Semak Baki Akaun BSN Melalui Kad Pengenalan MyKad IC

Posted on

Hari ni, kami nak kongsikan satu tip berguna untuk Anda yang dah ada akaun BSN. Apa tu BSN? BSN ialah Bank Simpanan Nasional, satu bank yang ada di Malaysia.

Kadang-kadang kita suka lupa berapa banyak duit yang ada dalam akaun bank kita kan? Jadi, untuk memudahkan kita nak tahu berapa banyak duit dalam akaun kita, kita boleh semak baki akaun BSN melalui kad pengenalan.

Kad pengenalan tu apa? Kad pengenalan ialah kad yang mempunyai maklumat peribadi kita seperti nama, tarikh lahir dan nombor kad pengenalan. Setiap orang yang lahir di Malaysia akan dapat kad pengenalan ni.

So, macam mana nak semak baki akaun BSN kita melalui kad pengenalan? Senang je, kami akan tunjuk cara-cara nya.

Semak Baki Akaun BSN Melalui Kad Pengenalan
Semak Baki Akaun BSN Melalui Kad Pengenalan

Semak Baki Akaun BSN Melalui Kad Pengenalan di Kaunter BSN

Jika Anda ingin mengetahui baki akaun BSN Anda, Anda boleh check balance BSN melalui kad pengenalan.

Berikut adalah langkah-langkah untuk semak baki akaun BSN melalui kad pengenalan di kaunter BSN.

  1. Langkah pertama kunjungi kaunter BSN terdekat. Pastikan Anda membawa kad pengenalan Anda bersama-sama. Kaunter BSN boleh didapati di kebanyakan kawasan di Malaysia.
  2. Sesampainya di kaunter BSN, ambil nombor giliran supaya Anda dapat dilayan oleh pegawai kaunter.
  3. Apabila giliran Anda tiba, beritahu pegawai kaunter bahawa Anda ingin semak baki akaun BSN melalui kad pengenalan.
  4. Pegawai kaunter akan meminta kad pengenalan Anda dan meminta Anda memasukkan nombor kad pengenalan Anda di dalam sistem BSN.
  5. Selepas pegawai kaunter memasukkan nombor kad pengenalan Anda ke dalam sistem BSN, maklumat baki akaun Anda akan dipaparkan di skrin komputer. Pastikan Anda menyemak maklumat tersebut untuk memastikan bahawa ianya betul.
  6. Akhir sekali, ambil resit atau ambil gambar baki akaun Anda sebagai bukti. Pastikan Anda menyimpan resit tersebut sebagai rujukan di masa akan datang.

Anda tahu tak, sekarang ni kita boleh semak baki akaun BSN dengan mudah hanya melalui online? Ya, betul! Bukan lagi perlu pergi ke kaunter atau ATM, semua boleh dilakukan secara online dengan hanya beberapa klik sahaja.

Jadi, jangan risau kalau Anda lupa baki akaun BSN, sebab sekarang ni senang je nak semak.

BSN mempunyai perkhidmatan perbankan online yang memudahkan pelanggan untuk mengakses akaun secara online tanpa perlu pergi ke kaunter.

Portal myBSN

MyBSN adalah portal perbankan atas talian yang dimiliki oleh Bank Simpanan Nasional (BSN) di Malaysia. Ia menyediakan kemudahan perbankan digital kepada pelanggan BSN untuk menguruskan akaun pelanggan secara online.

Pelanggan BSN boleh menggunakan MyBSN untuk melakukan transaksi seperti semak baki akaun, pemindahan wang, pembayaran bil, check baki pinjaman, topup kredit dan banyak lagi.

MyBSN juga mempunyai fungsi-fungsi keselamatan tambahan seperti pengesahan dua faktor untuk memastikan bahawa akaun pelanggan selamat daripada ancaman keselamatan siber.

Untuk mendaftar myBSN, Anda boleh ikuti step dalam artikel cara daftar BSN online.

Check Baki Akaun BSN Secara Online guna myBSN

Berikut adalah langkah-langkah semak baki akaun BSN secara online melalui MyBSN:

  1. Layari laman web rasmi MyBSN di https://www.mybsn.com.my untuk semak baki akaun BSN Anda.
  2. Selepas itu, masukkan username Anda di bahagian yang disediakan dan klik butang Login.
  3. Sahkan gambar Security Image yang ditetapkan semasa pendaftaran untuk memastikan akaun Anda selamat.
  4. Kemudian, masukkan Password Anda dan klik butang Login. Check Baki Akaun BSN Secara Online
  5. Setelah log masuk ke akaun Anda, klik pada menu Account Overview.
  6. Tekan pada pilihan Savings Account untuk melihat baki akaun Anda. Baki akaun BSN Anda akan dipaparkan dengan segera di skrin.
  7. Setelah selesai, pastikan untuk log keluar dari akaun MyBSN dengan mengklik butang Logout.

Pastikan semak baki akaun BSN Anda secara berkala untuk mengelakkan pengeluaran melebihi had atau kekurangan dana dalam akaun.

Semak Baki Melalui Panggilan Telefon

Selain daripada kaunter, myBSN dan mesin ATM, pelanggan BSN juga boleh semak baki akaun mereka melalui panggilan telefon.

Kemudahan ini amat berguna terutamanya kepada mereka yang sibuk dan tidak mempunyai banyak masa untuk pergi ke kaunter atau mesin ATM.

Berikut adalah langkah-langkah untuk semak baki akaun BSN melalui panggilan telefon.

  1. Panggil talian perkhidmatan pelanggan BSN di 1-300-88-1900. Pastikan Anda menghubungi talian tersebut pada waktu bekerja.
  2. Apabila Anda berjaya menghubungi talian perkhidmatan pelanggan BSN, pegawai bank akan bertanya kepada Anda, maklumat apa yang boleh mereka bantu atau berikan.
  3. Beritahu pegawai bank kalau Anda nak check baki akaun BSN Anda. Berikan butiran diri seperti nombor kad pengenalan dan no acc BSN Anda.
  4. Tunggu sekejap, maklumat baki akaun BSN Anda akan diberikan.
  5. Selesai.

Semak Baki BSN di ATM

Untuk semak baki akaun di mesin ATM BSN, Anda perlu:

  1. Pergi ke mesin ATM yang berdekatan dengan Anda.
  2. Masukkan kad ATM Anda ke dalam slot yang disediakan.
  3. Kemudian, masukkan nombor PIN kad ATM Anda.
  4. Ada beberapa pilihan yang akan keluar di skrin.
  5. Sila tekan pada pilihan yang bertulis PERTANYAAN.
  6. Tunggu sebentar.
  7. Baki akaun BSN Anda akan dipaparkan di skrin mesin ATM tersebut.

Semak Baki BSN guna SMS

Anda tahu tak kalau kita boleh semak baki akaun bank BSN kita dengan menggunakan SMS? Ye la, sekarang ni kita dah tak perlu lagi nak ke kaunter bank atau guna internet banking untuk semak baki akaun BSN kita.

Cara nak semaknya pun senang je, kita hanya perlu hantar SMS dengan format yang betul ke nombor yang disediakan oleh BSN.

  1. Buka SMS pada telefon Anda.
  2. Taip BAL<jarak>M-PIN pada ruangan SMS. Lepas tu hantar ke 36898.
  3. Secara automatik, maklumat baki BSN Anda akan diberikan melalui SMS.
  4. Selesai.

Ok, Anda dah tahu semua cara untuk semak baki akaun BSN kan? Ada yang guna SMS, ada yang guna mesin ATM dan ada yang guna internet banking.

Tapi, ada lagi satu cara yang senang dan cepat untuk semak baki akaun BSN iaitu melalui kad pengenalan.

Proses check balance BSN ni tak ambil masa lama pun, dalam beberapa minit je Anda dah boleh tahu baki akaun Anda. Senang je kan? Jadi, kalau Anda takde akses internet atau nak guna mesin ATM, cara ni paling sesuai untuk Anda.

Tapi, jangan lupa ye Anda kena pastikan kad pengenalan Anda dalam keadaan baik dan tidak rosak.