Cara Delete Akaun Instagram

Posted on

Sekiranya Anda mempunyai terlalu banyak akaun Instagram dan mahu mengurangkannya, maka cara untuk menyahaktifkan akaun Instagram adalah pilihan yang tepat. Atau mungkin Anda bosan dengan aktiviti di ruang siber.

Anda boleh mematikan Instagram secara kekal atau hanya untuk sementara waktu. Tinggal Anda tentukan mahu selamanya atau tidak.

Sebenarnya, dengan banyak ciri yang Instagram punya, aplikasi ini menjadikannya sukar bagi pengguna untuk pergi. Tetapi tidak sedikit dari beberapa pengguna instagram mungkin merasa bosan atau tepu dengan kehidupan di dunia maya ini.

Oleh itu, mereka cuba memilih untuk berhenti sejenak, atau delete akaun IG secara kekal. Pemula mungkin tidak tahu bagaimana untuk menyahaktifkan akaun Instagram.

Kerana pilihan untuk menyahaktifkan dan memadamkan akaun Instagram secara kekal tidak tersedia pada aplikasi Android atau iPhone.

Cara Delete Akaun Instagram Guna Phone
Cara Delete Akaun Instagram Guna Phone

Cara Menyahaktifkan Akaun Instagram Sementara

Pilihan satu ini sesuai untuk Anda yang hanya ingin berehat dari Instagram.

Kerana dengan menggunakan kaedah ini, pada suatu hari Anda dapat mengaktifkan semula akaun Instagram Anda tanpa perlu kehilangan data yang ada pada akaun tersebut.

Cara menonaktifkan instagram sementara dari telefon bimbit:

 1. Buka penyemak imbas pada telefon bimbit atau komputer riba Anda.
 2. Lawati laman https://www.instagram.com.
 3. Log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan akaun Instagram untuk dinyahaktifkan.
 4. Selepas berjaya log masuk. Pergi ke menu profil dengan menekan ikon profil di bahagian bawah kanan.
 5. Jika Anda telah masuk ke menu profil akaun. Tap ikon gear di sudut kiri atas. Kemudian klik Edit Profil.
 6. Dalam menu profil edit tatal ke bawah sehingga Anda menemui tulisan Temporarily disable my account dengan warna biru. Tekan pada teks tersebut.
 7. Tunggu sehingga Anda memasukkan halaman seterusnya. Selepas Anda berada di halaman. Pilih sebab mengapa Anda akan menyahaktifkan akaun Instagram Anda buat sementara waktu. cara menyahaktifkan akaun instagramSeterusnya masukkan kata laluan akaun Instagram. Sekiranya Anda telah mengklik pada butang Temporarily disable my account.
 8. Pop-up pengesahan akan muncul jika Anda mahu menonaktifkan akaun Instagram Anda untuk sementara waktu. Jika ya, click yes.
 9. Jika berjaya, akaun Instagram Anda akan keluar secara automatik. Jika Anda cuba memasukkan akaun, akan ada teks merah.

Cara Delete Akaun Instagram Kekal

Jika Anda mahu berhenti selama-lamanya dan memadamkan semua aktiviti dan juga data yang ada di instagram Anda. Cara ini betul. Kerana semua data dalam akaun Anda akan dihapuskan sepenuhnya.

Tetapi dengan cara ini, Anda tidak dapat memulangkan akaun yang Anda dipadamkan. Sekiranya suatu hari nanti Anda mahu menjadi aktif lagi di dunia Instagram Anda perlu bermula semula dari awal dan membuat akaun baru.

Cara mematikan akaun instagram secara kekal:

 1. Jalankan penyemak imbas anda. Kedua-duanya menggunakan komputer atau telefon bimbit.
 2. Pergi ke laman https://www.instagram.com/accounts/remove/request/permanent.
 3. Kemudian log masuk menggunakan akaun Instagram untuk dipadamkan.
 4. Di sini Anda akan menghadapi halaman Akaun Padam / Padam Akaun Anda.

  Cara Delete Akaun Instagram Kekal
  Cara Delete Akaun Instagram Kekal
 5. Seterusnya Anda memilih sebab mengapa Anda akan memadamkan akaun Anda secara kekal. Sekiranya Anda telah memasukkan kata laluan akaun Instagram.Cara Delete Akaun Instagram
 6. Selepas Anda memilih alasan dan juga memasukkan kata laluan. Sekarang klik butang merah yang mengatakan Memadamkan akaun saya secara kekal / Hapuskan akaun saya secara kekal.
 7. Sekiranya pengesahan muncul, klik OK untuk memadamkan akaun Instagram Anda. Selepas itu paparan akan muncul seperti di bawah. Yang menunjukkan bahawa akaun Anda berjaya dipadamkan secara kekal.

Di atas adalah dua cara untuk menyahaktifkan akaun Instagram sementara dan cara delete akaun instagram secara kekal. Lebih baik sebelum Anda memilih untuk memadamkan akaun Instagram secara kekal memikirkannya dengan teliti.

Atau Anda boleh memilih untuk melumpuhkan akaun buat sementara waktu. Dan Anda perlu tahu bahawa nama pengguna yang telah digunakan pada akaun yang dipadamkan secara kekal tidak boleh digunakan lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *