Cara Cancel IBG Transfer Batalkan Interbank Giro Semua Bank

Posted on

Pernahkah Anda mengalami/menghadapi salah pemindahan wang atau IBG transfer tapi duit tak masuk akaun penerima? Jika jumlah wang tersebut sedikit mungkin tidak menjadi masalah, tetapi bagaimana jika mencecah ratusan atau ribuan ringgit?

Sudah tentu, cara membatalkan IBG transfer yang telah dibuat mesti dilakukan dengan segera supaya Anda tidak rugi besar. Memang internet banking sangat mudah digunakan untuk pemindahan wang, tetapi ada sahaja pengguna yang tersilap sehingga salah transfer wang.

Cara Cancel IBG Transfer
Cara Cancel IBG Transfer

Cara Batalkan IBG Transfer

Anda boleh mencuba cara memulangkan pindahan wang apabila ia salah atau disyaki sebagai penipuan. Sudah tentu, cara membatalkan pemindahan kerana penipuan sangat berguna juga untuk membantu mengesan pelakunya.

Tetapi perkara yang paling kerap berlaku ialah perbuatan salah memindahkan wang sehingga merugikan diri sendiri. Anda boleh membatalkan pemindahan yang telah dihantar dengan membawa dan menunjukkan semua bukti dalam bentuk screenshot atau resit daripada bank yang Anda gunakan.

Selagi ada bukti lengkap dari internet banking/mobile banking, Anda boleh pulangkan wang yang telah di transfer.

Apa Itu IBG Transfer

IBG adalah singkatan Interbank GIRO. Oleh itu secara mudah difahami ianya adalah pemindahan wang antara bank yang berlainan seperti dari Public Bank kepada RHB Bank dan sebagainya.

IBG Transfer adalah Pindahan Dana yang ditangguhkan tanpa pengesahan pada nombor dan nama akaun benefisiari. Jadi wang yang dipindahkan melalui kaedah IBG tidak akan diterima terus, tidak seperti Instant Transfer.

Cara Cancel IBG Transfer

Sebetulnya, Bank tidak bertanggungjawab ke atas semua dana yang telah dihantar ke no akaun bank tertentu. Walau bagaimanapun, Anda boleh dapatkan kembali dana yang dipindahkan apabila ada niat baik daripada penerima.

Pada asasnya, jika penerima pindahan tidak mahu memulangkan wang ia akan dikenakan hukuman mengikut undang-undang yang berkuat kuasa di Malaysia.

1. Buat Laporan ke Balai Polis

Sila cetak bukti pemindahan daripada internet banking atau mobile banking dan sediakan kad pengenalan Anda.

Anda boleh pergi ke balai polis berhampiran dengan membawa syarat diatas, untuk membuat surat laporan pemindahan wang yang salah.

Seterusnya Anda akan diminta menerangkan kronologi peristiwa secara terperinci apabila betul salah buat pemindahan wang. Seterusnya polis tersebut akan membuat laporan salah transfer wang daripada pihak polis.

2. Hubungi Bank

Kemudian jika Anda ingin mendapatkan bantuan daripada bank yang Anda gunakan, Anda perlu menghubungi pusat panggilan bank (call center) tersebut terlebih dahulu. Anda boleh bertanya prosedur untuk membatalkan pemindahan dan yang telah di transfer.

3. Ambik Wang Di Cawangan

Sila bawa surat polis, bukti printout pindahan dari bank, kad pengenalan, buku simpanan dan kad ATM ke cawangan bank berhampiran.

Teruskan dengan mengambil nombor giliran untuk buat pembatalan pemindahan dana yang telah dihantar.

Adalah perlu untuk memberi perhatian kepada penyediaan semua keperluan sepenuhnya untuk memudahkan pengesahan data. Jika syarat lengkap, ia akan mempercepatkan wang Anda dikembalikan.

4. Proses Pengesahan

Selepas dipanggil oleh pekerja perkhidmatan pelanggan, sila minta untuk membatalkan pemindahan dana yang telah dihantar kemudian Anda perlu menyerahkan semua dokumen sokongan yang telah Anda bawa. Pegawai akan mengesahkan data peribadi dan akaun Anda.

Anda juga akan ditanya tentang proses pemindahan yang salah dan kronologi salah transfer. Pegawai juga akan memberi panduan tentang prosedur pemulangan wang. Bank akan bertindak sebagai perantara antara anda dan penerima wang.

5. Bank Akan Hubungi Penerima Wang

Pihak bank akan menghubungi penerima wang dan pihak bank akan meminta penerima memulangkan dana yang dipindahkan mengikut jumlah transaksi yang dihantar.

Sekiranya tidak mengalami halangan dan penerima mahu memulangkan dana, maka maksimum 24 jam wang tersebut dipindahkan kembali ke akaun anda.

Walau bagaimanapun, proses pemulangan mungkin mengambil masa yang lebih lama bergantung kepada bank dan penerima dana.

IBG Transfer Wang Tidak Masuk Akaun

Macam mana jika transfer wang tersebut betul bukan kerana tersalah transfer, kenapa wang tersebut belum masuk akaun penerima dan IBG transfer berapa hari?

Anda perlu lihat jadual IBG transfer berikut:

Hari Transaksi Waktu Transaksi Penerimaan Dana*
(12:00 tengah malam)
Bayaran Balik Untuk Transaksi Yang Tidak Berjaya
Hari Bekerja
(Isnin – Jumaat)
Sebelum 5:00 pagi Hari yang sama Pada 11:00 pagi Hari yang sama Pada 5:00 petang
5:01 pagi hingga 8:00 pagi Hari yang sama Pada 2:00 petang Hari yang sama Pada 8:00 malam
8:01 pagi hingga 11:00 pagi Hari yang sama Pada 5:00 petang Hari yang sama Pada 11:00 malam
11:01 pagi hingga 2:00 petang Hari yang sama Pada 8:00 malam Pada hari bekerja berikutnya Pada 11:00 pagi
2:01 petang hingga 5:00 petang Hari yang sama Pada 11:00 malam Pada hari bekerja berikutnya Pada 11:00 pagi
Selepas 5:00 petang Pada hari bekerja berikutnya Pada 11:00 pagi Pada hari bekerja berikutnya Pada 5:00 petang
Hari Tidak Bekerja
(Sabtu, Ahad dan Cuti Umum Wilayah Persekutuan)
Pada hari bekerja berikutnya Pada 11:00 pagi Pada hari bekerja berikutnya Pada 5:00 petang

Sila lihat contoh transaksi berikut ini:

1. Untuk transaksi pada hari bekerja iaitu (Isnin, Selasa, Rabu, Khamis dan Jumaat)

Transaksi ini dibuat pada hari bekerja.

  • Jika waktu transaksi adalah sebelum jam 5.00 pagi, duit akan terima oleh penerima pada jam 11.00 pagi
  • Jika waktu transaksi adalah antara jam 5.01 pagi hingga 8.00 pagi, duit akan terima oleh penerima pada jam 2.00 petang
  • Jika waktu transaksi adalah antara jam 8.01 pagi hingga 11.00 pagi, duit akan terima oleh penerima pada jam 5.00 petang
  • Jika waktu transaksi adalah antara jam 11.01 pagi hingga 2.00 petang, duit akan terima oleh penerima pada jam 8.20 malam
  • Jika waktu transaksi adalah antara jam 2.01 petang hingga 5.00 petang, duit akan terima oleh penerima pada jam 11.00 malam
  • Jika waktu transaksi adalah selepas jam 5.00 petang, duit akan dimasukkan ke dalam akaun penerima pada hari bekerja yang berikutnya dalam jam 11.00 pagi
  • Contohnya, jika anda masukkan duit pada hari Khamis jam 6.00 petang, maka wang tersebut akan diterima pada hari Jumaat jam 11.00 pagi

2. Untuk transaksi pada hari tidak bekerja iaitu (Sabtu, Ahad dan Cuti Am)

Transaksi ini dibuat pada hari tidak bekerja.

  • Jika transaksi dilakukan bila-bila masa dalam hari Sabtu, Ahad dan Cuti Am, duit akan dimasukkan ke dalam akaun penerima pada hari bekerja yang berikutnya dalam jam 11.00 pagi
  • Contoh pertama, jika anda masukkan duit pada hari Sabtu, maka wang tersebut akan diterima pada hari Isnin jam 11.00 pagi.
  • Contonya kedua, jika hari Sabtu, Ahad dan Isnin adalah bersambung kerana cuti perayaan, maka wang tersebut akan diterima pada hari Selasa jam 11.00 pagi.

Selepas Anda mengetahui jadual dan contoh transaksi IBG transfer diatas, Anda tentu sudah faham bahawa IBG transfer perlukan masa (ambil masa). Sila tunggu wang masuk pada hari bekerja berikutnya.

Untuk makluman, setelah pembayaran disahkan, pelanggan tidak akan dapat menarik balik transaksi. Pelanggan boleh pergi ke cawangan terdekat dengan segera untuk meminta pemulihan dana dengan mengisi borang yang terdapat di bank.