Kenapa Bank Tak Call Untuk Loan Kereta Interview Tips

Posted on

Setiap tahun, kita akan nampak banyak model kereta baru yang buat kita teruja nak beli. Kalau duit banyak, boleh la bayar tunai je.

Tapi kalau tak, kena la pinjam dari bank. Tapi sekarang ni, pinjam duit nak beli kereta pun tak senang. Bank-bank Malaysia ni dah buat syarat pinjaman sewa beli kereta semakin ketat.

Anda tahu tak kenapa bank susah nak luluskan pinjaman ataupun kenapa bank tak call untuk loan kereta Anda?

Kenapa Bank Tak Call Untuk Loan Kereta
Kenapa Bank Tak Call Untuk Loan Kereta

Kenapa Bank Tak Call Untuk Loan Kereta

Kami ada rakan yang Professional Sales Advisor yang boleh kongsi dengan Anda tujuh sebab kenapa bank buat susah-susah.

Nak tahu? Mari tengok:

Central Credit Reference Information System (CCRIS)

Bank ni memang tahu semua rekod kredit Anda sebab ada sistem CCRIS. Rekod bayaran bulanan pinjaman, gadai janji, kad kredit, overdraft, semua tu akan dihantar terus ke Bank Negara Malaysia.

Tak kisah la Anda ni peminjam bermasalah ke tak, maklumat Anda dah ada dalam CCRIS. Kalau nak laporan terkini CCRIS Anda, pergi je ke BNMLINK di Kuala Lumpur.

Gaji Pokok Rendah

Gaji rendah memang jadi halangan untuk dapatkan pinjaman. Bank anggap kita tak mampu nak beli kereta kalau gaji pokok kita cuma RM1,500.

Kena ada penjamin dalam keluarga macam suami/isteri, ibu/bapa, atau anak. Mereka jadi penjamin untuk kita.

Nama Kena Blacklist

Ni mungkin sebab kita sendiri tak bayar pinjaman ikut perjanjian yang dah setuju.

Selain tu, kalau ada hutang dengan Institusi Perniagaan yang offer skim sewa beli, macam beli perabut, peralatan elektrik, handphone, komputer, dan sebagainya, nama kita pun boleh kena blacklist.

Kalau tak bayar ansuran bulanan mesin basuh pun, pinjaman tak lepas. Memang leceh kan? Tapi hutang tetap kena bayar.

CTOS (Credit Tip Off Service)

Pastikan nama kita tak ada dalam senarai CTOS. CTOS ni macam badan yang kumpul data saman atau perintah mahkamah terhadap individu atau syarikat.

Kalau ada kes saman, mereka akan tahu dulu. Nak check status Anda dengan CTOS, boleh la buka laman web diorang atau download aplikasi CTOS di Apple Store atau Google Play.

Kalau nak jumpa diorang terus pun boleh.

Umur Muda

Kalau umur kita bawah 22 atau 23 tahun, bank pun tak suka nak luluskan pinjaman.

Sebab diorang rasa kita terlalu muda nak ada kereta. Biasanya, bank akan minta kita ada penjamin.

Komitmen Bulanan Tinggi

Walaupun gaji kita besar, tapi kalau kita ada komitmen bulanan tinggi, macam banyak hutang, bank takkan luluskan pinjaman.

Bank akan tengok komitmen bulanan kita dulu. Kalau komitmen tinggi sangat, ada kalanya sampai jadi negatif, lupakan je la hasrat nak beli kereta baru tu.

Masalah PTPTN

Ni punca lain yang buat bank taknak luluskan pinjaman kereta. Bukan je nak beli kereta, nak keluar negara pun susah! Kalau kita ada pinjaman PTPTN, kena bayar balik hutang selepas enam bulan tamat pengajian.

PTPTN dah masukkan nama semua peminjam dalam sistem CCRIS. Kalau bank nampak nama kita kat situ, memang susah la nak dapat pinjaman kecuali ada surat penjadualan semula dari PTPTN.

Itulah tujuh sebab kenapa pinjaman tak berjaya dan kenapa bank tak call untuk loan kereta. Tapi, jangan risau! Kadang-kadang kita masih boleh “bend the rules” macam orang putih kata.

Sebab tu penting ada penasihat jualan yang boleh bantu. Kalau ada apa-apa masalah, jangan malu bertanya.

Jadi, kalau ada impian nak beli kereta, jangan putus asa. Cuba cari jalan penyelesaian dan dapatkan nasihat yang tepat. Semoga dipermudahkan segala urusan.