Cara Daftar Bank Muamalat Online Banking i-Muamalat

Posted on

Bayar bill, semak baki, dan transfer duit pada Bank Muamalat sekarang lebih mudah dengan adanya perkhidmatan internet banking Bank Muamalat (i-muamalat online).

i-muamalat telah menerima sijil keselamatan dari GlobalSign, sebuah pihak berkuasa perakuan keselamatan yang terkenal.

Ini untuk mengesahkan bahawa laman web i-muamalat adalah sahih dan mematuhi standard industri terbaik.

Transaksi yang dilakukan melalui i-muamalat juga dienkripsi menggunakan SSL 2048-bit.

Selanjutnya untuk setiap transaksi wang, kod pengesahan tahap kedua yang dihantar terus ke telefon bimbit berdaftar Anda bertindak sebagai lapisan keselamatan tambahan.

Jika Anda menggunakan Bank Muamalat dan ingin membuat online banking, Anda perlu mendaftar dahulu di i-Muamalat.

Cara Daftar Bank Muamalat Online

Apakah i-Muamalat Online Banking

i-Muamalat ni adalah servis perbankan internet dari Bank Muamalat. Benda bestnya, servis ni terbuka kepada semua pemegang kad Debit dan Kredit Bank Muamalat. Memang tak payah pening kepala dah nak buat urusan kewangan.

Macam mana nak masuk i-Muamalat ni? Caranya senang je. Cuma taip URL dia kat browser. URL dia apa? Jom kami bagitau: https://www.i-muamalat.com.my. Klik je kat link tu, terus boleh akses i-Muamalat dengan pantas. Siapa kata nak urus kewangan susah?

i-Muamalat boleh digunakan dengan senang hati kat browser yang Anda suka. Boleh guna versi terkini Internet Explorer, Microsoft Edge, Google Chrome, atau pun Firefox.

Ciri dan Fungsi

Berikut adalah pelbagai fungsi dan transaksi yang boleh dilakukan dalam i-Muamalat:

Fungsi Transaksi
Accounts Summary
Transaction History
Fund Transfer Own account, 3rd Party accounts, Interbank GIRO (IBG), DuitNow Transfer, Transfers To Favourite (asterisk)
DuitNow Request
Standing Instructions Own account, 3rd Party accounts, Interbank GIRO (IBG), DuitNow Transfer, DuitNow Request, Financing Accounts, Bill Payments, Other Payments, JomPAY
Financing Repayment Own Financing Repayment, 3rd Party Financing Repayment, Redraw Financing
Payments / Prepaid Reload Bill Payment, Other Payment (Tabung Haji, Wakaf, Zakat), EPF Payment (asterisk), Prepaid Reload, JomPAY, eFPX, Payments to Favourite (asterisk)
Cheque Book Management Cheque Status Inquiry (untuk akaun peribadi sahaja)
Foreign Telegraphic Transfer (FTT)
Online Applications CASA Applications, Gold-i Applications, Financing Applications, Account Opening Application Listings
Gold-i Transaction Buy Gold, Sell Gold, Transfer Gold, Convert Gold, Gold-i Automated Fund Transfer, Favourite Gold-i Account
FTA-i Transactions FTA-i Placement, FTA-i Withdrawal/Upliftment, FTA-i Maintenance
Auto Zakat Maintenance Auto Zakat Deduction
DuitNow AutoDebit DuitNow AutoDebit Registration, DuitNow AutoDebit Approval, DuitNow AutoDebit Maintenance

Setiap fungsi mempunyai pilihan transaksi yang berkaitan. Dengan pelbagai pilihan ini, pengguna i-Muamalat dapat melakukan pelbagai urusan perbankan dengan mudah dan pantas melalui platform dalam talian ini.

Cara Daftar Bank Muamalat Online

Cara Daftar Bank Muamalat Online Banking

Anda boleh gunakan pelbagai jenis browser/pelayar untuk mendaftar perkhidmatan internet banking bank Muamalat seperti Internet Explorer, Microsoft Edge, Google Chrome dan Firefox.

  1. Log masuk ke laman web https://www.i-muamalat.com.my untuk memulakan proses pendaftaran dalam talian.
  2. Klik Register
  3. Terima Terms and Conditions klik Next
  4. Masukkan 16 digit nombor kad debit/ATM Anda
  5. Masukkan PIN ATM
  6. Sila pilih jenis Identiti MYKAD/Passport
  7. Masukkan nombor MYKAD/Passport
  8. Masukkan Nombor Telefon Anda untuk meminta kod TAC klik Next
  9. Masukkan Username yang ingin Anda gunakan (6-12 alphanumeric, alphanumeric bermaksud ada gabungan abjad, nombor dan simbol) contoh Username Ahmad123!
  10. Masukkan Password yang ingin Anda gunakan
  11. Sila pilih 1 Security Image, guna Security Image iaitu sebagai pengesahan untuk akaun Anda
  12. Selesai, sekarang Anda boleh log masuk dengan akaun yang telah Anda buat

Nota: Untuk username, Anda kena guna 6-12 huruf dan nombor. Jadi, eloklah guna kombinasi yang senang diingat tapi tak mudah diteka orang lain. Nak bagi secure sikit, password pulak kena 8-12 aksara panjangnya.

Yang penting, gabungan 4 elemen ni kena ada: huruf besar, huruf kecil, nombor, dan karakter khas. Jangan la guna nama dan tarikh lahir tu sebagai username, nanti risiko penipuan tinggi.

Contoh: iLoveUaaa@ / InternetOnline1234@

Cara Login Bank Muamalat Online

Cara Login Bank Muamalat Online

Anda nak tahu tak macam mana nak log masuk ke akaun i-Muamalat? Jangan risau, aku nak kongsi tips ringkas ni dengan Anda. Ni dia, langkah-langkah santai yang perlu Anda ikut:

  1. Pertama sekali, klik je lagi pada pautan https://www.i-muamalat.com.my. Ini adalah laman utama i-Muamalat yang Anda kena kunjungi. Meh, tekan je link tu.
  2. Lepas tu, masukkan pulak Username yang Anda dah pilih masa Anda daftar. Dah masukkan, jangan lupa tekan butang Next.
  3. Yang ketiga, masukkan pulak Password Anda. Ingat la password tu, jangan sampai lupa. Kalau lupa, kena buat reset balik. Lagi satu, pastikan Anda taip dengan betul, jangan terkeluar huruf ke atau nombor ke.
  4. Lepas dah masukkan password, tengok la gambar Security Image yang keluar tu. Pastikan gambar tu betul dan milik akaun Anda. Ni untuk pastikan Anda tak terkena tipu dan log masuk ke akaun yang betul.
  5. Bila dah siap semua, tekan je butang Login.
  6. Sekarang Anda dah berjaya log masuk ke akaun i-Muamalat, iaitu Bank Muamalat Online.

Ikut je langkah-langkah santai ni dan Anda dah boleh akses perbankan dalam talian dengan mudah.

Sila cuba semak baki akaun Bank Muamalat secara online untuk mengetahui maklumat baki Anda.

Had Transaksi

i-Muamalat, ada had transaksi harian yang perlu diketahui. Untuk pengguna individu tempatan dan pemilik tunggal perniagaan, had maksimum adalah RM50,000.00. Bagi pengguna individu dari luar negara, had maksimum adalah RM10,000.00. Memang cukup lumayan untuk urusan harian, kan?

Tapi ada satu perkara menarik lagi. Pelanggan yang langgan versi penuh i-Muamalat berpeluang menetapkan had transaksi sendiri. Ini bermakna Anda boleh tentukan had transaksi mengikut keperluan dan keselesaan Anda. Memang keren gila!

Tapi ingat, had transaksi harian ni berbeza dengan had transaksi di ATM. Jadi, jangan keliru ya. Pastikan Anda tahu had transaksi yang dikenakan dalam i-Muamalat supaya kewangan Anda tetap dalam kawalan.

Cara Tukar Had Transaksi

Pertama sekali, log masuk ke akaun i-Muamalat Anda.

  1. Bila dah masuk, perhatikan pilihan Other Services. Klik je kat situ untuk meneruskan langkah seterusnya.
  2. Kemudian, pilih My Data dan cari butang Change Transaction Limits.
  3. Bila dah jumpa, klik je. Kini, Anda dah berada di tempat yang betul untuk menukar had transaksi Anda.
  4. Masukkanlah had transaksi baru Anda. Nak tingkatkan had transaksi? Boleh je! Nak kekalkan had yang sedia ada? Takde masalah! Anda yang tentukan.
  5. Lepas dah masukkan had transaksi baru tu, klik Submit.
  6. Tak sampai di situ je. Anda kena isi TAC number yang Anda dapat dan klik butang Confirm.

Itulah langkah terakhir. Tunggu sekejap je, dan had transaksi baru Anda dah pun disahkan.

Faq Register i-Muamalat Online Banking

Ramai orang yang pening dan risau sebab tak boleh login akaun internet banking bank Muamalat. Berikut adalah senarai kes yang berlaku dan dapat membantu Anda menyelesaikan masalah tersebut.

Tak Boleh Login Selepas First Time Registration

Perkara tersebut berlaku kerana akaun internet banking Anda belum aktif. Sila call customer service bank muamalat pada 03 2600 5500. Lepastu tekan pilihan 4, minta untuk diaktifkan.

Pihak bank Muamalat akan bertanya sikit informasi/maklumat, Anda dihendaki untuk menjawab semua jawapan dengan betul dengan apa yg Anda masukkan masa nak register akaun online.

Satu lagi, pastikan nombor telefon untuk terima TAC dan nombor telefon akaun bank Anda sama, kalau tidak, Anda dikehendaki pergi ke cawangan bank terdekat untuk kemaskini nombor telefon baharu.

Cara Atasi i-Muamalat Disekat

Kalau Anda ada masalah nak masuk i-Muamalat dan cuba berulang kali tanpa berjaya, jangan risau. Kami nak bagitau penyelesaiannya. Tapi dengar ni, kalau gagal log masuk sebanyak 3 kali, User ID Anda akan terblock. Jangan panik dulu, ada jalan penyelesaian.

Yang perlu Anda buat adalah hubungi talian Customer Care di +60326005500 untuk membuka semula User ID Anda. Sebelum tu, Anda akan dikehendaki mengesahkan identiti Anda.

Macam Mana Nak Tukar No Telefon Lama Untuk Keperluan TAC

Anda boleh menukar nombor TAC di Other Services > My Data > Update Mobile Number untuk menu TAC setelah log masuk ke i-muamalat. Setelah berjaya mengemas kini sila hubungi Customer Care Line di +60326005500 untuk pengaktifan.

i-Muamalat Kena Block Apa Boleh Buat

Sekiranya Anda tidak log masuk ke akaun Internet Banking i-muamalat mereka selama 90 hari, akaun Internet Banking i-muamalat akan menjadi tidak aktif. Atau sekiranya Anda gagal masuk setelah 3 kali mencuba log masuk, ID Pengguna Anda akan disekat.

Anda harus menghubungi Customer Care Line di talian +60326005500 untuk segera mengaktifkan semula akaun Internet Banking i-muamalat Anda.