Cara Batalkan Auto Debit OCBC Bank Secara Online

Posted on

Auto debit ialah ciri yang membolehkan Anda menetapkan pembayaran bil secara automatik melalui pindahan daripada akaun bank Anda. Ini bermakna apabila tarikh akhir pengebilan tiba, jumlah yang diperlukan akan dikeluarkan secara automatik daripada akaun Anda dan ditransfer kepada pihak yang mengebilkan Anda.

Ciri ini biasanya tersedia melalui perkhidmatan perbankan internet atau melalui aplikasi mobile banking. Dengan menggunakan ciri auto debit, Anda boleh mengelak daripada membayar bil lewat dan mengelakkan kemungkinan denda.

Sekiranya Anda ingin batalkan auto debit OCBC dalam akaun Anda, Anda boleh ikuti langkah-langkah yang kami kongsikan dalam artikel ini.

Cara Batalkan Auto Debit OCBC Bank
Cara Batalkan Auto Debit OCBC Bank

Manfaat Auto Debit

Secara amnya, auto debit boleh memudahkan Anda membuat pembayaran bil automatik, jadi Anda tidak perlu risau apabila Anda terlupa membayar bil.

Selain itu, dengan menggunakan ciri auto debit, Anda juga boleh menjimatkan masa dalam membuat pembayaran bil secara manual.

Ciri ini biasanya tersedia melalui perkhidmatan perbankan internet atau aplikasi perbankan mudah alih, jadi Anda boleh menguruskan pembayaran bil di mana-mana dan pada bila-bila masa.

Dengan auto debit, Anda juga boleh check dan mengurus pembayaran bil dengan lebih mudah, kerana semua transaksi akan direkodkan secara automatik.

Cara Batalkan Auto Debit OCBC Bank

Sekiranya Anda perlu membatalkan Auto Debit OCBC Bank, Anda hanya perlu lengkapkan Borang Kebenaran Auto Debit (Borang DDA) baharu yang tersedia daripada pengebil Anda. Pada borang, Anda akan menemui “Type of Application” dan pilih “Termination”

Silakan hubungi OCBC Bank di 03-8317-5000 (perbankan peribadi) atau 1300-88-7000 (perbankan perniagaan) untuk butiran lanjut.

Cara Batalkan Auto Debit OCBC Secara Online

Untuk menghentikan auto debit OCBC, Anda boleh melakukannya melalui perkhidmatan perbankan internet OCBC atau aplikasi OCBC mobile banking.

  1. Log masuk ke akaun perbankan internet OCBC atau aplikasi OCBC mobile banking Anda.
  2. Cari menu atau pilihan untuk mengurus ciri auto debit. Ini biasanya terletak di bahagian tetapan atau pembayaran.
  3. Pilih hentikan auto debit.
  4. Pilih transaksi atau bil yang Anda mahu berhenti membayar secara automatik.
  5. Sahkan penamatan auto debit.

Pastikan Anda membaca dengan teliti dan memahami terma dan syarat yang dikenakan sebelum menghentikan ciri auto debit.

Setelah Anda ikuti step diatas, kami nasihatkan Anda untuk semak penyata bank OCBC untuk melihat sejarah transaksi Anda.

Soalan Lazim

Di bawah ini merupakan beberapa soalan lazim yang berkaitan dengan OCBC Bank:

1. Berapakah caj perkhidmatan untuk menggunakan Auto Debit?

Percuma.

2. Adakah saya akan dimaklumkan jika transaksi Auto Debit saya gagal?

Ya, Anda akan menerima pemberitahuan SMS atau email jika transaksi Auto Debit Anda gagal atas sebarang sebab.