasi Whatsapp itu sendiri. Backup akan menghantar data chat dan semua media ke Google Drive Anda.

Backup ini penting untuk digunakan jika Anda ingin mengembalikan sembang WhatsApp ke telefon bimbit baru. Kaedah lengkap boleh didapati di bawah:

 1. Pertama kali Anda boleh membuka aplikasi WhatsApp yang telah dipasang pada telefon Android Anda.Membuka aplikasi WhatsApp
 2. Kemudian pilih butang Menu dengan ikon tiga titik yang terletak di penjuru kanan sebelah atas skrin. Kemudian, klik Tetapan.
 3. Untuk menetapkan mesej WhatsApp, Anda hanya pilih menu Chat.Cara Kembalikan Chat Whatsapp
 4. Kemudian pilih menu Chat Backup untuk mula memulihkan chat WhatsApp Anda.Cara Backup Chat Whatsapp
 5. Pastikan Whatsapp Anda disambungkan ke Google Drive peribadi Anda, Anda boleh menukar akaun Anda dengan mengklik lajur Account. Anda juga boleh membuat backup video yang berada dalam chat Anda dengan memeriksa lajur Include videos.Whatsapp Backup
 6. Klik Backup, kemudian aplikasi akan memuat naik data secara automatik pada Whatsapp Anda ke Google Drive.Cara Backup History Chat Whatsapp
 7. Install aplikasi Whatsapp Anda pada telefon bimbit baru, maka Anda akan mendapat pemberitahuan untuk Restore Backup.
 8. Klik Restore, aplikasi akan memuat turun mesej lama dan data media Anda secara automatik.Restore Chat Whatsapp

Menggunakan Ciri Recent Backup

Kaedah ini boleh dikatakan agak berkesan. Kerana sebenarnya ciri backup ini dimaksudkan apabila Anda memindahkan peranti atau menukar telefon bimbit. Tetapi kita juga boleh menggunakannya untuk memulihkan fail yang telah disokong dengan kerap.

 1. Pertama, sila Uninstall WhatsApp
 2. Kemudian pasang kembali WhatsApp
 3. Apabila diminta untuk memulihkan restore your chat history pilih restore.
 4. Tunggu sebentar
 5. Selesai, chat Anda telah kembali.

Panduan cara buat link whatsapp mudah dan cepat

Untuk itu pastikan akaun Google atau nombor telefon Anda adalah sama selagi Anda menukar telefon pintar Anda atau memasang semula aplikasi WhatsApp, supaya mesej lama atau chat Anda yang penting dapat dipulihkan dan diakses lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *