Bagaimana Cara Buka Akaun RHB Online dan Kaunter

Posted on

Aku tau ramai yang nak buka akaun bank, tapi tak tahu nak start dari mana. Macam aku dulu, pening kepala nak decide kaunter ke, online ke. Nasib baik, aku kongsi la pengalaman aku buka akaun RHB ni.

Kita start dari masalah. Semua orang kan macam aku, takut nak buka akaun sebab tak paham prosesnya. Dalam hati dok fikir, online ke kaunter? Tambah lagi bab bawak dokumen, boleh pengsan! Itulah masalah utama yang ramai hadapi.

Aku punya pengalaman la! Datang kaunter beratur panjang, orang ramai, feeling macam tengah beratur nak beli tiket wayang. Aku punya turn, terkejut tengok list dokumen. Kalau tak bawak semua, confirm kena balik rumah. Nasib baik aku check betul-betul.

Eh, tapi chill la, ada penyelesaian. Aku jumpa cara gampang nak buka akaun RHB, online lagi tu! Tak payah nak berebut kaunter, buat semua kat rumah je. Jangan risau, aku sini guide step by step pembukaan akaun RHB yang betul.

Cara Buka Akaun RHB
Cara Buka Akaun RHB

Cara Buka Akaun RHB Online

Nak buka akaun online pun senang, tak perlu nak beratur panjang kat kaunter. Ikut langkah Siti Noor ni:

  1. Pergi laman web RHB Group.
  2. Pilih RHB Basic Savings Account, lepas tu klik Apply Now.
  3. Isi maklumat peribadi, kenalan, pekerjaan, dan pengaktifan ikut arahan dia.
  4. Ikut je langkah seterusnya sampai habis.

Senang kan? Tak perlu nak pening-pening pergi bank. Pastikan semua dokumen lengkap, tak nak la ada halangan time nak buka akaun.

Jenis Akaun Mohon Online Amaun Minimum
RHB Smart Account/-i Ya RM1,000
MaxSave Account Ya RM200
Savings-i Account Ya RM100
Bonus Savers Account Tidak RM500
Basic Savings Account Tidak RM20
Basic Saving Account/-i Ya RM20

Cara Buka Akaun RHB di Kaunter

Langkah cara buka akaun RHB di cawangan.

  1. Anda kena pergi ke cawangan RHB terdekat.
  2. Lepas masuk je cawangan, cari mesin ambil nombor giliran.
  3. Ingat, jangan lupa bawak IC. Kalau tak, macam mana diorang nak kenal Anda? IC tu mesti standby!
  4. Bila dah dapat nombor giliran, pergi kaunter ambil borang permohonan. Diorang akan bagi, pastu isi betul-betul, tak nak la kena reject.
  5. Bila dah isi borang, tunggu nombor giliran Anda dipanggil. Jumpa pegawai bank, dia akan explain semua proses buka akaun.
  6. Ada caj deposit, so make sure Anda bawa duit secukupnya.
  7. Dah settle semua, tunggu je diorang akan bagitau kalau akaun Anda dah aktif.

Syarat Buka Akaun RHB Kalau Warga Malaysia

Anda, kalau Anda rakyat Malaysia, senang je. Cuma kena bawak barang ni:

  • IC/Kad Pengenalan: Jangan lupa bawak IC Anda, penting!
  • Duit Deposit: Simpan sikit duit, sebab nak buka akaun kena ada deposit.
  • Bil Elektrik: Pastikan bawak bil elektrik terkini, nak confirm alamat.
  • Bil Telefon: Yang ni pun penting, bawak je bil telefon yang Anda guna sekarang.
  • Surat Pengesahan Majikan: Kalau bekerja, bawak la surat pengesahan majikan.

Syarat Buka Akaun RHB Kalau Bukan Warga Malaysia

Anda dari luar negara? Chill je, ada cara juga:

  • Kerja di Malaysia: Confirm kerja kat Malaysia, bawak bukti pekerjaan.
  • Surat Pengesahan Majikan: Yang ni sama, surat pengesahan majikan kena ada.
  • Alamat Tetap: Bawak bukti alamat Anda kat Malaysia.
  • Bil Utiliti: Boleh bawak bil air ke bil elektrik, yang penting ada alamat.
  • Visa dan Pasport: Pastikan visa dan pasport masih valid, jangan lupa!

Ingat, yang penting adalah bawak IC, jangan lupa deposit, dan ikut step by step. Kalau tak paham, tanya je pegawai bank, diorang memang ada untuk tolong.