Cara Apply Credit Card RHB Bank Secara Online / Kaunter

Posted on

Dah pernah dengar tak pasal RHB Bank Credit Card? Kalau belum, Anda kena baca artikel ni sampai habis sebab kami nak cerita semua pasal kelebihan kad kredit ni. Jadi, Anda yang berumur 21 tahun pun boleh faham dengan mudah.

Pernah tak Anda teringin nak beli benda tapi takde duit nak bayar? Hehe, jangan risau! Dengan RHB Bank Credit Card, Anda boleh beli apa saja yang Anda nak tanpa perlu tunggu gaji masuk. Memang best kan?

Kad kredit ni macam kawan baik yang sentiasa ada untuk Anda. Anda boleh guna kad ni untuk bayar makanan, shopping baju, beli tiket wayang, dan banyak lagi. Jadi, tak perlu la Anda risau tak cukup duit bila nak seronok-seronok.

Cara Mohon Kad Kredit RHB Bank
Cara Mohon Kad Kredit RHB Bank

Pengalaman Guna RHB Credit Card Malaysia

Okay, sekarang kita nak cerita sikit pasal pengalaman guna RHB Bank Credit Card Malaysia. Dengar ni, kad kredit RHB Bank ni memang mudah sangat nak apply.

Anda boleh pergi terus ke mana-mana cawangan RHB Bank yang berdekatan dengan rumah Anda atau kalau malas nak keluar rumah, boleh apply online je.

Lepas tu, kena tunggu beberapa hari je, kad kredit Anda dah siap. Senang betul kan?

Lagi satu benda menarik pasal RHB Bank Credit Card Malaysia ni, mereka ada banyak jenis kad kredit yang boleh Anda pilih mengikut keperluan Anda.

Jadi, Anda boleh pilih ikut apa yang Anda suka dan keperluan Anda. Kad kredit ni memang berbaloi sebab ada banyak tawaran dan ganjaran menanti Anda.

Contohnya, Anda boleh kumpul mata ganjaran setiap kali Anda guna kad kredit RHB Bank ni, lepas tu boleh tukar ganjaran tu dengan hadiah-hadiah menarik. Seronok kan?

Jenis Kad Kredit RHB Bank

Di bawah ini merupakan senarai jenis Kad Kredit RHB Bank mengikut Pendapatan Minimum Pertahun.

  • RHB Shell Visa Credit card dengan Pendapatan Minimum RM24,000 pertahun
  • RHB Visa Infinite Credit Card dengan Pendapatan Minimum RM150,000 pertahun
  • RHB Visa Signature Credit Card dengan Pendapatan Minimum RM80,000 pertahun
  • RHB World MasterCard Credit Card dengan Pendapatan Minimum RM80,000 pertahun
  • RHB Reward Credit Card dengan Pendapatan Minimum RM24,000 pertahun
  • RHB Cash Back Credit Card dengan Pendapatan Minimum RM24,000 pertahun
  • RHB Visa MyEG Credit Card dengan Pendapatan Minimum RM24,000 pertahun
  • RHB Prepaid Card Tidak ada Pendapatan Minimum pertahun
  • RHB Rewards Motion Code Credit Card dengan Pendapatan Minimum RM24,000 pertahun

Kelayakan

Sebenarnya, proses apply kad kredit RHB Bank ni tak susah mana pun. Yang Anda kena ada ialah dokumen-dokumen berikut:

Kad pengenalan (IC) yang sah – Pastikan IC Anda tak expired atau hilang ye.

  • Penyata gaji – Dokumen ni penting untuk bank memeriksa pendapatan Anda. Jadi, pastikan Anda ada penyata gaji terkini.
  • Penyata bank – Bank juga nak tengok sama ada Anda ada akaun bank sendiri dan boleh bayar balik hutang atau tak.
  • Borang permohonan – Isi dengan betul dan lengkapkan borang permohonan tu. Kalau ada apa-apa yang tak pasti, boleh tanya staff RHB Bank yang bertugas.

Pemegang Kad:

  • Warganegara Malaysia dengan MyKad yang sah
  • Umur 21-65 tahun
  • Warga Asing dengan pasport yang sah dan permit bekerja 1 tahun di Malaysia

Syarikat:

  • Perniagaan mesti berusia 2 tahun dan ke atas
  • Perolehan peniagaan yang positif
  • Perniagaan berdaftar di Malaysia

Dokumen yang Diperlukan

Senarai dokumen yang diperlukan bagi mohon Kad Kredit RHB Bank:

Pemilik Tunggal/Perkongsian:

  • Salinan Kad Pengenalan (depan & belakang)
  • Bagi warga asing Salinan Pasport & Visa kerja yang jelas (sekurang-kurangnya 1 tahun)
  • Salinan pendaftaran Perniagaan
  • Akaun yang telah disahkan untuk tempoh 3 tahun terakhir
  • Borang A&D (untuk perkongsian)
  • Borang B&D (untuk Pemilik Tunggal)
  • Penyata bank Syarikat 6 bulan terkini
  • Surat pemberian kuasa Syarikat
  • Akaun Semasa RHB (jika ada)
  • MAndat pihak ketiga, salinan MyKad Pihak Ketiga (depan & belakang)

Syarikat:

  • Untuk Malaysia: Salinan Kad Pengenalan (depan & belakang)
  • Untuk Warga Asing: Salinan Pasport & Visa Kerja yang jelas (sekurang-kurangnya 1 tahun)
  • Salinan M&A atau perlembagaan (untuk syarikat berhad)
  • Akaun semasa RHB (jika ada)
  • Akaun 3 tahun terakhir yang telah di audit (audit terkini tidak lebih daripada 18 bulan)
  • MAndat pihak ketiga, salinan Mykad pihak ketiga (depan & belakang)
  • Salinan Perakuan Pemerbadanan Syarikat Sendirian (sebelum ini dikenali sebagai Borang 9, Penyata Peruntukan Saham (sebelum ini dikenalai sebagai Borang 24) dan Daftar Pengarah, Pengurus dan Setiausaha dan Perubahan Maklumat (sebelum ini dikenali sebagai Borang 49)
  • Penyata Bank syarikat 6 bulan terkini

Sebenarnya, syarat-syarat untuk apply kad kredit RHB Bank ni taklah terlalu rumit. Mereka lebih fokus kepada kemampuan Anda untuk bayar balik hutang tu.

Jadi, asalkan Anda memenuhi kriteria yang ditetapkan, peluang Anda dapat kad kredit RHB Bank sangat tinggi.

Selain daripada kelayakan dokumen, penting juga untuk Anda memahami tanggungjawab menggunakan kad kredit. Kad kredit bukanlah satu sumber duit percuma. Anda perlu berhati-hati dan menggunakan kad kredit dengan bijak.

Pastikan bayaran bulanan dilakukan tepat pada waktunya dan cuba elakkan dari menggunakan kad kredit melebihi kemampuan kewangan Anda. Ini penting supaya Anda dapat menjaga kredit score Anda dengan baik.

Cara Apply Kad Kredit RHB di Cawangan

Bagaimana nak apply kad kredit RHB Bank di kaunter? Jom kita ikuti langkah-langkah mudah berikut:

  • Langkah 1: Persediaan Dokumen

Sediakan dokumen-dokumen yang diperlukan sebelum pergi ke kaunter RHB Bank. Pastikan Anda membawa:

  • Kad pengenalan (IC) yang sah dan salinan yang disahkan.
  • Penyata gaji terkini atau surat pengesahan pendapatan dari majikan.
  • Penyata bank yang menunjukkan aktiviti kewangan terkini.
  • Borang permohonan kad kredit RHB Bank (boleh didapati di kaunter atau muat turun dari laman web RHB Bank).

Dan beberapa dokumen yang telah kami kongsikan diatas.

  • Langkah 2: Pergi ke Kaunter RHB Bank

Pergi ke cawangan RHB Bank yang terdekat dengan Anda. Biasanya terdapat petugas yang khusus untuk urusan kad kredit. Beritahu mereka bahawa Anda ingin memohon kad kredit RHB Bank.

Langkah 3: Mengisi Borang Permohonan

Ambil borang permohonan kad kredit dari petugas dan isi dengan maklumat yang tepat dan lengkap.

Pastikan Anda membaca dan faham semua terma dan syarat yang terkandung dalam borang tersebut.

Jika ada sebarang kekeliruan atau pertanyaan, jangan malu untuk bertanya kepada petugas.

  • Langkah 4: Sertakan Dokumen

Sertakan dokumen yang telah Anda sediakan bersama borang permohonan. Pastikan salinan dokumen disahkan oleh pihak berkuasa yang berkenaan. Berikan semuanya kepada petugas untuk diproses.

  • Langkah 5: Tunggu Keputusan

Setelah Anda mengemukakan borang permohonan dan dokumen-dokumen yang diperlukan, Anda perlu menunggu untuk keputusan permohonan. Petugas akan mengkaji dan menilai keupayaan kewangan Anda berdasarkan dokumen yang telah diserahkan.

  • Langkah 6: Pengesahan dan Pengaktifan Kad Kredit

Jika permohonan Anda diluluskan, Anda akan menerima pemberitahuan dari RHB Bank. Pada masa ini, Anda perlu menghadiri kaunter semula untuk mengesahkan maklumat dan menAndatangani perjanjian kad kredit. Setelah itu, kad kredit Anda akan diaktifkan dan siap untuk digunakan.

Jangan lupa untuk membaca dengan teliti terma dan syarat kad kredit yang diberikan. Pastikan Anda memahami semua yuran, faedah, dan peraturan yang terlibat dalam menggunakan kad kredit RHB Bank.

Cara Mohon Kad Kredit RHB Bank Secara Online

Ikuti langkah-langkah mudah cara mohon Kad Kredit RHB Bank melalui online berikut:

  1. Lawati pautan rasmi Kad Kredit RHB Bank berikut ini https://www.rhbgroup.com/
  2. Pilih Jenis Kad Kredit yang Anda kehendaki.
  3. Klik I’m Interested.
  4. Masukkan Nama Penuh Anda. Maklumat mohon Kad Kredit RHB Bank
  5. Masukkan Contact Number.
  6. Masukkan Nombor Kad Pengenalan.
  7. Masukkan Alamat Email.
  8. Sahkan Privacy Policy.
  9. Klik I’m not a robot
  10. Klik Submit.
  11. Ikuti arahan seterusnya sehingga berjaya.
  12. Selesai.

Jadi, apa tunggu lagi? Jika Anda nak nikmati kemudahan dan kelebihan kad kredit, apply RHB Bank Credit Card sekarang! Ingat, gunakan kad kredit dengan bijak dan elakkan daripada terjerat dalam hutang yang tidak mampu dilunaskan.