Caj Lewat Bayar AEON Credit Kalau Hutang Tertunggak

Posted on

Aku sini nak cerita pasal benda yang agak stress ni, yang mana mesti Anda pun pernah terjebak tertunggak bayar AEON Credit sebulan. Memang tak senang, tapi relax je, aku ada panduan sikit nak kongsi pasal berapa caj lewat yang kita kena deal kalau macam tu.

Apa yang jadi masalah besar bila kita lepas bayar sebulan, kan? Ala, mungkin terlupa sikit sebab hal-hal lain, macam keje atau urusan harian yang lain sibuk sangat. Tapi bila dah terlepas, boleh jadi besar halnya. aku pun penah kena, so faham sangat perasaan tu.

So, lepas kita terlepas bayar, memang terbayang la dalam kepala, berapa caj lewat nak kena bayar. Lagi-lagi kalau tak pasti. Bosan betul fikir pasal duit, kan? Lagi-lagi kalau tiba-tiba ada masalah kewangan lain. Rasa nak cepat-cepat settle, tapi tak tahu macam mana.

Caj Lewat Bayar AEON Credit
Caj Lewat Bayar AEON Credit

Caj Lewat Bayar AEON Credit Tak Bayar Sebulan

Soalan utama yang Anda mungkin nak tanya ialah, “Kalau sebulan tertunggak, AEON charge bunga berapa?” Jawapannya bergantung pada maklumat yang ada dalam agreement yang Anda dah tandatangani. AEON akan nyatakan dengan jelas dalam dokumen tersebut.

Biasanya, AEON mengenakan caj bunga harian ke atas baki tertunggak. Jadi, kalau Anda tertunggak sebulan, kena tengok betul-betul dalam agreement, sebab situ AEON tulis semua detail.

Jika bayaran tertunggak hanya pada bulan pertama, bayaran lewat sebanyak sehari pun akan kena caj RM18.

Kalau dah masuk minggu kedua dan bayaran masih belum masuk, caj lewat akan meningkat kepada RM23.

Bayaran tertunggak yang melebihi sebulan akan dikenakan caj maksimum sebanyak RM40. Jadi, kalau ada masalah, usahakan untuk bayar secepat mungkin.

Nasihat Penting

Sebagai nasihat, kalau ada isu atau masalah apa pun, direct je ke pejabat AEON. Jangan melalui repo atau orang tengah.

Walaupun cara bayaran melalui repo atau orang tengah, caj tetap sama dengan bayaran direct kepada AEON.

Kalau ada sebarang masalah atau kesulitan, elok hubungi terus pejabat AEON dan check nama blacklist AEON Credit. Mereka boleh memberi penjelasan atau mencari penyelesaian yang terbaik untuk Anda.

Jangan risau kalau nak bayar langsung kepada AEON. Elakkan dari melibatkan orang tengah atau repo, sebab apa-apa bayaran pun, cajnya tetap sama.

Jadi, itulah sedikit info yang Anda perlu tahu tentang caj lewat bayar AEON Credit kalau tertunggak.

Pastikan Anda sentiasa rujuk kepada agreement yang Anda tandatangani untuk maklumat yang lebih terperinci. Kalau ada apa-apa isu, segera untuk kena ke pejabat AEON.